Amsterdam. We zijn er allemaal geweest, maar we hebben het misschien niet allemaal gezien. Vergeet het Rijksmuseum en het Anne Frank Huis en neem meteen ‘het Pontje’ naar Noord. Mira Hoeven bezocht AmsZo bezoek je Amsterdam als een local (lees: met een local).

Met de trein kom ik aan in Amsterdam Centraal. Mijn gids vraagt of ik naar de ingang van het OV-fietsverhuur kan komen. Toeristen schuiven hier aan om een fiets te huren. Maar ik hoef niet in de rij te staan (dat heb je dan met locals). Ze duwt me een fiets in mijn handen en ik bekroon dit stalen ros voor één weekend tot mijn bezit. ‘​Eerst even spullen droppen?​” Ik voel het al… dit weekend hoef ik maar te volgen.

Koffie drinken bij Toki

Toki is er voor wie houdt van koffiecultuur. We zitten in een fris interieur tussen een jong publiek. Het is even wachten op onze flat white, maar ondertussen krijgen we de tijd om de menukaart in detail te bekijken. De kaart is klein, maar ik wil alles proberen: Pancakes met kokos en matcha, ​Macro Rice Bowl met bonen en pickles, Kimchi Sandwich met gemarineerde tofu of ​Toki Toast ​met avocado. Het wordt de laatste.

Foto: Jeff On The Road

Ondertussen horen we hiphop op de achtergrond en drinken we van onze latte art. Terwijl mijn gids nog wat verder stoeft over deze plek, zie ik mijn toast arriveren. Ik werk ‘m naar binnen met de gedachte dat ik er wel vier op kan. Een absolute aanrader – echt – maar er is nog plaats voor gebak. Ik twijfel tussen citroencake en bananenbrood. Maar gelukkig doorbreekt mijn gids het dilemma: ‘​We pakken het lekker allebei​!’ (Toki, Binnen Dommersstraat 15 – Amsterdam)

Kunst kijken in het Hem

We nemen het Pontje aan Amsterdam-Centraal, mijn gids kan niet wachten om mij deze plek te tonen. ‘​In Zaanstad ligt een spectaculaire kunstruimte in een oude kogelfabriek, met een oppervlakte van bijna 10.000 vierkante meter. ‘Het Hem’ wil daar ruimte geven aan jonge experimenterende kunstenaars.​ ’ Maar wat het is vooral méér dan dat: in dit cultuurhuis kan je kunst combineren met een zondagse hangout. Een mix van tentoonstellingen en andere activiteiten, aan de oevers van het Noordzeekanaal. Voor een toegangsticket betaal je 10 euro, onder de 18 is het gratis. (Het Hem, Warmperserij 1 – Zaandam)

Foto: Facebookpagina Het Hem

Lunchen bij het Buffet van Odette

Mijn gids heeft dit weekend ongetwijfeld knopen moeten doorhakken. In Amsterdam zijn er nu eenmaal veel leuke plekken en we kunnen niet alles doen. Maar we kunnen het wel even meegeven: het Buffet van Odette is voor wie geld mag rollen.

Ze toont een Facebookfoto van de menukaart. De ‘barsnacks’ zijn niet de porties gemengd die we gewend zijn. Wel: makreel met gekarameliseerde ui, terrine van eend en ‘Pierre Robert’-kaas met vijgenbrood. Naast een fancy interieur, vind je er een subliem terras met zicht op de Amsterdamse grachten. Eerlijk als ze is, heeft de Amsterdamse local geen spijt van haar keuze: ‘​Misschien maar goed dat we dit overslaan, het paste toch niet binnen je budget​.’ (Buffet van Odette, Prinsengracht 598 – Amsterdam)

Foto: Facebookpagina Buffet van Odette

Pintjes pakken in Café de Pels

Citytrippen is vermoeiend en daarom is het belangrijk om tijdig te ontspannen. Dat kan in café de Pels, tussen Keizersgracht en Herengracht. Dit café heeft een bruin interieur, een aangenaam sfeertje en een gezellige toog. Hier komen Amsterdammers voor een getapt biertje, een wijntje, een cappuccino of een gemberthee. Maar ook om te kaarten, te flirten en te lezen. Honger? Ze serveren doorgaans eens dagschotel, maar ook ontbijt, snacks, sandwiches en kroketten. Wij houden het voorlopig bij een portie kaas. (De Pels, Huidenstraat 25​, De 9 Straatjes)

Skaten – of niet – in het skatecafé

Het skatecafé is wat je denkt dat het is: een 10 meter lange indoor miniramp, vergezeld door een bar in een oude fabriekshal. ‘s Middags kan je er terecht voor lunch, ‘s avonds voor een stevige hap en later op de avond wordt er zelfs gedanst. Zowel het eten als het drinken is er betaalbaar en voor wie houdt van ​speciaalbiertjes is er keuze te over. Naast indoor skaten, kan je outdoor petanquen of een potje voetballen op een kunstgras. Zoals gewoonlijk starten we aan de toog en eindigen op het voetbalveld. Het skatecafé is een leuke ontmoetingsplek, in een origineel kader met heerljke randactiviteiten. Doe ze allemaal, in de juiste volgorde. (Het Skatecafé, Gedempt Hamerkanaal 42, Noord)

Foto: Facebookpagina Het Skatecafé

Boulderen in Monk

Aan sport geen gebrek dit weekend: we hebben al heel wat fietskilometers in de benen en mijn gids stelt voor om te gaan boulderen. In Monk kan je op gevarieerde klimwanden van vier meter hoog klimmen. ​Je kan er gelukkig alle niveaus doen, want veel klimervaring heb ik niet. En er zijn veel pottenkijkers: tussen de bar en de klimzaal is er alleen een glazen wand.

Met de gedachte dat toch niemand naar mij kijkt, zet ik mijn eerste stappen op de muur. Al zijn het vooral mijn armen die mij omhoog trekken. Een beginnersfout, zo blijkt. Na een dik uur is het ook voor mijn gids mooi geweest: ​‘​Kom! Er is nog zon!’​ En met die wijze woorden loodst ze mij naar buiten, waar de Amsterdamse zonsondergang op ons wacht. We bestellen nog even een natuurwijn op het terras van de klimzaal. ​Ik ruik mijn eigen zweet maar dit is​ by far​ het mooiste moment van het hele weekend. ​(Monk, Aambeeldstraat 26, Noord)

Foto: Facebookpagina Monk Amsterdam

Dineren in hotel Goudfazant

De Amsterdammers weten hun gebouwen te recycleren, want ook dit concept is ondergebracht in een oude fabriekshal. Volgens mijn gids de beste plek voor ons laatste avondmaal. We zitten tussen hefbruggen en originele garagepoorten: de industriële look in de Goudfazant valt niet weg te denken. En de menukaart is veelbelovend, maar vooral betaalbaar: een voorgerecht kost € 8.50, een hoofdgerecht € 18.50 en een nagerecht € 7,50. Voor een driegangenmenu betaal je dan weer € 31.50. We gaan voor de menu en mogen als eerste proeven van de voorgepofte biet. Daarna volgen de beignets van courgette en we sluiten af met pavlova. Deze dag kan niet meer stuk. Bedankt, Goudfazant. ​(Goudfazant, Aambeeldstraat 10, Noord)

Foto: Flickr