Met de auto door een onbekend land reizen, is niet altijd even vanzelfsprekend. Als je echter graag eens een rondreis door Cuba wil maken, kunnen deze 10 tips je alvast op weg helpen.

1. Geen internationaal rijbewijs

In Cuba heb je geen internationaal rijbewijs nodig. Je hoeft dus niet snel naar het stadhuis te lopen om er eentje aan te vragen. Zorg gewoon dat je steeds je normale rijbewijs en je paspoort bij je hebt wanneer je in de auto rijdt, dan mag je sowieso in heel Cuba rijden.

2. Boek op voorhand

Niet veel mensen huren een auto in Cuba. Daardoor zijn er niet superveel opties en liggen de prijzen soms ook wel hoger dan in andere landen. Aangezien er niet veel plaatsen zijn om een auto te huren, kan het wel eens gebeuren dat ze er op ’t moment zelf geen meer vrij hebben. Om zeker te zijn dat je een auto kan huren, boek je best een tijdje op voorhand. De prijzen zullen dan ook lager liggen dan als je nog de dag zelf op zoek gaat.

3. Pas je snelheid aan

Volgens de Cubaanse verkeersregels is de maximumsnelheid op de autosnelweg 90 kilometer per uur en op de Autopista 100. Veel Cubanen houden zich niet echt aan deze maximumsnelheden, maar als toerist doe je dat beter wel. Ook is het zo dat auto’s niet vaak voorkomen in kleine Cubaanse stadjes. Hierdoor lopen kinderen en andere voetgangers meestal gewoon over straat zonder echt rond te kijken. Het is dus aan jou om je snelheid aan te passen en extra goed op te letten.

4. Koop een landkaart

Havana, Cuba

Om een of andere reden zijn gps-systemen verboden in Cuba. Je zal er dus geen vinden in je huurauto en als je er zelf eentje probeert mee te nemen, is de kans groot dat de douane die zal confisqueren. Daarom kan een landkaart dus goed van pas komen. Hoe ga je anders weten waar je heen moet? Wat je natuurlijk wel kan doen, is een offline kaart op je smartphone installeren. Die kan je dan een beetje helpen navigeren. Zorg alleen dat je offline kaart niet voor iedereen zichtbaar is.

5. Zoek verkeersborden

Verkeersborden worden vaak gevandaliseerd of zijn slecht onderhouden. Ook staan er over het algemeen al niet veel borden, waardoor het extra moeilijk wordt om ze te vinden. In Cuba staan de borden niet altijd langs de kant van de weg zoals hier, soms hangen ze ook gewoon aan de huizen. 

6. Verberg je radio in de koffer

Autoradio’s worden vaak gestolen. Veel verhuurbedrijven zorgen er dan ook voor dat de diefstal van een autoradio niet in de verzekering inbegrepen zit. Om te voorkomen dat je radio effectief gestolen wordt, kun je hem uithalen en in je koffer stockeren wanneer je auto ergens geparkeerd staat.

7. Let op de nummerplaat

In Cuba hebben huurauto’s een nummerplaat met rode achtergrond. Nummerplaten van “normale” auto’s hebben een andere kleur. Let dus op dat je een auto met een rode nummerplaat krijgt, dan ben je zeker dat alles in orde is. 

8. Parkeren is meestal gratis

Op de meeste plaatsen kun je gratis parkeren. Niet veel Cubanen hebben een auto, wat het allemaal ook wat makkelijker maakt. Als je niet meteen parking vindt, kan je het altijd aan een voorbijganger vragen. Met een kleine fooi zullen ze je met veel plezier helpen. Door je rode nummerplaat weet iedereen namelijk dat je een toerist bent, dus zullen ze je niet voor niets helpen.

9. Check je huurauto voor je vertrekt

De banen liggen er over het algemeen redelijk goed bij, maar toch zal je soms wel ergens een gat in de weg tegenkomen. Hierdoor kan het zijn dat je auto wat schade oploopt, al zou dat niet mogen gebeuren. Check dus zeker eerst in welke staat je auto is vooraleer je ermee wegrijdt. Anders bestaat de kans dat je op het einde van je reis mag betalen voor deuken die je zelf niet veroorzaakt hebt. Kijk zeker ook na of je de juiste vervangband hebt en of alles aanwezig is om die te kunnen vervangen.

10. Probeer je tank leeg te rijden

In Cuba is het zo dat je geen geld terugkrijgt voor de resterende brandstof in je tank. Je krijgt de auto met een volle tank en brengt hem terug met een lege tank. Je bent uiteraard niet verplicht om de auto met een lege tank terug te brengen, maar zo spaar je wel wat centen uit.

Helemaal klaar om de Cubaanse wegen te trotseren? Dan kan je hier alvast je vakantie boeken. Laat het aftellen maar beginnen!

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.