In Duitsland heb je in het verkeer te maken met een milieusticker. Per 1 maart 2007 is deze sticker verplicht voor alle vrachtwagens, bussen en personenauto’s die een milieuzone willen binnenrijden. Brommobielen hebben deze verplichting niet. In het wetboek wordt deze sticker overigens fijnstof milieusticker genoemd. Op de sticker staat het kenteken van het voertuig en een stempel. Deze laatste is van de autoriteit die de sticker heeft uitgegeven.

Milieuzones

Steden en gemeenten in Duitsland hebben besloten milieuzones in te voeren. Momenteel zijn er rond de 60 zones waarin een sticker verplicht is. Dit besluit is genomen ter verschoningen van de lucht. De steden en gemeenten bepalen zelf hun grenzen. Op de website Umwelt-Plakette.de kun je bekijken waar deze grenzen precies liggen. Daar staat ook aangegeven welke plaatsen een uitzondering hanteren.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Diverse kleuren stickers

De milieusticker is er in verschillende kleuren. De kleur is afhankelijk van hoe vervuilend jouw auto is. Soms is het zo dat een voertuig niet in aanmerking komt voor een sticker. Deze is dan te oud of te vervuilend en mag dus niet de Duitse binnenstad in. Uiteraard is dat ook beter voor de luchtkwaliteit. Een andere naam voor deze sticker is milieuvignet. De milieuvriendelijkste auto’s krijgen een groene sticker. Is jouw auto iets minder milieuvriendelijk, dan ontvang je een geel exemplaar. Sinds 2013 is er geen enkele Duitse stad die nog een rode sticker accepteert. Deze wordt daarom ook niet meer uitgegeven.

Verkeersbord Umweltzone

Verkeersbord Umweltzone

Er zijn speciale verkeersborden met de tekst: Umweltzone. Dit is het begin van een zone en op dat punt mag je dus alleen verder rijden als je een milieusticker hebt. Onder het verkeersbord hangt een klein bordje met de kleur sticker die er verplicht is. Op 1 januari 2008 waren er drie grote steden die als eerste een Umweltzone introduceerden. Dit waren Berlijn, Hannover en Keulen. Vandaag de dag vind je ze in ruim 70 Duitse steden.

Milieuvignet kopen

Als je naar Duitsland gaat, is het dus belangrijk dat je een milieusticker hebt. Word je aangehouden door de politie en heb je geen sticker op je voorruit? Helaas … je kunt rekenen op een boete van ruim 80 euro. Je krijgt deze boete ook als je met een gele sticker in een zone rijdt waar een groene verplicht is, of als je met een oude rode sticker rondrijdt. In sommige gevallen geeft de politie aan toeristen alleen een waarschuwing. Er wordt echter wel van je verwacht dat je de Umweltzone verlaat. Een milieusticker kun je kopen bij alle Duitse vestigingen van de TÜV, GTÜ, KÜS en de DEKRA of bij een autowerkplaats. Tevens is het milieuvignet online te bestellen. De kosten vallen mee; in de meeste gevallen betaal je rond de tien euro.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be