Keulen is natuurlijk een schitterende Duitse stad en vooral de Dom van Keulen is wereldberoemd. Wanneer je deze stad bezoekt, moet je dan ook beslist een bezoek brengen aan de historische hoogtepunten. Ook het pand waar 4711, de beroemde ‘eau de cologne’ vandaan komt, is vandaag de dag een trekpleister voor velen. Maar natuurlijk is er in een grote stad als Keulen nog veel meer te doen. Zowel bezoekers als locals vermaken zich met de vele evenementen die er in deze stad zijn.

De leukste evenementen in Keulen

Art Cologne

Wist je dat Keulen een van de bekendste steden is op het gebied van kunst? Hier wordt kunst niet alleen getoond, maar ook verkocht. Met zo’n 250 deelnemers en 60.000 bezoekers per jaar is het een van de meest toonaangevende kunstbeurzen van Europa. Art Cologne wordt al georganiseerd sinds 1967, destijds nog onder de naam Kölner Kunstmarkt.  

Anuga

Keulen staat om nog een andere beurs bekend: de Anuga. Dit is de grootste levensmiddelenbeurs ter wereld. Het ene jaar wordt de beurs georganiseerd in Parijs onder de naam SIAL, het andere jaar is de beurs onder de naam Anuga in Keulen te vinden. Vrijwel alle importeurs, exporteurs en groothandels op het gebied van levensmiddelen komen op deze beurs. Ze zijn daar niet alleen als exposant, maar ook als bezoeker, want dit is beslist een beurs waar je je gezicht moet laten zien als je in deze handel zit. Ook voor ‘gewone’ bezoekers is het echter een aanrader. Wie wil nu niet een dagje lekkere en vernieuwende producten proeven?

Kölner Karneval

Ook in Duitsland weten ze wat carnaval vieren is. Het Kölner Karneval is waarschijnlijk dan ook het bekendste feest van de stad. De optochten zijn vandaag de dag zo lang dat ze uren duren. Er komen elk jaar duizenden bezoekers op af. Natuurlijk draait het niet alleen om optochten, maar wordt er ook ’s avonds flink gefeest. De kroegen en nachtclubs zijn in deze periode van het jaar overvol. Meestal valt het Kölner Karneval eind februari.

Lange nacht der Museums

Als je graag musea bezoekt, dan zal jij tijdens dit evenement zeker genieten. Er is een speciale nacht waarin musea bezocht kunnen worden. Daarbij zijn er maar liefst 45 musea in de stad geopend voor bezoek. Een shuttle bus brengt je eenvoudig van museum naar museum. De museumnacht duurt van 19.00 tot 03.00. Genieten!

Kölner Lichter

In de maand juli is er elk jaar een vuurwerkspektakel in Keulen. Het is een echte traditie geworden en vooral aan de kade van de Rijn kun je hier optimaal van genieten. Er is niet alleen vuurwerk, maar ook muziek en natuurlijk veel gezelligheid. Wil je er echt een onvergetelijk uitstapje van maken? Stap dan op een van de rondvaartboten voor een geweldige riviercruise. Er zijn allerlei extra activiteiten en je zal je dan ook geen moment vervelen wanneer je met Kölner Lichter naar Keulen gaat!

Kerstmarkt in Keulen

Keulen evenementen

De kerstmarkt van Keulen is zo beroemd dat die beslist een aparte vermelding waard is. In feite is het niet maar één kerstmarkt, maar zijn er meer dan 5 verschillende markten te vinden die allemaal hun eigen speciale sfeer hebben. Wist je dat er in 2015 maar liefst 5 miljoen mensen naar Keulen afreisden om de kerstmarkten te bezoeken? De kerstmarkt bij de Dom van Keulen is de grootste en hier is dan ook vaak de meeste drukte te vinden. Maar ook de andere kerstmarkten zijn de moeite waard. Op de Neumarkt vind je bijvoorbeeld een kerstmarkt die helemaal in het teken van engelen staat en waar wit de boventoon voert. Dat maakt het heel sprookjesachtig. Ga je naar de Altstadt? Dan wordt daar vooral aandacht besteed aan Keulse sagen en legendes. Beslist een aanrader als je van lokale dingen houdt dus. Bovendien is hier een relatief grote ijsbaan te vinden. Hier kun je rekenen op vermaak voor jong en oud.

Wanneer Keulen bezoeken?

Wanneer je in het bovenstaande overzicht een evenement hebt gezien dat bij jou past, dan is de keuze misschien wat eenvoudiger geworden. Verder raden wij je vooral aan om de weerberichten in de gaten te houden. In de lente en zomer kan het er heerlijk warm en zonnig zijn, terwijl het er in de winter vaak behoorlijk koud kan worden. Maar met een kerstmarkt heeft dat zeker ook zijn charme. Het klimaat in Keulen is vergelijkbaar met het klimaat in België.