Wanneer je een nieuwe stad gaat bezoeken, is het natuurlijk wel leuk om van te voren al wat van de geschiedenis te kennen. Op deze manier snap je waarom er bepaalde gebouwen zijn, en is het nog leuker om de plaatselijke musea te bezoeken. Tijdens het lezen over de geschiedenis van Hasselt krijg je vast al een aantal ideeën van dingen die je tijdens je citytrip wil zien of doen.

De eerste nederzetting waaruit het huidige Hasselt is ontstaan dateert uit de 7de eeuw. De vermoedelijke reden dat deze plek werd uitgekozen om een stad te stichten heeft te maken met het riviertje dat er stroomde. Tegenwoordig zou de grote kathedraal binnen de stad de plek aanduiden waar het riviertje ongeveer heeft gestroomd. Door de rivier had men vis en schoon drinkwater. Het was daardoor ook een praktische plek om een stad te stichten.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Hasselt vanaf de 12de eeuw

Uit de literatuur blijkt dat Hasselt pas vanaf 1165 zo werd genoemd. De naam, Hasselt zou zijn afgeleid van de Germaanse naam voor het hazelarenbos. Wat in de tijd van het graafschap Loon een welvarend gebied is geweest. Vanaf de twaalfde eeuw kreeg het ook eindelijk de stadsrechten uitgereikt, zodat het een volwaardige stad werd. Hasselt werd helemaal machtig toen de leiders van het graafschap hadden besloten Hasselt in te richten als het bestuurlijke centrum van het gebied.

Godsdienstoorlog

Ook Hasselt kon er niet om heen. Net als vele steden in de Zeven Verenigde Nederlanden was ook in Hasselt tumult vanwege het geloof. In 1567 kreeg de stad namelijk te maken met een heuse beeldenstorm en werden er grote vernielingen aangericht aan kerken en andere belangrijke gebouwen. Gelukkig wist Gerard van Groesbeek korte tijd later de rust in de stad weer te herstellen.

Hoofdstad van Limburg

In 1839 was Hasselt nodig als nieuwe hoofdstad van de provincie Limburg. Dit kwam door het scheidingsverdrag uit 1830. Tot dan toe was Maastricht altijd de hoofdstad. Na enkele jaren eerst als tijdelijke hoofdstad te zijn aangesteld, was er op den duur genoeg vertrouwen in de stad om het definitief tot hoofdstad te maken.

Hasselt geschiedenis


Industrie

Naast een grote Jenever productie, was Hasselt in de 19de in staat gebleken ook de Bierproductie meer te professionaliseren. De jaren ervoor was het vooral groot in het produceren van lakens, hier getuigd de grote Lakenhal nog van. Door de soepele omschakeling had het een aanzuigende werking en trok het veel nieuwe inwoners aan, op zoek naar werk.

De Tweede wereldoorlog in Hasselt

De Tweede wereldoorlog heeft ook stevig huisgehouden in Hasselt. Het kende bombardementen en vele gevechten. Het was daarnaast ook een belangrijke verzet stad in de oorlog tegen de Duitsers. Het mag dan ook geen verrassing heten dat de oorlog een groot gat heeft geslagen in de mannelijke bevolking van Hasselt.

Al met al kunnen we wel stellen dat Hasselt een rijke geschiedenis kent. Bezoekers van de stad kunnen dit dan ook goed terug zien in allerlei bezienswaardigheden op straat.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be