Een van de grootste bezienswaardigheden van Sicilië is de vulkaan Etna. Deze vulkaan heet officieel Mount Etna en is zeer actief. Op de hellingen van de vulkaan kun je nog de lavastromen en de kraters van eerdere uitbarstingen zien. Een vakantie naar Sicilië is pas geslaagd als je de Etna hebt bezocht en beklommen. Je ziet een prachtige omgeving omdat de vulkaan in een heel mooi natuurpark ligt.

Al zeker 150 uitbarstingen

Etna vulkaan

Als gevolg van uitbarstingen kan de vulkaan het ene jaar iets hoger zijn dan het andere jaar. Maar gemiddeld gezien kun je toch rekenen op een hoogte van circa 3.300 meter. De totale oppervlakte bedraagt 1.190 vierkante kilometer en de omtrek is zo’n 140 kilometer. Voor zover het genoteerd is, is de vulkaan al zeker 150 keer uitgebarsten. Deze uitbarstingen zijn niet altijd zonder gevolgen. In 1669 was de grootste uitbarsting, en die zorgde ervoor dat talloze dorpjes in de omgeving begraven werden onder de lavastromen. Vandaag de dag zijn de uitbarstingen kleiner. Sinds 2013 staat de Etna, te Sicilië, op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Bossen en kraters

Het natuurpark waar de Etna in ligt heet Parco dell’Etna. Hier zijn grote bossen met amandelbomen, eiken, olijfbomen, citrusgaarden en wijngaarden. De grond is er zeer vruchtbaar. Hoe hoger je komt, hoe meer de begroeiing gaat veranderen. Het hoogste deel heeft grotendeels een zwartgekleurd maanlandschap. Je vindt op de Etna tientallen kraters terug. De centrale kraters Voragine en Bocca Nuova vind je helemaal bovenop. Bij sommige kraters is het mogelijk er zelf in te lopen.

Vulkaan beklimmen

Veel mensen vinden het leuk om de Etna te beklimmen. Je kunt kiezen voor een korte wandeling of een gevorderde wandeling naar de top. Als je voor de korte variant kiest, kun je met de auto op de zuidkant naar het Rifugio Sapienza rijden. Dit is op circa 1.900 meter hoogte. Bij de parkeerplaats vind je na een korte wandeling de Monti Silvestri kraters. Vanaf deze parkeerplaats is het ook mogelijk om naar boven te lopen. Houd er wel rekening mee dat dit geen gemakkelijke tocht is. Het pad is bedekt met losse stenen en erg steil. Je kunt er ook voor kiezen om de kabelbaan te nemen. Die brengt je naar een hoogte van 2.500 meter.

Naar top van krater

Eenmaal op 2.500 meter hoogte is er weer een keuze. Je kunt met jeeps van het park naar de top van de krater gaan, maar je kunt ook wandelen. Dit pad is gelukkig wel verhard en heeft ook geen losse stenen. Deze wandeling zal iets gemakkelijker gaan, maar toch blijft het een steile klim. Luister altijd goed naar de gidsen en parkbeheerders. Zij weten hoe hoog je kunt gaan; dit hangt namelijk af van mogelijke uitbarstingen en het weer. Check van tevoren altijd de openingstijden en de mogelijkheden voor het kopen van tickets. Deze laatste heb je nodig als je gebruik wilt maken van de kabelbaan en/of jeeps.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be