Brussel is de hoofdstad van België en meteen ook de grootste stad van het land. Bij een deel van de bevolking heerst armoede, waardoor verloedering in sommige wijken en voorsteden op de loer ligt. Als toerist krijg je daar maar weinig van mee. Het centrum van de stad straalt vooral veel pracht en praal uit. Ga je een dag of weekendje naar Brussel? Vergeet dan niet het Jubelpark te bezoeken; een echte must-see in deze Belgische stad.

De aanleg van het Jubelpark

In de tijd dat koning Leopold II zijn Koninklijk Paleis verfraaide, legde hij ook meteen het Jubelpark aan. De benaming van dit park in het frans is: Parc du Cinquantenaire. Door deze naam is het duidelijker wat de reden voor de aanleg was; namelijk de viering van vijftig jaar onafhankelijk België. Dit was in het jaar 1880. Pas veel later, in 1905, kwam de triomfboog tot stand. Boven deze boog zie je een bronzen beeld van een strijdwagen die door vier paarden voortgetrokken wordt.

Brussel


Drie musea in één park

In het Jubelpark zijn verschillende bezienswaardigheden. Zo vind je er onder andere de musea: Autoworld, Jubelparkmuseum en het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis. Vooral het Jubelparkmuseum is een belangrijk onderdeel van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. Dit museum bestaat uit vier afdelingen met een totale oppervlakte van zo’n 60.000 vierkante meter. Er zijn afdelingen voor niet-Europese beschavingen, Europese kunstnijverheid, nationale archeologie en Oudheidkunde. Zeker deze laatste afdeling heeft een prachtige collectie. Het totaal aantal objecten over alle vier de afdelingen is ongeveer 600.000. Tevens zijn er in het Jubelpark geregeld belangrijke tentoonstellingen.

Stormram tot F-16

Wie naar het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis gaat, komt veel aan de weet over de ingrijpende militaire veranderingen door de jaren heen. Je krijgt een overzicht van de stormram tot de F-16 en ziet een verzameling van honderden uniformen uit tientallen landen, maar ook vlaggen wimpels. Verder kun je harnassen en bewerkte degens bekijken. Maar ook zeldzame muziekinstrumenten, eremedailles, wapens en uitrustingen liggen tentoongesteld.

Algemene informatie over het Jubelpark

Van de drie musea kun je alleen het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis gratis bezoeken. Voor het Jubelparkmuseum dienen volwassenen vijf euro te betalen en kinderen van dertien tot en met zeventien jaar en zestigplussers vier euro. Iedereen onder de dertien jaar mag gratis naar binnen. Eerstgenoemd museum is iedere dag geopend van 09.00 uur tot 17.00 uur. Alleen op maandag is deze gesloten. Het Jubelparkmuseum is wel iedere dag geopend, maar heeft in het weekend aangepaste openingstijden. Op maandag tot en met vrijdag kun je er van 09.30 uur tot 17.00 uur terecht en in het weekend is dat vanaf 10.00 uur. Het is raadzaam om voor je bezoek altijd even de website te raadplegen voor actuele prijzen en openingstijden.