Het openbaar vervoer gebruiken in Brugge is best simpel, vooral omdat je de taal al spreekt natuurlijk. Dat maakt het een stuk makkelijker dat het openbaar vervoer gebruiken aan de andere kant van de wereld. Toch is het voor sommigen even zoeken naar hoe alles nu precies werkt, vooral voor diegenen die niet gewend zijn met het openbaar vervoer te reizen. 

In dit artikel leggen we je uit welke vorm van openbaar vervoer beschikbaar is in Brugge, hoe en waar je tickets koopt, en hoeveel het reizen kost.

Soorten openbaar vervoer in Brugge

Brugge is niet erg groot, en er zijn dus ook geen metro’s of trams te vinden. De enige vorm van openbaar vervoer in het centrum is de bus. Hiernaast is het wel mogelijk om de trein van en naar de stad te nemen. Het station bevindt zich op zo’n 20 minuten lopen van het centrum, maar er rijden ook bussen naartoe. 

Brugge vervoer

Parkeren in Brugge

Kom je met de auto aan in Brugge, dan wil je deze natuurlijk ergens veilig (en niet al te duur) parkeren. In het centrum zijn veel eenrichtingsstraten, of gebieden die helemaal autovrij zijn. Daarom is het handig om niet tot in het centrum te rijden. Parkeer je auto in één van de parkeergarages rondom het centrum. Deze zijn makkelijk te bereiken, maar ook nog eens goedkoper dan de parkeerplaatsen in het centrum waar je vaak maar een paar uur mag staan. De goedkoopste parkeerplaats bevindt zich bij het treinstation. Voor een paar euro laat je je auto daar de hele dag staan.

P&R Brugge

Om wat extra geld te besparen kun je gebruik maken van de P&R. Als je je auto parkeert bij parking ‘Centrum Station’ krijg je bij de lijnwinkel op het station een gratis Parking+Bus ticket voor zowel de bestuurder als de medereizigers. Dit betekent dat je gratis met de bus van het station naar het centrum kunt reizen en weer terug.

Om deze ticket te krijgen moet je je parkeerticket laten zien. Ook is het belangrijk dat je op dezelfde dag de heen- en terugreis maakt met je P+Bus ticket. Deze is alleen op de dag van afgifte geldig. En geen paniek wanneer de lijnwinkel gesloten is. De chauffeur kan je namelijk ook dit handige gratis kaartje geven.

Van het treinstation naar het centrum

Kom je met de trein aan in Brugge, dan heb je twee opties. Je kunt te voet naar het centrum lopen, maar daar doe je zo’n 20 minuten over. Als je niet te veel wil lopen kun je er ook voor kiezen een bus te nemen. Er zijn meerdere aansluitingen, en je hoeft nooit lang te wachten op een bus. 

Tickets kopen voor de bus

Tickets en dagpassen kun je op meerdere plaatsen kopen. Woon je in België, dan kun je deze online kopen en thuis laten bezorgen door bpost. Zorg er wel voor dat je ze op tijd besteld zodat je ze ontvangt voor je op citytrip gaat. 

Ook is het mogelijk tickets te halen bij de Lijnwinkel in Brugge op het Stationsplein. Deze is open:

  • Van maandag tot en met vrijdag van 7u30 tot 17u45
  • Op zaterdag van 9 uur tot 17 uur
  • Op zondag en op feestdagen van 10 uur tot 17u10

Hiernaast zijn er ruim 80 andere verkooppunten in Brugge te vinden waar je tickets kunt kopen. Dit zijn supermarkten, krantenwinkels etc. Echter verkopen niet alle verkooppunten het hele gamma van vervoerbewijzen. Alle adressen kun je op deze pagina vinden. 

Ook kun je kaartjes kopen bij de verkoopautomaten en de chauffeurs. Zorg er voor dat je gepast kunt betalen, of in ieder geval met een biljet van maximaal € 10 zodat de chauffeur je geld terug kan geven. 

De goedkoopste manier om aan kaartjes te komen is via je smartphone. Daar vertellen we je zometeen meer over. 

Hoeveel kost een rit met het openbaar vervoer?

Een ‘Biljet enkele rit’ kost € 3. Hiermee kun je 60 minuten lang reizen met alle bussen. Overstappen is mogelijk binnen deze 60 minuten. Na afloop van dit uur kun je niet meer overstappen, maar je mag natuurlijk wel in de bus blijven tot je bestemming. 

Een m-ticket is een stuk goedkoper. Deze koop je via je smartphone. Download de app of de app van één van de partners van De Lijn en betaal je ticket via je telefoon. Je betaalt op deze manier maar € 1,80 voor een enkele rit van 60 minuten. 

De m-card10 is een 10 ritten kaart. Deze kost € 15 en bevat 10 enkele rit kaarten. Elke enkele rit ticket heeft dezelfde regels als hierboven uitgelegd.

De m-daypass is handig als je de bus veel gaat gebruiken op één dag. Voor € 6 kun je 24 uur lang onbeperkt de bus nemen. 

Hoe werkt een buskaartje?

Bij het instappen steek je je kaartje in het gele ontwaardingstoestel en druk je op het cijfer 1. Als je het toestel bij de chauffeur gebruikt zal hij of zij je kaartje voor je ontwaarden.