Rouen is de hoofdstad van de regio Normandië en het departement Seine-Maritime. De stad Rouen is vooral bekend geworden vanwege haar voormalige inwoonster Jeanne d’Arc . Zij leefde hier en vond hier uiteindelijk ook haar einde op de brandstapel. Er is echter veel meer dat een citytrip Rouen zeker de moeite waard maakt.

De paden op, de lanen in

Rouen is een ideale stad om te voet te verkennen. De hoofdstad van Normandië laat zich makkelijk belopen. Je komt langs de belangrijkste bezienswaardigheden, maar ook langs pittoreske plekjes waar toeristen anders nooit zouden komen. Je waant je bijna in een andere wereld en staat oog in oog  met prachtig monumentaal erfgoed. Van kerken, vakwerkhuizen tot fraaie gevels; Rouen heeft het allemaal.

De Notre-Dame

In deze stad zal je veel kerken tegenkomen, maar de Notre-Dame is toch wel de bekendste daarvan. Deze kathedraal is dan ook eenvan de belangrijkste bezienswaardigheden van Rouen. De bouw van de kathedraal werd gestart in de 12e eeuw, maar het heeft nog enkele honderden jaren geduurd voordat het statige gebouw ook daadwerkelijk af was. Wie goed kijkt, ziet daardoor verschillende bouwstijlen. Wat vooral bijblijft en indruk maakt, zijn de adembenemende glas-in-lood ramen en bijzondere grafmonumenten.  

Het stadje Rouen

Roemruchte geschiedenis

Place du Vieux Marché is de plek waar Jeanne d’Arc in 1431 werd verbrand. Het plein is omringd door huizen die eerder traditioneel Duits dan Frans aandoen. De echte blikvanger is de kerk die naar haar is vernoemd. De kerk Jeanne d’Arc werd in 1979 gebouwd in de vorm van een ondersteboven liggend schip. Een groot kruis naast de kerk geeft aan waar Jeanne d’Arc precies werd verbrand. Een ietwat lugubere hotspot, dus.

De tijd lijkt hier stil te staan

Ondanks dat je de klok waaraan het straatje zijn naam te danken heeft nauwelijks kunt missen, lijkt hier de tijd even stil te staan. Rue du Gros Horloge is een straatje dat de Kathedraal Notre-Dame en de Place du Vieux Marché verbindt. Houd je van foto’s maken, houd je camera dan hier zeker gereed. Het is een toeristische plek, maar nooit vervelend: altijd levendig en gezellig druk.

Verrassende musea

Wie van musea houdt, komt aan zijn trekken in Rouen. Historial Jeanne d’Arc, gehuisvest in het voormalige aartsbisschoppelijk paleis, is absoluut een aanrader en eigenlijk verplichte kost. Hier vind je alles over het leven van Jeanne d’Arc en kom je meer over dit bijzondere meisje te weten. Maar ook het Museum voor Schone Kunsten en het Keramiekmuseum zijn zeker een bezoekje waard. Prachtig om te zien!

Wandelend door het onbekende

Liever wat buitenlucht? Bezoek dan eens de Rue St.-Romain. Dit prachtige straatje ligt naast de Kathedraal Notre-Dame en is een absolute must see. Verder is het Palais de Justice zeker een bezoekje waard. Echt uniek, bekend en een beetje luguber is het binnenhof (aître Saint-Maclou), omringd door panden waar op de gevels allerlei afbeeldingen te zien zijn die iets te maken hebben met de dood. Durf jij een bezoek aan? Interessant is het absoluut.