Wanneer je op vakantie bent, wil je natuurlijk vooral genieten van jouw bestemming, de rust en de zalige momenten met jouw medereizigers. Wanneer je naar een zonnige plek gaat, kan zonnebrand echter snel roet in het eten gooien. Een goede zonnecrème is dus belangrijk. Maar welk type bescherming gebruik je best? We geven je graag enkele tips!

De zomer komt eraan en dus kunnen we binnenkort weer genieten van heerlijke zonnige dagen, cocktails op een terrasje en gewoon lekker niksen op het strand. En misschien heb je wel een deugddoende vakantie naar de zon gepland? Of een toffe citytrip naar een zuiderse stad?

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Hoe dan ook: je doet er goed aan jouw huid te beschermen tegen de lekker warme, maar ook schadelijke zonnestralen. Een goede zonnecrème is dan een absolute must. Maar wat moet je weten over de verschillende types zonnemelk? En waarom is een goede bescherming eigenlijk zo belangrijk?

De schadelijke effecten van de zon zijn je waarschijnlijk al bekend. De UV-stralen die de zon uitstraalt zijn schadelijk voor de huid en kunnen rimpels, huidveroudering en zelfs huidziekten en kanker veroorzaken. Je goed insmeren is dus absoluut de boodschap, want zonnecrèmes zijn uitgerust met een filter die de UV-stralen blokkeert. Maar niet elke filter werkt op dezelfde manier: er bestaan immers chemische en minerale filters. We leggen het verschil even voor je uit.

Chemisch vs. Mineraal

Chemische filters, zoals oxybenzone, trekken de huid in en houden hier de UV-stralen tegen. De UV-straling wordt dan omgezet in warmte. Zonnecrème met chemische filters breng je best aan zo’n half uurtje voor je in de zon gaat zitten, want het duurt even voor het product actief is. Een bijkomend nadeel is dat de chemische bestanddelen hormoonverstorend kunnen werken als ze in de bloedbaan terechtkomen. 

Minerale filters, ook wel natuurlijke filters genoemd, leggen dan weer een klein beschermend laagje op jouw huid en dringen dus niet door tot in de huid zelf. Deze laag weerkaatst het zonlicht. Hierdoor komt noch de straling, noch de filter zelf in jouw huid terecht. Een minerale filter werkt meteen en is bovendien ook zeer waterbestendig. Minerale filters leggen wel een lichte wit-zilveren glans op de huid, wat als storend ervaren kan worden.

Beide soorten filters zijn echter even efficiënt in het tegenhouden van UV-stralen en bieden dus evenveel bescherming. In de praktijk worden beide types dan ook vaak gecombineerd in hetzelfde product.

Er bestaan echter ook zonnecrèmes met enkel minerale filters. Die werken even goed als andere zonnecrèmes, maar hebben als voordeel dat ze beter zijn voor het milieu. Chemische filters brengen immers ook schade toe aan zeedieren en gevoelige ecosystemen als koraalriffen.

Ben je nog op zoek naar een goede zonnecrème? Neem dan zeker een kijkje bij Notino, waar je een breed gamma zonnecrèmes en andere beschermende producten met enkel minerale filters vindt.

Extra bescherming voor jouw gezicht

Van het moment dat je ’s ochtends naar buiten stapt tot wanneer je ’s avonds terug in bed kruipt: jouw gelaat krijgt de hele dag door zonlicht te verduren. Het is dus extra belangrijk om jouw huid hier goed tegen te beschermen. Omdat de huid van jouw gezicht dunner en dus ook gevoeliger is, is het een goed idee om een aangepaste zonnecrème te gebruiken. Die zorgt niet enkel voor een goede bescherming, maar ook voor extra hydratatie. Op die manier kan je volop genieten van jouw vakantie!

Bij Notino vind je een groot aanbod van zonnecrèmes die speciaal voor het gezicht gebruikt worden. Sommige producten zijn hypoallergeen en zijn zacht voor zelfs de gevoeligste huidtypes, of zorgen ervoor dat jouw poriën niet verstopt geraken.

Bescherm je huid, waar je ook gaat

Natuurlijk heb je niet altijd zin om jouw gezicht in te smeren met een plakkerige zonnecrème. Wanneer je door een bruisende stad loopt bijvoorbeeld, of wanner je ’s middags een etentje aan het strand of een leuk uitstapje gepland hebt. Maar uiteraard wil je nog altijd goed beschermd zijn tegen de brandende zon. Gelukkig is er een eenvoudige manier om jouw huid toch voldoende te beschermen tegen zonnebrand: make-up met een UV-filter.

Tegenwoordig is heel wat make-up namelijk uitgerust met een zonnefilter. Hierdoor bouw je voor jezelf extra bescherming in, terwijl je toch make-up kan dragen. Zo heb je foundation, mascara en ook dagcrème met een SPF (Sun Protection Factor). Hiermee kan je jouw gezicht dus enigszins beschermen zonder dat het opvalt en je eerst een laag zonnecrème moet smeren. Je kan jouw make-up ook gemakkelijk snel bijwerken, waardoor je gedurende de hele dag bescherming bij de hand hebt. Easy!

 Haal tijdig jouw zonnecrème in huis

Een goede bescherming tegen de zon is essentieel als je een fijne, zorgeloze vakantie wil. Daarom is het zeker geen overbodige luxe om nu al jouw producten in huis te halen. Zo ben je helemaal klaar voor de zomer! Het uitgebreide gamma van Notino biedt voor elk wat wils en maakt een handig onderscheid tussen zonnecrèmes voor jouw lichaam en voor jouw gezicht. Bovendien kan je ook de producten met enkel minerale filter apart selecteren. Neem dus zeker een kijkje op de webshop van Notino!

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be