Cuba is een magnifiek land en hoort absoluut op je lijstje met bestemmingen voor dit jaar. Het is een geweldig eiland voor een avontuurlijke roadtrip of een ontspannende strandvakantie. Maar wat mag je dan zeker niet vergeten in je koffer?

Seizoenen

Wie zijn koffer gestructureerd wil inpakken, begint bij de basis. In Cuba is het tropisch warm, maar tijdens het orkaanseizoen kan het er ook flink stormen. Wie in het najaar afreist, pakt dus naast zijn strandkledij ook maar beter een regenjas in. Verder heb je uiteraard de standaardspullen nodig voor een strandvakantie, zoals zwemkleding, een pet of zonnehoed, zonnecrème, aftersun en een zonnebril.

Daarnaast zijn er een paar dingen die je specifiek kan meenemen naar Cuba. Een zakwoordenboekje Spaans bijvoorbeeld. Cubanen spreken over het algemeen een aardig woordje Engels, maar soms is het toch handig als jij je ook in hun taal kan uitdrukken. Wil je echt op een goed blaadje staan bij de inwoners, neem dan enkele cadeautjes mee. Sommige items zijn in Cuba heel erg moeilijk te verkrijgen en je doet de Cubanen er dan ook een groot plezier mee. Zeep, shampoo, zwemkledij, zonnebrillen, kleurpotloden en snoepgoed zijn voor de meeste inwoners luxegoederen.

Handige voorwerpen

Als je in een van de grotere steden verblijft, zijn er ook een paar handige voorwerpen die een plaatsje in je valies verdienen. Een rol wc-papier is bijvoorbeeld zo’n gouden tip. Het lijkt misschien onwaarschijnlijk, maar zelfs in het toeristische Havana vind je zelden toiletpapier. Wil je niet voor gênante situaties komen te staan, neem dan zelf een rol mee.

Oordoppen

Dansen in Cuba

Ook oordoppen zullen je redden in de steden. Cubanen zijn een uitbundig volk en zij vieren dan ook dikwijls feest op straat ’s nachts. Het kan een ongelofelijke ervaring zijn om met hen mee te dansen en te vieren, maar als je wil slapen, zijn oordoppen je redding. En logeer je in een casa particular, neem dan zelf een lakenovertrek mee. De meeste casas zijn proper en netjes, maar je zal maar de pech hebben dat jouw gastvrouw geen verse lakens heeft gelegd.

Tot slot neem je ook best je rijbewijs mee als je van plan bent een wagen te huren én stop je ook een landkaart in je koffer. In Cuba zijn gps-toestellen namelijk verboden. En ook deze items komen zeker van pas tijdens je reis:

  1. Desinfecterende handgel
  2. Cash geld
  3. Wereldstekker
  4. Wasmiddel
  5. Snorkel
  6. Medicijnen
  7. Antimuggenstick of –spray
  8. Tekentang

Medicijnen zijn namelijk moeilijk te verkrijgen en bovendien niet altijd betrouwbaar. Neem ook voldoende cash geld mee om te laten wisselen naar de toeristische munt CUC, want bankautomaten kom je er amper of niet tegen.

Alles ingepakt? Dan ben je volledig klaar voor de reis van je leven naar het exotische Cuba. Proef de rum en de sigaren, dans mee met de Cubanen en laat je betoveren door de sfeer van het land. Wie nog niet geboekt heeft, kan dat snel hier doen.