Heb je het gevoel dat je Frankrijk wel zo’n beetje ontdekt hebt? Bezoek dan eens Laon. Laon is de hoofdstad van het departement Aisne. Deze stad met ongeveer 25.000 inwoners is lang niet bij iedereen bekend. Dat maakt het extra leuk om Laon eens te bezoeken. Het is een bijzondere stad die bovendien eenvoudig en snel te bereiken is. De stad ligt in het Noorden van Frankrijk, niet ver over de Belgische grens. Je kunt de stad dan ook prima voor een dagje bezoeken. Het is zeker de moeite waard, want in Laon kijk je je ogen uit. Het is bepaald geen doorsnee stad.

Gebouwd uit twee delen

Laon is uniek omdat de stad bestaat uit twee delen, namelijk een hoog- en een laaggelegen gedeelte. Hoewel het hoge gedeelte van Laon direct in het oog springt, hebben beide delen van de stad hun bezienswaardigheden.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Het oude gedeelte van de stad ligt bovenop een tafelberg met een hoogte van 181 meter. Hierdoor torent de oude stad van Laon wel 100 meter boven de omgeving uit. Overigens  is dit niet van origine het oudste gedeelte van de stad. Het lager gelegen deel van de stad werd in de Tweede Wereldoorlog vrijwel volledig verwoest en is daarom bijna helemaal opnieuw opgebouwd. Het zorgt voor een interessant contrast tussen de beide gedeelten van de stad. Aan Laon wordt ook wel eens gerefereerd als “De gekroonde stad”: dit heeft te maken met de stadsmuur die het hogere gedeelte van de stad omringt en daarom doet denken aan een kroon.

Wat te doen in de bovenstad?

Kathedraal bovenstad Laon

De voornaamste bezienswaardigheid in de bovenstad van Laon is de prachtige kathedraal die uit de 12de eeuw stamt. De kathedraal was van origine voorzien van zeven torens. Tijdens de Franse Revolutie werden er twee afgebroken waardoor er nu nog vijf over zijn. Het is zeker de moeite waard om de hoogste toren (56 meter) te beklimmen. Niet alleen sta je dan op ruim 200 meter boven de omringende omgeving; je ziet hier ook beeldhouwwerken van ossen, als eerbetoon aan de tempel van Salomo in Jeruzalem.

Van boven naar beneden

Je kunt op diverse manieren van de bovenstad naar de benedenstad komen. Opvallend genoeg is er in de bovenstad de meeste parkeergelegenheid. Bezoek je Laon, dan kun je hier dus het beste parkeren. Lange tijd kon je met een kabelbaan naar de benedenstad reizen. Dat stond garant voor een prachtig uitzicht. Helaas is de kabelbaan op dit moment gesloten. Wellicht gaat deze in de toekomst weer open. Een leuk alternatief is de Poma 2000: een spoorlijntje dat je van de bovenstad naar de benedenstad neemt. Het is een mooie tocht, dus houd je camera in de aanslag. Wil je genieten van nog meer mooie uitzichten, ga dan naar Place Aubry en Rempart Guillaume de Harcigny.

De benedenstad is zeker een bezoek waard. Je kunt hier fijn rondwandelen, maar de meeste bezienswaardigheden zijn boven. Wil je overnachten in Laon, dan is Hotel Dieu hiervoor een zeer geschikte plek.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be