De Tsjechische hoofdstad werd de afgelopen jaren alsmaar populairder als citytripbestemming. En wanneer je het magische Praag eenmaal hebt gezien, begrijp je waarschijnlijk helemaal waarom! Het is een stad boordevol geschiedenis en met meerdere indrukwekkende gebouwen en uitzichtpunten. In dit artikel gidsen we je graag door Praag aan de hand van een wandeling door het historische centrum langs alle adembenemende gebouwen en straatjes!

We starten onze wandeling aan het centraal station van Praag. Dit station ligt heel centraal in de stad en heeft een inkomhal in art-nouveaustijl die al een bezienswaardigheid op zich is. Wanneer je het station uitwandelt, beland je in een van de vele pittoreske parkjes in de stad. Wandel rechtdoor richting de straat Jeruzalémská, waar de indrukwekkende Jeruzalemsynagoge staat.

Eenmaal uit de straat Jeruzalémská, bots je op Henry’s Toren. Deze toren is een vaste waarde in de skyline van Praag en biedt een fantastisch uitzicht over de stad. Via de straat Senovážná kom je vervolgens uit bij de nog bekendere Powder Tower. De voormalige stadspoort is gebouwd in de 15e eeuw en kreeg deze bijzondere naam omdat vroeger de voorraad buskruit van de stad in deze toren werd bewaard. Tegenwoordig vind je vanbinnen geen buskruit meer, maar een foto-expositie over de historische torens van Praag.

Toren Praag

Daarna sla je links af richting het fameuze Oudestadsplein. Deze plek herken je ongetwijfeld, want het is de place to be in Praag. Op dit plein vind je de Týnkerk met zijn twee iconische torens, alsook de Sint-Nicolaaskerk. In het midden van het plein staat een groot standbeeld van de religieuze leider Johannes Hus, maar je vraagt je waarschijnlijk af waarom de meeste mensen naar de klok staren aan de wand van het Oudestadsraadhuis. Deze klok is het Astronomisch Uurwerk van Praag en is een grote toeristische trekpleister. Op elk uur slaat de middeleeuwse klok en paraderen de twaalf apostelen van het ene deurtje naar de andere. Het Oudestadsraadhuis, beter bekend als het voormalige stadshuis, is ook zeker een bezoekje waard. Het interieur en de tientallen hallen zijn indrukwekkend, maar het hoogtepunt is het prachtige uitzicht op het oude stadsplein vanuit de toren!

Praag Oudestadsplein

We verlaten het Oudestadsplein en wandelen verder langs de Karlovastraat. Aan de rechterkant zie je de imposante Sint-Clementkathedraal en iets verderop de Sint-Salvatorkerk. Net om de bocht van deze religieuze parel kan je de bekende Karelsbrug zien liggen. De brug wordt beschouwd als het mooiste gotische bouwwerk ter wereld. Er staan dertig beelden verspreid over beide kanten en op de brug zelf staan dagelijks tal van muzikanten en kunstenaars. We kregen de tip van locals om deze brug te bezoeken bij zonsopgang, zo krijgt de brug een prachtige gloed en vermijd je de drukte die overdag plaatsvindt.

Praag Karelsbrug

Eenmaal de brug overgestoken, zakken we eerst af naar de oever om naar een muur te kijken. Niet zomaar een muur, maar de John Lennonmuur. De voormalige Beatles-gitarist bezocht deze plek niet echt, maar de muur werd in de jaren ’80 volgekladderd met graffiti geïnspireerd op zijn songteksten. Deze muur is vandaag de dag nog steeds een belangrijk symbool voor de hippiebeweging en een populaire ontmoetingsplaats voor jongeren.

Ten slotte starten we de klim richting de kathedraal van Praag. Op de tocht naar de top wandel je langs tal van leuke restaurantjes en charmante gebouwen, zoals een tweede Sint-Nicolaaskerk en de Sint-Thomaskerk. De kathedraal ligt in het kasteelcomplex waar zich ook het paleis van Praag en een kunstgalerij bevinden. Eindig je wandeling met het meest spectaculaire uitzicht over de hele stad van bovenop de kathedraal.