Kaapverdië bestaat uit verschillende eilandjes. Deze eilandjes zijn vulkanisch en liggen voor de westkust van Afrika. Ze vormen samen een eilandengroep, of ook wel archipel genaamd. Sal was het eerste eiland dat zo’n veertig à vijftig miljoen jaar geleden ontstaan is. Ondertussen bestaat de archipel uit tien eilanden. Negen daarvan zijn bewoond.

In Kaapverdië wordt Portugees gesproken. De bevolking is er zeer gevarieerd, de meeste mensen hebben er Portugese, Afrikaanse, Caribische en/of Braziliaanse roots . Dat maakt ook de Kaapverdische cultuur uniek. Kaapverdiërs staan ervoor bekend heel gastvrij te zijn. Je zult overal met open armen ontvangen worden, zoveel is zeker.

Het klimaat van Kaapverdië

Kaapverdië is de perfecte plaats om voor de koude Belgische winter te vluchten. In de winter schommelt de temperatuur er namelijk rond de zesentwintig graden Celsius. In de zomer is dat zelfs dertig!

Over de verschillende eilanden heen verschilt het klimaat enorm. Zo zijn er zowel tropische als woestijnachtige eilanden. Elk eiland heeft z’n eigen microklimaat. Het spreekt dus voor zich dat geen twee eilanden gelijk zijn. Ze allemaal bezoeken is dan ook de boodschap!

Verplaatsing op Kaapverdië

Op de verschillende eilanden kun je je met de taxi of bus verplaatsen. De bus is uiteraard iets goedkoper, maar ook de taxi’s zijn er niet extreem duur.

Als je eens een ander eiland wil ontdekken, doe je dat het best met het vliegtuig. Om naar Santa Antão of Brava te reizen, zal je de overzetboot moeten nemen. Op deze twee eilandjes is er namelijk geen luchthaven, dus daar landen is niet meteen eenvoudig.

Wat er te doen is

Sal, Kaapverdië

Het grootste deel van de toeristen die naar Kaapverdië reizen, gaat er heen om van de zon te genieten. Voor zij die wat meer actie willen, is er echter ook veel te doen. Je kunt er bijvoorbeeld snorkelen tussen koraalriffen, rotsklimmen of aan extreme watersporten doen. Adrenalinejunkies komen er zeker aan hun trekken.

Vroeger was zoutwinning de grootste bron van inkomsten in Kaapverdië. Ondertussen is dat niet meer het geval en daardoor worden heel wat zoutziederijen weinig tot niet meer gebruikt. In het stadje Pedra de Lume op het eiland Sal, vind je de bekendste zoutziederij van de eilandengroep terug. Je kan er op het water drijven, net zoals in de Dode Zee. Cool!

Carbeirinho is een impressionante rotsformatie op het eiland Sao Nicolau. Door de jaren heen hebben water en zand deze kalksteen omgevormd tot iets unieks. De rotsformatie heeft iets buitenaards, je voelt je net op de maan. Dichtbij Carbeirinho vind je trouwens een prachtig strand dat de ideale plaats is om dolfijnen of schildpadden te spotten.

Nog een must om tijdens je vakantie naar Kaapverdië te bezoeken is het eiland Fogo. Daar barstte in 2014 een vulkaan uit. Tijdens die uitbarsting werden twee dorpjes, Bangaeira en Portela bedolven onder de lava. Ondertussen zijn heel wat huizen er weer lavavrij gemaakt, maar hier en daar vind je wel nog gedroogde lava terug. Dat zorgt voor een spectaculair beeld, zeker de moeite waard om eens te bezoeken!

Kaapverdië heeft uiteraard nog veel meer te bieden, maar we willen nog niet alles spoilen natuurlijk. Zin om deze prachtige eilandengroep zelf te ontdekken? Boek dan hier je vakantie en het aftellen kan beginnen!