Dankzij deze 10 tips wordt jouw rondreis door Kroatië de beste aller tijden.

1. Een internationaal rijbewijs is niet nodig

In Kroatië kan je met je Belgisch rijbewijs de baan op. Je moet dus niet speciaal een internationaal rijbewijs gaan aanvragen.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

2. Kijk uit voor haarspeldbochten

In Kroatië kun je vaak een haarspeldbocht tegenkomen. Het land is nogal heuvelachtig, dus je moet regelmatig bergop. De wegen zijn echter meestal niet zo goed beveiligd. Zo is er niet overal een vangrail om je tegen te houden als je uit de bocht zou vliegen. Let dus zeker goed op en verminder je snelheid als je zo’n bocht nadert.

3. Pas je aan de regels aan

Eerlijk gezegd is er niet veel verschil tussen de verkeersregels in Kroatië en België. Eén van de grootste verschillen is dat de maximumsnelheid op de autostrade in Kroatië 130 km/h bedraagt. In de bebouwde kom mag je er 50 km/h rijden, buiten de bebouwde kom is dat meestal 90 km/h. Er geldt ook een nultolerantie voor alcohol bij bestuurders die jonger dan 24 zijn. Voor bestuurders ouder dan 24 is de grens 0,5 promille!

4. Neem genoeg eten mee

Dit geldt voor elke roadtrip, maar je vult best je auto met snacks en water. Je weet namelijk nooit wanneer je onverwacht honger krijgt of ergens langs de weg moet stoppen. Dan heb je beter een voorraad snacks bij. Water is ook zeer belangrijk, aangezien het in Kroatië nogal warm kan zijn. Je neemt beter te veel mee dan te weinig!

5. Ken je nummers

Kroatie

Wanneer je in een ander land reist, ken je best de noodnummers. Je weet maar nooit. Als je auto in panne valt en je hebt de pechdienst nodig, kan je naar het nummer 1987 bellen. De politie is te bereiken via het nummer 112 of 192 en voor een ambulance moet je 112 of 194 intoetsen.  

6. De straten zijn er smaller

Dunne straatjes zijn iets typisch Kroatisch. Denk daar dus ook aan wanneer je je huurauto kiest. Kies niet voor een brede wagen waar je bijna niet mee kan manoeuvreren, want dat zal in je nadeel spelen. Veel wegen hebben er trouwens ook maar twee rijvakken, één voor elke rijrichting.

7. Plan je parking

Kroatië is nu niet bepaald een gevaarlijk land, maar je denkt best toch op voorhand na waar je ’s nachts wil parkeren. Je kan natuurlijk nooit met zekerheid weten hoe laat je ergens zal aankomen, maar zoek toch op wat je mogelijkheden zijn. In alle grote steden in Kroatië wordt hetzelfde systeem gebruikt voor de parking. Er zijn drie zones: rood, geel en groen. De rode zone is dichtbij de stad en daar betaal je 14 Kuna (€1,9) per uur. In de gele zone, iets verder van de stad, betaal je 4 Kuna (52 cent) per uur. In de groene en meteen ook verste zone is dat 3 Kuna of 41 cent per uur.

8. Verdeel de taken

Lange tijd onafgebroken rijden is niet altijd even gemakkelijk. Zeker als je al een paar dagen onderweg bent en stilaan wat moe begint te worden. Verdeel daarom de taken en wissel elkaar ook genoeg af. Zorg dat je bij tankstations goed weet wie wat moet doen zodat je niet te veel tijd verliest.

9. In het weekend rijd je best niet

Tijdens het weekend zijn veel wegen rond de grote steden volledig geblokkeerd. Je staat er dan urenlang in de file omdat het verkeer dan nogal vaak stropt. We raden je dus aan om tijdens het weekend ergens te logeren en een stad te ontdekken. Verder rijden zal niet veel nut hebben, want je zal er extreem lang onderweg zijn om ergens te geraken!

10. Vraag je groene kaart

Bestuurders van huurauto’s moeten altijd in het bezit zijn van een groene kaart. Dit is een soort van bewijs dat je auto verzekerd is om in Kroatië rond te rijden. Zorg altijd zeker dat je bij het afhalen van je auto die groene kaart ook effectief meekrijgt. Sommige bedrijven zullen proberen om je voor die kaart te laten betalen. Dat is echter niet nodig!

Volledig klaar om te vertrekken? Klik dan hier om je vakantie te boeken. Geniet ervan!

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be