Ook in Nederland heeft de Tweede Wereldoorlog haar sporen nagelaten. Er is natuurlijk heel veel gebeurd, en veel mensen zijn slachtoffer geworden. Maar er is één verhaal dat bijna iedereen wel kent, en dat is het verhaal van Anne Frank. Dit Joodse meisje was één van de vele slachtoffers, maar dankzij haar dagboek hebben we veel mogen leren over het leven tijdens de oorlog.

citytrip.be/c/3/20″>

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Het ‘Achterhuis’ in Amsterdam waar haar familie en zijzelf zich hebben verscholen tijdens de Tweede Wereldoorlog is vandaag de dag nog steeds te bezoeken. Het is een indrukwekkend moment, vooral wanneer je het verhaal kent, of het dagboek hebt gelezen. Om je voor te bereiden op je bezoek aan het bekende Anne Frank Huis in Amsterdam, geven we je hier wat uitleg en tips.

Waar is het Anne Frank Huis?

Het Anne Frank Huis staat in het centrum van Amsterdam, aan de Prinsengracht 263 en 265. Je kunt er makkelijk komen met het openbaar vervoer, de Hop On Hop Off Bus, op de fiets of te voet.

De draaikast en het achterhuis

In juli 1942 besloot de familie Frank onder te duiken, om deportatie te voorkomen. Ze waren immers Joden, en liepen dus een te groot risico door zich niet te verstoppen. Ze doken onder in het achterhuis van het pand aan de Prinsengracht, en er werd een draaikast geïnstalleerd zodat men niet kon zien dat er een ruimte achter was. De familie verbleef samen met de familie Van Pels en tandarts Fritz Pfeffer in de ruimte 46 vierkante meter. Overdag moest iedereen heel erg stil zijn, zodat de mensen in het magazijn onder de verborgen ruimte niets konden horen. Op 4 augustus 1944 werd de familie opgepakt na te zijn verraden.

Het museum

Het museum is open sinds 3 mei 1960, en is sindsdien door vele mensen bezocht. Echter is het museum een hele tijd dicht geweest, tussen 1970 en 1999. Tijdens deze periode werd het pand gerenoveerd met als doel meer mensen toe te kunnen laten tot het museum. De kantoren die zich aan de voorkant van het huis bevonden werden tevens opgeknapt zodat ze eruit zagen als tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er is zelfs een tentoonstellingsruimte, café en boekwinkel toegevoegd.

Verwacht niet een volle woning te zien, want alles is in de staat waarin het verkeerde na de arrestaties. De officieren hebben het achterhuis toen leeggehaald, waardoor er geen meubels te vinden zijn. Wel kun je foto’s en filmbeelden bekijken. Er zijn ook nog originele voorwerpen die van de bewoners waren aanwezig.

Het dagboek kun je bewonderen in een aparte zaal. Hier zie je ook twee andere schriften die door de tiener zijn gebruikt. Ook hierin schreef ze verhalen en citaten.

Anne Frank

Bezoek het Anne Frank Museum

Je kunt het museum het hele jaar door bezoeken, behalve op 19 september. Het is dan Jom Kipoer, een Joodse feestdag. De openingstijden verschillen per periode van het jaar, check deze dus voor je bezoek. Om een wachtrij te voorkomen, kun je het beste van te voren je kaartjes kopen. De kans bestaat dat er voor die dag geen kaartjes meer zijn ter plaatse. Je kunt twee maanden van te voren al tickets online kopen, en het is dan ook aangeraden om er vroeg bij te zijn.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be