Van plan om een roadtrip door Zuid-Afrika te maken, maar nog niet volledig zeker van je stuk? Wij lijsten tien tips op die je helpen om je reis vlotter te laten verlopen.

1. Snacks. Veel snacks

Een autorit is niets zonder snacks. Het houdt de sfeer goed en geeft je iets om te doen. Als je dan opeens op een idyllische plaats terechtkomt, wat in Zuid-Afrika wel al eens kan gebeuren, heb je meteen alles in huis om te picknicken. Pas alleen op met eten dat snel slecht wordt of bijvoorbeeld makkelijk smelt.

2. Hoe groter, hoe beter

Ga je een auto huren? Neem dan een iets groter exemplaar dan je nodig hebt. Je zult er namelijk veel tijd in spenderen, dus zorg er zeker voor dat je er comfortabel in kan zitten. Ruimte om te bewegen en te leven is noodzakelijk.  Check zeker ook of en hoe je verzekerd bent voor eventuele ongevallen of schade. De meeste bedrijven die auto’s verhuren, bieden standaard zo’n verzekering in de prijs inbegrepen. Toch is het beter om vooraf voor de zekerheid alles nog eens te bekijken.

3. Installeer een vuilbakje

Een auto kan in een mum van tijd in een stort veranderen, dat weet iedereen. Wees jezelf te slim af en installeer een soort van vuilbakje om al je afval in te deponeren. Je kunt een autovuilbakje kopen, of je kunt er gewoon zelf een maken. Dit kan je makkelijk doen door bijvoorbeeld een vuilniszak in een cornflakesdoos te steken. Die dozen hebben meestal een klepje zodat je ze makkelijk kan openen en sluiten. Zo vermijd je ook slechte geurtjes! Je kan uiteraard ook gewoon een afvalzakje in de deur van je auto steken. Maar wat je ook doet, gooi je afval zeker niet zomaar op straat.

4. Probeer waar mogelijk al parking te voorzien

In sommige steden is het mogelijk om op voorhand een parkeerplaats te reserveren. Wil je ergens overnachten of heb je bijvoorbeeld gepland om een paar dagen op dezelfde plaats te blijven? Dan kun je jezelf heel wat stress besparen door vooraf parking te zoeken.

5. Doe je research

Prachtige wegen in Zuid Afrika

Als je door een onbekend land of gebied reist, is het aangeraden om vooraf wat opzoekwerk te doen. Zeker als je van plan bent om in je auto te overnachten, is dit noodzakelijk. Sommige regio’s zijn namelijk niet geschikt om de nacht door te brengen. Vermijd gevaarlijke situaties door op voorhand wat informatie over je route op te zoeken. Stop nooit in onveilige regio’s en verlaat er zo weinig mogelijk je auto. Als je toch door een minder leuke buurt moet, blijf dan rijden tot je op een veilige plaats kunt overnachten.

6. Verveel je je? Speel het ABC-spelletje

Al die uren in de auto kunnen snel saai worden. Zijn jullie cd’s al twintig keer afgespeeld en heb je geen zin meer om te praten? Het ABC-spelletje is de perfecte oplossing. Het is een leuk spel waar je helemaal niets voor nodig hebt. Je moet enkel het alfabet vanbuiten kennen. Het gaat als volgt: je start bij de letter A en zoekt ergens langs de weg een woord dat met die letter begint. Daarna komt de B en zo ga je het alfabet af. Plezier verzekerd!

7. Neem je tijd

Lang in de auto zitten, kan stresserend zijn. Je zit de hele tijd samen in een kleine ruimte en zo ontstaan soms spanningen. Maar niet gevreesd, dat is ook net wat het met de auto reizen zo mooi maakt. Je bent namelijk je eigen baas. Je hebt geen verplichtingen en kunt gaan en staan waar je zelf wil. Het is en blijft vakantie, dus maak je niet druk in kleine dingen en neem je tijd.

8. Zin om te stoppen? Stop dan

Deze tip hoort een beetje samen met de vorige. Als je onderweg iets tegenkomt dat niet op de planning stond, maar er wel leuk uitziet, stop dan gewoon! Wat houdt je tegen om eens te gaan kijken? Misschien wordt het helemaal niets, of misschien beleef je net de tijd van je leven.

9. Een survival kit is altijd handig

Je hebt best altijd een survival kit in je koffer zitten. Je weet maar nooit wanneer er een ongelukje voorvalt of wanneer je iets moet herstellen. Pleisters en ducttape zijn zeker onmisbaar. Ook medicijnen, water en warme dekentjes kunnen van pas komen in geval van nood!

10. Een taakverdeling maakt alles makkelijker

Ben jij goed in kaartlezen? Of val jij altijd in slaap? Een goeie taakverdeling kan die lange ritten al een heel stuk aangenamer maken. Wie is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het kopen van snacks in het tankstation? Spreek zo’n dingen goed af om strubbelingen te vermijden. Ook is het aangeraden om af en toe van plaats te wisselen. Zo moet niet steeds dezelfde persoon achter het stuur zitten en is de kans op eventuele ongevallen kleiner.  

En, waar gaat jouw volgende reisje heen? Hier kun je alvast wat inspiratie opdoen voor mogelijke bestemmingen.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.