Kroatië is een Europees land bij de Adriatische Zee waar zo’n 4.300.000 mensen wonen. De hoofdstad is Zagreb. In Kroatië wordt zowel Kroatisch als Italiaans gesproken. Vroeger was Kroatië een deel van Joegoslavië, maar in 1991 werd het land onafhankelijk verklaard.

Hier vind je enkele van de vele bezienswaardigheden en activiteiten die in Kroatië te vinden zijn. Je reis zal niet saai zijn, zoveel is zeker!

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Bezienswaardigheden

Een eerste bezienswaardigheid in Kroatië is het oude stadscentrum van Dubrovnik. Dubrovnik is een havenstad aan de kust. Er wonen rond de 50.000 mensen en het heeft de bijnaam “Parel van de Adriatische Zee” gekregen. Die bijnaam zegt al genoeg natuurlijk, maar voor het geval je toch nog niet overtuigd bent: de stad staat ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Een andere stad met een mooi historisch centrum is Trogir. Dit centrum is het romaans-gotische complex dat het best bewaard is gebleven in heel Centraal-Europa. Je vindt er paleizen, een kasteel en een stuk of 10 kerken. Het hele complex wordt beschermd door muren. In Trogir valt ook heel wat te beleven op vlak van activiteiten. Er worden vaak vissersnachten, folkloreshows en klassieke concerten gegeven. Ook de 13de -eeuwse Sint-Janskathedraal is zeer imposant en zeker de moeite waard om eens te gaan bekijken.

Naast steden bezoeken, kun je natuurlijk ook altijd gaan zonnen op het strand. Dat is namelijk de reden waarom de meeste mensen naar Kroatië op reis gaan: om te zonnen. Stranden zijn er alvast genoeg, dus daar een plaatsje veroveren zal niet al te moeilijk zijn. Vergeet gewoon je zonnecrème niet!

Natuur

Plitvice, Kroatie

Voor wie meer van natuur houdt, is het Nationaal Park Plitvicemeren zeker iets voor op het lijstje. Ook dit park werd al opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Maar wat vind je er nu precies? Een hele hoop grotten, meren en watervallen. In heel het park kun je 16 meren en 90 watervallen ontdekken. Daarnaast kun je er ook beren, wolven en zeldzame vogels spotten. Een prachtige streek die zeker enkele Instagramwaardige foto’s en mooie herinneringen zal opleveren.

Het Colosseum van Kroatië vind je in de stad Pula. Dit Romeins amfitheater werd ergens in de eerste eeuw gebouwd en is drie verdiepingen hoog. Er was plaats voor 23.000 toeschouwers om de gladiatorgevechten te volgen.

Het volgende item is ook verklaard tot werelderfgoed: de Stari Gradvlakte. Deze vlakte is trouwens ook een natuurreservaat, dus dat maakt het nog wat cooler. Al sinds de tijd van de Grieken wordt op deze vlakte aan landbouw gedaan. En dan meer bepaald het telen van druiven en olijven. Perfect dus om eens wat wijn te gaan proeven.

In de stad Poreč kun je de Eufrasiusbasiliek gaan bewonderen. De basiliek is in de 6e eeuw gebouwd en werd in 1997 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Hij maakt deel uit van een complex waarin nog verscheidene andere gebouwen te ontdekken zijn. Het oudste gebouw in dit complex is een kapel uit de 4e eeuw. De Eufrasiusbasiliek is gedecoreerd met mozaïeken en dat zorgt voor een unieke sfeer. In de zomer kun je er een rondleiding volgen met een plaatselijke gids. Zeker een bezoekje waard!

Actievelingen zullen zeker geen nee zeggen tegen snorkelen in de Adriatische Zee. De meeste stranden in Kroatië zijn steenstranden. Hierdoor is er dus weinig tot geen zand, wat het water zeer helder maakt. Er zijn ook koraalriffen en grotten te vinden die volledig bedekt zijn met kleurrijke algen. Zeer veel tropische vissen zal je er niet tegenkomen, maar dat maakt de onderwaterwereld zeker niet minder mooi!

Split

Split, Kroatie

Split is de op één na grootste stad in Kroatië. Ook van deze stad is het historisch centrum in de UNESCO Werelderfgoedlijst opgenomen. Je kunt er vele musea en galerijen bezoeken. Het Split Archaeological Museum is zo bijvoorbeeld het oudste van heel Kroatië. Het werd in het jaar 1820 gebouwd en is nog steeds te bezoeken. In het museum kun je zo’n 150.000 artefacten gaan bewonderen. Sommigen daarvan dateren uit de prehistorie. Zeer interessant dus.

Kroatië is dus niet enkel een vakantiebestemming voor zonnekloppers, maar duidelijk ook voor zij die van wat cultuur en avontuur houden. Het is een prachtig land dat veel te bieden heeft en dat zeker een plaatsje op jouw bucketlist verdient. Helemaal overtuigd? Dan kan je hier meteen je reis boeken.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be