Ga je een weekendje naar Amsterdam? Dan raden we je aan om zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer. Met de auto de stad ontdekken is alles behalve handig, en ook het parkeren is erg duur. Als je dus zonder zorgen en hoge kosten van je citytrip wil genieten, is het openbaar vervoer de beste optie.

In dit artikel leggen we je precies uit welke vormen van openbaar vervoer beschikbaar zijn in Amsterdam, hoe het werkt, en hoeveel het kost.

De verschillende soorten openbaar vervoer in Amsterdam

In Amsterdam heb je de trein, trams, metro’s en bussen. Het bedrijf dat het openbaar vervoer regelt heet GVB. 

Wanneer je de trein neemt, kun je uitstappen op Amsterdam Centraal Station, gelegen in het centrum van de stad. Vanuit hier kun je veel bezienswaardigheden te voet bereiken, of met een andere vorm van openbaar vervoer. Je kunt met de trein ook snel naar andere steden die dichtbij Amsterdam liggen. Zo kun je je vakantie uitbreiden met andere citytrips.

Prijzen voor het openbaar vervoer in Amsterdam

De prijzen die we hier noemen zijn geldig in 2019. 

GVB 1 uur kaartje 

Met dit kaartje kun je een uur lang gebruik maken met alle GVB lijnen. Het uur gaat in zodra je incheckt bij je eerste vervoerder. Hierover lees je meer in het stukje ‘Hoe werkt het openbaar vervoer in Amsterdam?’. Zodra je uit de bus, metro of tram stapt kun je overstappen op een andere lijn. Vergeet niet uit te checken voor je uitstapt! Je kunt zo vaak overstappen als je wil, zolang het uur niet voorbij is. Het kaartje is niet geldig op de nachtbussen. 

Dit kaartje kost € 3,20. Het kopen van twee kaartjes die 1 uur geldig zijn is goedkoper dan een 24 uur kaartje. Vanaf het derde kaartje ben je goedkoper uit met de volgende optie.

GVB 24 uur kaartje

Wil je vaker op een dag gebruik maken van het openbaar vervoer, dan kun je beter een dagkaart kopen. Deze is 24 uur geldig. Je kunt deze gebruiken in alle GVB trams, (nacht)bussen en metro’s in Amsterdam, Diemen, Duivendrecht, Amstelveen, Schiphol en Weesp. Het kaartje kost € 8 voor volwassenen. Voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar betaal je € 4. De 24 uur gaan in bij de eerste check-in. 

Kaartjes voor meerdere dagen

Amsterdam tram

Je kunt ook een kaartje kopen dat meerdere dagen geldig is. Deze werken op dezelfde manier als de 24 uur kaart. De tarieven voor volwassenen zijn als volgt:

  • 2 dagen (48 uur): € 13,50
  • 3 dagen (72 uur): € 19,00
  • 4 dagen (96 uur): € 24,50
  • 5 dagen (120 uur): € 29,50
  • 6 dagen (144 uur): € 33,50
  • 7 dagen (168 uur): € 36,50

Let er wel op dat de meerdagenkaarten aan één stuk gebruikt moeten worden. Je kunt een 3 dagen kaart dus niet op maandag, donderdag en vrijdag gebruiken bijvoorbeeld. De 72 uur gaan in bij de eerste check-in. 

Hoe werkt het openbaar vervoer in Amsterdam?

Wanneer je eenmaal je reisproduct hebt (je kaartje), check je in zodra je door het poortje gaat bij de trein, of in de bus of tram stapt. Vergeet niet uit te checken zodra je uitstapt. Om dit te doen haal je het kaartje langs de speciale machine. Deze machines zijn makkelijk te vinden, want je ziet al snel alle Amsterdammers er langsgaan met hun reisproduct. 

Extra informatie

Soms wordt een bus omgeleid, of rijdt een tram even niet omdat er een evenement plaatsvindt. Om altijd op de hoogte te zijn van eventuele aanpassingen aan de route of storingen, raden we je aan om naar gvb.nl te gaan.

Let erop dat je niet mag eten en drinken in de trams en bussen in Amsterdam. Ook fietsen zijn niet toegestaan, behalve in tram 26. In dat geval moet je er wel extra voor betalen, en mag de fiets alsnog niet mee tussen 7:00 en 9:00 uur, en tussen 16:00 en 18:30 uur. Op zondag mag de fiets (tegen betaling) de hele dag mee.

In de metro is het wel toegestaan een fiets mee te nemen. Ook hier moet je extra voor betalen, en mag de fiets alleen mee buiten de spitstijden die hierboven zijn vermeld. Eten en drinken in de metro mag, zolang het geen hinderlijke geur heeft voor medepassagiers. Voor de veiligheid wordt het aangeraden om een deksel op (hete) dranken te doen. Het nuttigen van alcoholhoudende dranken en / of drugs is niet toegestaan. 

Wanneer je gebruik maakt van het openbaar vervoer en een kinderwagen bij hebt, moet je deze op de aangegeven plek zetten. Als er niet genoeg plaats is moet de kinderwagen ingeklapt worden. Indien een passagier in een rolstoel zit, heeft die persoon voorrang op de kinderwagen.