Op minder dan anderhalf uur rijden van de Belgische grens vind je het pittoreske Montreuil-sur-Mer. Anders dan de naam je zou laten vermoeden ligt deze plaats niet aan zee; om een strandwandeling te maken moet je hier vandaan nog zo’n 15 minuten rijden. Vroeger lag deze plaats wél aan een belangrijk handelskanaal, de Canche genoemd. In de loop van de tijd is dit echter een onbevaarbaar riviertje geworden.

Geschiedenis

Het bovenste gedeelte van de stad, ook wel de ‘bovenstad’ genoemd, is het bekendste en oudste gedeelte van de stad. Zonder twijfel is het stadje het meest bekend doordat een deel van het verhaal ‘Les Misérables’ van Victor Hugo zich hier afspeelt. Blijkbaar heeft de schrijver hier in 1837 een paar uur doorgebracht en was dit genoeg om hier geïnspireerd te worden voor een van de bekendste verhalen in de Franse literaire geschiedenis.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

De bovenstad is meerdere keren verbouwd om er een citadel van te maken. De vestingen zijn ontworpen door de beroemde architect Vauban.

De stad was erg welvarend, mede doordat het op een kruispunt lag van handelsroutes. Dit is goed zichtbaar in de vele grote, flamboyante gebouwen zoals de abdijkerk en de kapel van het Hôtel-Dieu.   

Montreuil-sur-Mer werd ook wel de ‘Carcassonne van het Noorden’ genoemd door haar grote burcht en de 3 km lange wallen die om de stad heen staan.

Musée Citadelle

De stad bezoeken

Door haar rijke geschiedenis zal het geen verrassing zijn dat Montreuil-sur-Mer de perfecte locatie is voor iedereen die houdt van mooie architectuur. Slenter door de pittoreske straatjes en bewonder de vele kerken, herenhuizen, wallen en kapellen.

Tijdens een bezoek aan deze stad is ook zeker de straat Clape-en-Bas niet te missen. Deze pittoreske straat bestaat uit ongewone huizen, gemaakt van modder. Hier zijn veel ambachtelijke winkels te vinden. Ook vind je hier de kapel van het weeshuis, gemaakt van zandsteen en kalk.

Het marktplein was vroeger het hart van de hiervoor genoemde handelsactiviteiten. Hier vond je vroeger een ‘Halle aux Grains’, een opslagplaats voor graan. Tegenwoordig staat hier het theater. Ook vind je hier een standbeeld van Maarschalk Haig. Hij hield hier stand met zijn Britse troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Wil je meer weten over de geschiedenis van deze stad? Breng dan een bezoek aan de citadel en het bijgelegen Musée Citadelle de France Roger Rodière. De collecties die hier te zien zijn zijn globaal onder te verdelen in twee categorieën, namelijk heilige kunst en de weergave van Montreuil-sur-Mer in de schilderkunst.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be