Het openbaar vervoer nemen in een stad die je niet kent, en al helemaal wanneer je de taal niet spreekt, is best spannend. Daarom is het handig om van te voren al de nodige informatie te hebben zodat je in ieder geval weet waar je kaartjes kunt kopen, maar ook welke opties het voordeligst zijn.

We leggen je hier uit hoe het openbaar vervoer in Boedapest werkt, waar je kaartjes kunt kopen, hoe je van het vliegveld naar de stad komt, en hoeveel dat allemaal kost.

Welke soorten openbaar vervoer zijn er?

Het openbaar vervoer in Boedapest is erg goed geregeld, en zeer uitgebreid. Je kunt de volgende soorten openbaar vervoer gebruiken:

 • Tram
 • Bus
 • Metro
 • Trein
 • Boot
 • Taxi
 • Shuttlebus vanaf het vliegveld

Tickets kopen voor het openbaar vervoer in Boedapest

Doen alsof je niet wist dat je een kaartje moest kopen bij een controle heeft geen zin in Boedapest. Ook toeristen krijgen een hoge boete als ze zonder geldig kaartje reizen. Gelukkig zijn tickets makkelijk te verkrijgen, en vallen de prijzen reuze mee. 

Boedapest tram

Er zijn verschillende soorten tickets die interessant zijn voor toeristen. Hier zetten we ze op een rijtje:

 • Enkel ticket: Voor 1 rit. Overstappen met deze ticket is niet mogelijk, daarvoor is een transfer ticket verplicht. Geldig bij alle soorten openbaar vervoer.
 • 24-uur ticket: Geldig bij alle soorten openbaar vervoer, van middernacht tot middernacht op de datum die op het ticket staat. Overstappen is mogelijk, zo vaak je maar wil. 
 • 24-uur ticket voor meerdere personen: Werkt hetzelfde als het 24-uur ticket, maar is geldig voor maximaal 5 personen. Perfect dus voor een gezin of vriendengroep.
 • 7-dagen ticket: Geldig tot middernacht van de zesde dag na aankoop. Koop je je ticket op maandagmiddag, dan is deze geldig tot zondag middernacht, en niet tot de volgende maandagmiddag.
 • 10-ritten ticket: De regels hiervoor zijn hetzelfde als voor de enkele tickets, echter heb je er hier 10 voor een lagere prijs dan 10 losse. 

Hoeveel kost een ticket (2019)?:

 • Enkel ticket: Ong. € 1 (350 HUF)
 • 10-ritten ticket: Ong. € 9 (3000 HUF)
 • Transfer ticket: Ong. € 1,60 (530 HUF)
 • 24-uur ticket: Ong. € 5 (1650 HUF)
 • 24-uur ticket voor meerdere personen: Ong. € 9,90 (3300 HUF)

Prijzen aangegeven in euro’s zijn afhankelijk van de wisselkoers. 

Tickets zijn onder andere te koop op de luchthaven, bij het postkantoor, bij krantenwinkels, bij bushaltes en bij de chauffeurs. Koop je een kaartje bij de chauffeur, dan betaal je wel iets meer. Dankzij de recente modernisering van het systeem kun je een aantal kaartjes al online kopen. Ook is het mogelijk een app op je smartphone te gebruiken waardoor je geen papieren kaartjes meer hebt. Meer informatie over deze app (en de voortgang van het project) kun je hier vinden.

Van het vliegveld naar de stad reizen, hoe doe je dat?

Er zijn verschillende opties om van het vliegveld naar het centrum te reizen. Als je niet gewend bent het openbaar vervoer te gebruiken in een land waarvan je de taal niet spreekt, denk je misschien dat het beter is een taxi te nemen. Is sommige steden en landen is dit waarschijnlijk inderdaad makkelijker, maar niet persé in Boedapest. Taxi’s zijn ook hier relatief duur, en er zijn goedkopere en vooral simpele alternatieven.

Met bus 100E ben je binnen ongeveer 35 minuten in de stad. De rit kost je zo’n € 3, en het kaartje koop je bij de ticketmachine bij de busstop, bij de chauffeur of online. De bus vertrekt elke 10 à 20 minuten en brengt je meteen naar het centrum. De bus rijdt van 5 uur tot 1u20. Reistijden zijn afhankelijk van de drukte op de weg.

Er is ook een speciale Shuttlebus, die 24 uur per dag rijdt. Kom je midden in de nacht aan, tussen 1u20 en 5 uur, dan moet je kiezen tussen deze Shuttlebus en een taxi. De rit kost zo’n € 7.

Gratis openbaar vervoer in Boedapest

Een aantal mensen mogen altijd gratis reizen met het openbaar vervoer in Boedapest:

 • Kinderen onder de 4 jaar – er kan om een geldig identiteitsbewijs gevraagd worden (met foto van het kind en de geboortedatum). Volgens de BKK (het bedrijf dat voor het openbaar vervoer in de stad zorgt), gaat het om kinderen die nog niet naar de basisschool gaan. We kunnen ervan uitgaan dat ze hiermee bedoelen ‘tot 4 jaar’. Begeleiding door een volwassene is uiteraard verplicht.
 • 65+ers – zorg ervoor dat je altijd een geldig identiteitsbewijs bij je hebt.
 • Mensen die blind zijn en / of nauwelijks of niet kunnen horen – neem voor de zekerheid een bewijs mee als je dat hebt, bijvoorbeeld een doktersbrief of pas voor mensen met een beperking. Voor meer informatie hierover ga je naar het infopunt van de BKK op het vliegveld.

Budget tip!

Met de Budapest Card krijg je korting of zelfs gratis toegang bij vele attracties en bezienswaardigheden in de stad. Hiernaast kun je met deze kaart onbeperkt met het openbaar vervoer reizen. Alleen de bus 100E van en naar het vliegtuig is niet inbegrepen. Hiervoor moet je een apart kaartje kopen.

Als je van plan bent om veel dingen te bezoeken die deelnemen aan het Budapest Card programma, is dit dus een goede budget optie.