Staat Cuba al op jouw lijstje met vakantiebestemmingen? Schrijf het er maar meteen op, want het land heeft ongelofelijk veel te bieden. We lijsten hieronder de belangrijkste bezienswaardigheden op.

Het Cubaanse klimaat

Cuba bestaat uit meer dan 4.000 kleine eilandjes in de Golf van Mexico en de Atlantische Oceaan, waaronder heel wat onbewoonde en beschermde. Het grootste eiland, met een oppervlakte van ongeveer 105.000 vierkante kilometer, heeft ook de naam Cuba.

In Cuba schijnt de zon zo’n 330 dagen per jaar. Toch heerst er van mei tot oktober ook een regenseizoen waarin er veel kans is op orkanen en zware regenstormen. Deze komen meestal voor in september en oktober, dus in die periode bezoek je het land best niet! Tijdens de zomermaanden kan het dan weer extreem warm zijn. De beste periode om naar Cuba af te zakken is tussen november en april. Dan vallen de temperaturen nog mee en zal je niet moeten schuilen voor orkanen.

Wat valt er te doen in Cuba?

Varadero is één van de bekendste plaatsen in Cuba. Naast 20 kilometer strand kan je er ook enkele grotten bezoeken. Eén daarvan is de San Ambriosogrot. Eigenlijk is dit een archeologische site waar nog oude muurschilderingen te vinden zijn. Deze grot ligt trouwens in het natuurreservaat Varahicacos waar in totaal 15 tunnels ontdekt zijn.

Havana is de hoofdstad van Cuba. Hij telt meer dan 2 miljoen inwoners en is onderverdeeld in 3 wijken: Habana Vieja, Centro Habana en Vedado. Die eerste werd trouwens opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit deel van de stad doet een beetje denken aan Tenerife en puilt uit van de oude monumenten, kerken en forten. Centro Habana is dan weer het commerciële deel van de grootstad. Je vindt er wolkenkrabbers, kantoorgebouwen en heel wat hotels en bars. Ook de Cubaanse Chinatown ligt hier. Deze wijk is de kleinste in Havana, maar ook die met de hoogste bevolkingsgraad. De derde wijk, Vedado, wordt gezien als een woonwijk. Het is de rijkste buurt en dat is ook te merken aan de vele dure hotels die er te vinden zijn.

Santiago de Cuba

Vroeger was de stad Santiago de Cuba de hoofdstad van het land. Nu is dat niet meer het geval, maar toch is het aan te raden om er een tussenstop te maken. Zo is het bekende merk Bacardi er ontstaan, wat de stad de perfecte plaats maakt om van een glaasje te genieten. Wie geïnteresseerd is in architectuur zal er zijn ogen uitkijken, want je vindt er heel wat huizen die gebouwd zijn in de stijl van de barok en het neoclassicisme. Je kunt er ook het kasteel San Pedro de la Roca gaan bezoeken dat sinds 1997 benoemd is tot Werelderfgoed.

Trinidad

Trinidad, Cuba

Nog een populaire stad in dit prachtige land is Trinidad. Het lijkt alsof dit stadje in de 19de eeuw blijven plakken is. Je kunt er nog tientallen originele huizen gaan bekijken en door het pittoreske centrum wandelen. Veel gebouwen zijn er in leuke kleuren geschilderd, wat deze plek nog unieker maakt. De huizen in Trinidad hebben meestal geen glazen ramen, maar wel gaten in de muur waar stalen of houten bars voorgeplaatst zijn. Alle wegen leiden (letterlijk) naar het onbeschrijfelijk mooie Plaza Mayor. Een plein dat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.  

Naast de vele bezienswaardigheden is de Cubaanse cultuur, een samenvloeiing van de Spaanse en Afrikaanse cultuur, ook een reden om naar het land af te zakken. De prachtige son, een muziekgenre uit het land, zal nergens zo mooi klinken. Cuba staat uiteraard ook bekend voor z’n dans, dus is het misschien leuk om er een les bij te wonen.

Ook het eten is er overheerlijk. De Cubaanse keuken is een mix van de Spaanse en Caribische. De gerechten zijn altijd zeer goed gekruid en bevatten meestal bonen en rijst. Ook bakbananen zijn er zeer populair. De meest gebruikte kruiden in Cuba zijn look, komijn, oregano en laurierbladeren. Heerlijk!

Voilà, nu kan je je jezelf een Cuba-expert noemen. Zin om je reis nu al te boeken? Dan kan dat heel eenvoudig via deze link.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.