Er is niets lekkerder dan lokale gerechten proeven in het land waar je op vakantie bent. Het is dan ook vaak in de niet toeristische restaurantjes dat je de lekkerste maaltijden kunt krijgen, en kunt genieten van de cultuur.  Als je naar Spanje op vakantie gaat heb je geluk, want koken, dat kunnen ze wel! Hier komt dus een lijstje met 10 heerlijke Spaanse gerechten.

 

Tortilla

Bijna overal kun je wel een Tortilla krijgen, en ook vaak wordt deze bij mensen thuis op tafel geserveerd. Een Spaanse Tortilla is te vergelijken met een hele dikke omelet met plakjes aardappel, zout en peper. Ook wordt er regelmatig ui toegevoegd. In restaurants wordt er vaak een originele variant bedacht, waardoor je tijdens je vakantie regelmatig nieuwe recepten zal ontdekken. Dit gerecht is zowel warm als koud te eten.

 

Gambas

Spanjaarden zijn gek op zeevruchten en schelpdieren, waaronder gambas. Er is weinig nodig om een lekker bordje gambas te serveren: wat olijfolie, zout, peper, en (veel) knoflook is genoeg.

 

Tapas

Tapas zijn kleine hapjes, warm of koud, die voor het diner geserveerd worden. Rond een uur of 5 kun je dus genieten van allerlei kleine hapjes met een glas wijn. Er wordt veel ham gebruikt, maar ook garnalen, kaas, aardappels en groenten behoren tot de standaard ingrediënten.

 

Paella

Zoals we al eerder schreven, horen zeevruchten bij de Spaanse gastronomie. Een flink bord paella hoort dan ook zeker op je lijstje te staan voor je volgende vakantie. De goed gekruide rijst, gemengd met vis en schaaldieren, ziet er altijd mooi kleurrijk uit, en heeft erg veel smaak.

 

Escalivada

Dit gerecht is typisch Catalaans, en bestaat uit geroosterde paprika en aubergine. De beste manier om dit te eten, is op geroosterd brood. Omdat in Spanje bijna overal olijfolie aan toe wordt gevoegd, wordt ook dit geroosterd brood vaak ingesmeerd met een olijfolie van goede kwaliteit, en wat tomaat en zout.

 

Tarta de Santiago

Natuurlijk hoort er ook wat zoetigheid bij dit lijstje, dus raden we je aan een Tarta de Santiago te proeven. Deze taartjes worden gemaakt met roomboter, amandelen en citroen, en hebben een heerlijk zachte smaak.

 

Queso Manchego

Deze Spaanse schapenkaas komt uit de regio La Mancha. Omdat het rijpingsproces erg lang duurt, krijgt de kaas een zoutige smaak, en volgens sommigen zelfs licht pikant. Deze kaas is erg lekker op een stukje geroosterd brood, of bij een tapas maaltijd.

 

Crema Catalana

Dit is waarschijnlijk één van de meest bekende toetjes in Spanje, en vooral in Catalonië. Het is heerlijk zoet en vol van smaak. Dat komt omdat de hoofdingrediënten eieren, melk en suiker zijn.

 

Gazpacho

Vooral in Andalusië wordt veel gazpacho gegeten. Dat is dan ook niet raar als je ziet tot hoe ver de temperaturen oplopen in de zomer. Een koude gazpacho is zeker welkom na een dag in de warme zon.

 

Jamón Ibérico (of Pata Negra)

Dit is één van de meest bekende soorten rauwe ham ter wereld. Overal kom je de ham tegen, en dan vooral bij de tapas.