Vilnius is een bijzondere stad, in vele opzichten. Je kunt hier niet alleen lekker Litouws eten en drinken, maar ook veel leren over de geschiedenis van de stad. Zo kun je bijvoorbeeld het grootste oude stadscentrum van Europa bezoeken. Wat er nog meer in Vilnius te doen is, vertellen we je graag.

De Oude stadskern bezoeken

Vilnius heeft het grootste oude stadscentrum van Oost-Europa. Het bezoeken ervan is dan ook de moeite waard. Niet voor niets heeft het een Werelderfgoedstatus. Het oude stadscentrum kenmerkt zich door de kronkelende straatjes, verborgen hofjes en de grote kerken. Je waant je even in de 15e en 16e eeuw.

Je kunt het best een ochtend uittrekken voor een bezoek aan de Pilies Gatvė, wat evenveel betekent als ‘de Kasteelstraat’. Ook het presidentieel paleis, de 13 spectaculaire pleinen van de universiteit en de Sint-Annakerk zijn aanraders.

Het museum van genocide-slachtoffers bezoeken

Leuk is het niet, maar leerzaam is het zeker. Je kunt in Litouwen het voormalige hoofdkwartier van de KGB bezoeken. Dit was voorheen ook het hoofdkwartier van de Gestapo en de Tsaristische rechterlijke macht.

Hier zit nu een museum die geheel is gewijd aan de duizenden Litouwers die van de Tweede Wereldoorlog tot de jaren ‘60 door de Sovjet-Unie zijn gedood, gevangen zijn gezet of werden gedeporteerd. Je kunt aan de buitenkant de gedenkplaten bekijken. Binnenin het museum leer je meer over de Sovjetbezetting. Entree kost 4 euro.

Een luchtballonvaart maken

Vilnius luchtballon

Hoewel je bij Vilnius niet meteen denkt aan natuur en luchtballonvaarten, is het toch leuk om een tochtje in een luchtballon te maken. Vilnius is van boven namelijk adembenemend. We raden je aan om een tochtje te plannen voor de laatste ochtend dat je in de stad verblijft. Je kunt een vroege vlucht boeken bij het ballocentrum Oreivystės Centras.

Een luchtballonvaart duurt ongeveer een uurtje. Bijkomend voordeel: je krijgt er een glas champagne bij. Dat is nog eens genieten! Een vaart kost ongeveer 99 euro.

Eten en drinken bij Lokys

Maak kennis met de Litouwse keuken bij Lokys. Dit wordt een toprestaurant genoemd. Je herkent het restaurant aan de grote houten beer voor de deur. Lokys is gevestigd in een voormalig koopmanshuis uit de 16e eeuw. Je eet hier vooral wild, zoals kwartel met peer of een vossenbes. Een bijzonder gerecht op de kaart is beverstoofpot met paddenstoelen. Een hoofdgerecht heb je al vanaf 8 euro. Zelfs de prijs is typisch Litouws..

Traditionele ateliers bezoeken

In Vilnius vind je veel traditionele ateliers. Ze hebben een lange geschiedenis, die je helemaal terug leidt naar de origine van de hoofdstad. Je kunt in de ateliers prachtige stoffen, ornamenten en poppen krijgen.

Een paar goede ateliers zijn bijvoorbeeld Senųjų Amatų Dirbtuvės, Juodosios keramikos centras en Jonas Bugailiškis. Laatstgenoemde is een Litouwse kunstenaar die vreemde, maar prachtige beelden maakt. Hij versiert kruisen en maakt ook muziekinstrumenten. Heel bijzonder om eens te zien.