De Republiek Peru is een land op het Zuid-Amerikaanse continent. Het land ligt aan de kust van de Grote Oceaan en de officiële landstaal is er Spaans. Peru behoorde vroeger tot de Inca’s, werd daarna door Spanje veroverd en is sinds 1821 onafhankelijk verklaard. Het heeft zeer veel te bieden qua cultuur en natuur. Ben je van plan om eens naar Peru te reizen? Lees dan hier alvast een kleine introductie.

Het Peruaanse klimaat en de geografie

In Peru vind je drie soorten landschappen terug: la selva, la costa en la sierra. In la selva is het van april tot oktober droog. Dan heersen er temperaturen van rond de 35 graden Celsius, of soms zelfs hoger. Van november tot maart heb je dan het regenseizoen. Dan regent het er minstens één keer per dag. Het tropische regenwoud ligt trouwens ook in la selva, maar daar komen we later op terug.

Deze nazomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Bebsy.be (Bebsy.nl), Prijsvrij.be en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

La costa is het gebied aan de kust. Daar is het overwegend fris, maar de warmste maanden zijn er december tot februari. Als je in de Grote Oceaan wil zwemmen, ga je best niet op reis tussen mei en half september. Dan hangt er namelijk een dikke mist, de garúa, waardoor zwemmen er niet veilig is.

Ook in het bergland, la sierra, zijn december tot april de warmste maanden. Als je het dus warm wil hebben tijdens het bergbeklimmen, ga je best dan. De regen zal je dan wel moeten verdragen, maar daar zijn regenjassen voor!

Wat er allemaal te doen valt

Peru

Wie aan Peru denkt, denkt automatisch aan Machu Picchu. Deze Incastad is bewaard gebleven tijdens de Spaanse verovering. Hoe komt dat? Doordat die Spanjaarden de stad nooit gevonden hebben en haar dus ook niet konden verwoesten. Om Machu Picchu te bereiken, moest je vroeger een dag of vier wandelen. Tegenwoordig rijden er al bussen, dus kan zo goed als iedereen er naartoe.

Het tropische regenwoud in het Amazonelaagland is zeker ook een must om te gaan bekijken. Deze landschapsvorm neemt ongeveer de helft van Peru in beslag, maar toch woont er maar een kleine 10 procent van de bevolking. Voor de meeste zon te hebben, bezoek je het woud best tijdens de zomer. De regen zal je jammer genoeg niet kunnen vermijden.

Natuurliefhebbers moeten ook het nationaal park Manú zeker op hun lijstje zetten. Met z’n 17.000 vierkante kilometer is het het derde grootste park in Peru. Sinds 1987 staat het trouwens op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt er zo’n 800 soorten vogels, 200 soorten zoogdieren en 120 soorten vissen spotten. Daarnaast wonen er nog enkele indianenstammen in het nationaal park. Redelijk impressionant, dus!

Echte avonturiers kunnen ook eens een vulkaan beklimmen. In Peru zijn er verscheidene vulkanen waaronder de Ampato, de Misti en de Ubinas. Naast vulkanen kun je er ook de Amazonerivier gaan ontdekken. Deze rivier is zo’n 6.530 kilometer lang, dus er valt zeker veel te beleven.

Cuzco was in het tijdperk van de Inca’s de hoofdstad van het gebied. De naam betekent in het Quechua “navel van de aarde”. De stad werd gebouwd in de vorm van een poema en omvat verschillende tempels. In 1533 werd de stad veroverd en verwoest door de Spanjaarden. De tempels moesten plaats maken voor katholieke kerken en kloosters. Een plaats met veel geschiedenis, dus. Tegenwoordig is de stad al veel moderner, maar toch moet hij zeker op je lijstje!

Chan Chan is een archeologische site in de Peruaanse provincie Trujillo. Vroeger was het de hoofdstad van het rijk Chimor, een volk ouder dan de Inca’s. De site is ondertussen tot Werelderfgoed verklaard. Je vind er negen paleizen gemaakt uit leem. Van die negen paleizen blijft er niet veel over, maar je kunt er wel nog steeds één bezoeken. Wanneer een heerser stierf, werden zijn 90 vrouwen bij hem begraven. Zijn eerste vrouw werd gedrogeerd en dan werd via een speciaal ritueel haar hart uitgesneden. Dit vormde een soort van offer. De resterende 89 vrouwen werden gewoon vergiftigd en begraven. Dan werden de paleizen omgetoverd tot mausoleum.

Wat je in Peru zeker ook niet mag missen, is uiteraard de hoofdstad Lima. Buiten de vele restaurantjes en bars, kun je er ook weer heel wat ongewone dingen ontdekken. Zo kun je er beenderen van ongeveer 25000 mensen gaan bekijken onder de kerk van San Francisco. Deze beenderen werden in de twintigste eeuw trouwens mooi gesorteerd en als het ware uitgestald voor de bezoekers. Dit alles maakt het extra uniek.

Als je in Peru bent, moet je sowieso Ceviche eten. Dit gerecht bestaat meestal uit rauwe vis, citroensap en chili peper. Het is er zo populair dat Ceviche in Peru ondertussen al bekroond is tot cultuureel erfgoed. Heb jij het al eens gegeten?

Buiten de mooie natuur en de sfeervolle cultuur, is er in Peru uiteraard nog veel meer te doen. Wil je dit prachtige land eens met eigen ogen ontdekken? Boek dan hier je vliegtickets. Waar wacht je nog op?

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze nazomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Bebsy.be (Bebsy.nl), Prijsvrij.be en TUI.be