Moskou. De hoofdstad van Mother Russia, en onmiddellijk ook de grootste stad met meer dan twaalf miljoen inwoners. Benieuwd waarom deze stad het bezoeken waard is? Bekijk de video en lees eronder meer over deze 10 belangrijkste bezienswaardigheden van Moskou!

VIDEO: dé monumenten van Moskou

Video van de bezienswaardigheden in Moskou die je niet mag missen

TIP: Wil je graag op citytrip naar Moskou? Bekijk de aanbiedingen van Bebsy.be en Prijsvrij.be

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Top 10 belangrijkste bezienswaardigheden in Moskou

1. Rode Plein

We starten met het voor de hand liggende. Je kan Moskou simpelweg niet bezoeken zonder halt te houden op het Rode Plein. Dat zou dan ook fysiek moeilijk zijn, aangezien alle grote straten op dit plein uitkomen. Een beetje zoals ‘alle wegen leiden naar Rome’, maar dan de Russische versie. Het plein is ongeveer drie voetbalvelden groot, en werd in 1990 toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van Unesco. Aan het Rode Plein grenzen de meest belangrijke gebouwen in Moskou, dus zeker een bezoekje waard!

2. Basiliuskathedraal

De Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods op de Greppel of simpelweg de Basiliuskathedraal is het meest opvallende gebouw op het Rode Plein. De iconische kerk, die precies geïnspireerd is door Alice in Wonderland, werd gebouwd in de 16e eeuw. Ivan de Verschrikkelijke, de eerste tsaar van Rusland, gaf de opdracht dit monument te bouwen om zijn overwinningen te vieren. Het is tegenwoordig deel van het Nationaal Historisch Museum, waarover later meer.

Moskou

3. Het Kremlin

Naast de Basiliuskathedraal staat het befaamde Kremlin. Het Kremlin is een groot complex waar de huidige Russische regering huist en waar de vroegere machtshebbers van de Sovjet-Unie zich vestigden. Toen Napoleon Bonaparte tijdelijk Moskou bezette, gaf hij de opdracht het Kremlin op te blazen. Gelukkig kwam deze brok geschiedenis er met maar enkele schrammetjes van af. Binnen de twee kilometer lange muur rond het Kremlin bevindt zich nog een theater, enkele paleizen, acht kerken en twee kloosters. Genoeg bezienswaardigheden om hier een dag verloren te lopen, dus! Ontdek hier meer over het Kremlin

Kremlin Moskou

4. De Tsarenklok en het Tsarenkanon

Binnenin het Kremlin staan er nog enkele bijzondere monumenten, zoals een klok en een kanon. Maar niet zomaar een klok of een kanon! De Tsarenklok is de grootste klok die ooit is gemaakt. Hij is meer dan zes meter hoog en weegt maar liefst 201 ton. De klok is trouwens nooit gebruikt omdat er een stuk van elf ton afbrak voor hij voor het eerst kon luiden. Nu kan de gigantische klok bezichtigd worden in het Kremlin, aan de voet van de klokkentoren van Ivan De Grote. Napoleon wou tijdens zijn machtsperiode de klok naar Frankrijk overbrengen. Maar dat leek praktisch onmogelijk door het gewicht.

Verderop vind je het Tsarenkanon, ook wel de Koning Der Kanonnen genoemd. Het kanon is meer dan vijf meter lang en mooi versierd met illustraties van onder andere ruiters en leeuwen. Net als de Tsarenklok is dit kanon nooit gebruikt, maar hoogstwaarschijnlijk gesmeed om te pronken met de militaire macht van de Sovjet Unie.

5. Lenins Mausoleum

Gevestigd aan het Rode Plein en tegen de muur van het Kremlin ligt het Mausoleum van Lenin. Dit gebouw werd gebouwd in 1924 ter ere van de overleden Sovjetleider. Het lichaam van Lenin werd gebalsemd en in een glazen doodskist gelegd, zodat de bevolking afscheid kon nemen. Tijdens de eerste zes weken na Lenins dood bezochten meer dan honderdduizend mensen zijn graf. Tegenwoordig kan je nog steeds het lichaam van Lenin bezichtigen, dat aan de hand van een chemische balseming nog steeds bewaard is gebleven.

6. Nationaal Historisch Museum

Het voorlaatste belangrijke gebouw op het Rode Plein is het Nationaal Historisch Museum van Rusland. Het opvallende, rode gebouw herbergt enkele miljoenen kunstobjecten, gaande van voorwerpen gemaakt door prehistorische stammen, tot kunstwerken die ooit het bezit waren van de Romanovs. Onder de koepel van het Nationaal Historisch Museum huizen ook de Basiliuskathedraal en het Museum van de Pattriotische Oorlog.

National History Museum Moskou

7. Het GUM

Het enorme winkelcentrum GUM is het laatste gebouw waar je zeker niet kan naast kijken op het Rode Plein. Het complex werd 120 jaar geleden gebouwd om een oud handelsgebouw te vervangen. Het telt tegenwoordig drie verdiepingen met tal van galerijen, bruggen en fonteinen. Het gebouw heeft een westerse sfeer, wat een uniek contrast geeft naast een Sovjetsymbool als het Kremlin.  Het GUM telt in totaal meer dan 150 winkels, een cinema en zelfs een theaterzaal.

8. De metro

We verlaten eindelijk het befaamde Rode Plein, en daarvoor gebruiken we het beroemde metrosysteem in Moskou! Dit is een van de meest gebruikte metronetwerken ter wereld met een gemiddelde van zeven miljoen passagiers per dag. Dit aantal ligt deels zo hoog omdat de metro in Moskou meer is dan enkel transport. De metrostations zijn stuk voor stuk prachtig ingerichte minipaleizen. Elk station verhemelt een ander element van de Sovjet-Unie of eert een bekend figuur en is aangekleed met mozaïek, schilderijen of levensgrote beelden. Een ritje op de metro door deze unieke locaties is een must, maar toch is het aan te raden de spitsuren te vermijden.

Metro Moskou

9. Sparrow Hills

Sparrow Hills is een gezellig park dat zich op het hoogste punt in Moskou bevindt. Hierdoor biedt het park een spectaculair panorama over de stad. Het uitzicht was doorheen de jaren heen een grote inspiratie voor Russische schrijvers en dichters, en deze bezochten dan ook regelmatig het park om te schrijven. Het is de ideale plek om even tot rust te komen in de grote stad. Vlak bij dit park staat de staatsuniversiteit van Moskou, een heel indrukwekkende wolkenkrabber!

10. Bolsjojtheater

Dit gebouw vormt het hart van opera en ballet in Rusland. Het balletgezelschap Bolshoi Ballet is het grootste gezelschap ter wereld met meer dan tweehonderd dansers. Het Bolsjojtheater telt jaarlijks een groot aantal bezoekers, waaronder ook veel toeristen, die genieten van de schoonheid van het Russisch ballet.

Alle deze bezienswaardigheden zien en meer?

Bebsy.be en Prijsvrij.be hebben de beste aanbiedingen voor hotel + vlucht. Een citytrip naar Moskou is een geweldige beleving. Ontdek naast deze bezienswaardigheden ook het uitgaansleven, lekker winkelen en ontdek de Russische keuken.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be