Zweden is misschien niet het eerste land waar je aan denkt bij het kiezen van een vakantiebestemming. Het is 15 keer zo groot als België en een van de meest dunbevolkte landen van Europa. Een groot deel van het land bestaat uit bossen en ook staat het land bekend om de vele meren. Doordat het noordelijker gelegen is verwacht je misschien dat het er veel kouder is dan hier maar dat valt reuze mee. De gemiddelde temperatuur is nauwelijks lager dan in België. Wel hebben ze daar een langere koude periode (september-mei) dan hier maar in de zomer hebben ze vaak lange periodes met temperaturen tussen de 25 en 30 graden. Ook zijn de dagen daar dan langer en is de luchtvochtigheid er laag. Maar wat kun je verder verwachten bij een bezoek aan dit land?

Eten en drinken

Ondanks dat Zweden internationaal gezien niet bekend staat om haar keuken kan je toch erg positief verrast worden met het eten hier. Vooral vis staat veel op de kaart maar dineren in een restaurant is wel vrij duur ten opzichte van de geboden kwaliteit en service. Lunchen daarentegen kan erg goedkoop. Voor veel Zweden is dit dan ook het enige moment dat ze uit eten gaan.   

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Ook de internationale keuken vind je hier veel. Italiaans, Chinees, Grieks en fastfood is makkelijk te vinden tegen goedkopere prijzen.

Ook voor drank betaal je hier meer dan wij gewend zijn. Softdrinks en waters zijn ongeveer de helft duurder dan hier en voor alcoholische dranken betaal je 2 tot 3 keer zoveel. Drink je graag whiskey of wodka? Vraag dan eerst naar de prijs want deze zijn vaak enorm duur. Ook wijnen zijn veel duurder dan wij gewend zijn. Als je deze bestelt geef dan duidelijk aan op welke temperatuur je ze graag opgediend hebt.

Allemansrecht

Bij een bezoek aan de natuur van Zweden is het goed te weten dat het Allemansrecht geldt hier. Er zijn dus geen private wandelwegen en je mag dus wandelen waar je wil. Er zijn echter een paar regels: zorg ervoor dat je niks kapot maakt, niemand stoort en geen vuil achterlaat. Ook geldt dit Allemansrecht niet voor vervoersmiddelen met een motor. Deze mogen alleen gebruik maken van verharde wegen.

Deze regels gelden ook voor wild kamperen. Je mag dus overal je tent neerzetten, mits je de net genoemde regels in acht houdt.

Bergwandeling Zweden

Praktische informatie

In Zweden hebben ze dezelfde tijd als hier. Omdat dit land onderdeel is van de Europese Unie is een geldige identiteitskaart voldoende om hier naartoe te reizen. Ze gebruiken hier niet de euro maar de Zweedse Kroon (SEK). Deze kun je voor vertrek halen in een wisselkantoor maar er zijn daar ook volop geldautomaten te vinden.

Voor meer informatie over reizen in Zweden kun je de website van de toeristische dienst bezoeken op www.visitsweden.com.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be