Rouen is de hoofdstad van de regio Normandië en het departement Seine-Maritime. De stad Rouen is vooral bekend geworden vanwege haar voormalige inwoonster Jeanne d’Arc . Zij leefde hier en vond hier uiteindelijk ook haar einde op de brandstapel. Er is echter veel meer dat een citytrip Rouen zeker de moeite waard maakt.

De paden op, de lanen in

Rouen is een ideale stad om te voet te verkennen. De hoofdstad van Normandië laat zich makkelijk belopen. Je komt langs de belangrijkste bezienswaardigheden, maar ook langs pittoreske plekjes waar toeristen anders nooit zouden komen. Je waant je bijna in een andere wereld en staat oog in oog  met prachtig monumentaal erfgoed. Van kerken, vakwerkhuizen tot fraaie gevels; Rouen heeft het allemaal.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

De Notre-Dame

In deze stad zal je veel kerken tegenkomen, maar de Notre-Dame is toch wel de bekendste daarvan. Deze kathedraal is dan ook eenvan de belangrijkste bezienswaardigheden van Rouen. De bouw van de kathedraal werd gestart in de 12e eeuw, maar het heeft nog enkele honderden jaren geduurd voordat het statige gebouw ook daadwerkelijk af was. Wie goed kijkt, ziet daardoor verschillende bouwstijlen. Wat vooral bijblijft en indruk maakt, zijn de adembenemende glas-in-lood ramen en bijzondere grafmonumenten.  

Het stadje Rouen

Roemruchte geschiedenis

Place du Vieux Marché is de plek waar Jeanne d’Arc in 1431 werd verbrand. Het plein is omringd door huizen die eerder traditioneel Duits dan Frans aandoen. De echte blikvanger is de kerk die naar haar is vernoemd. De kerk Jeanne d’Arc werd in 1979 gebouwd in de vorm van een ondersteboven liggend schip. Een groot kruis naast de kerk geeft aan waar Jeanne d’Arc precies werd verbrand. Een ietwat lugubere hotspot, dus.

De tijd lijkt hier stil te staan

Ondanks dat je de klok waaraan het straatje zijn naam te danken heeft nauwelijks kunt missen, lijkt hier de tijd even stil te staan. Rue du Gros Horloge is een straatje dat de Kathedraal Notre-Dame en de Place du Vieux Marché verbindt. Houd je van foto’s maken, houd je camera dan hier zeker gereed. Het is een toeristische plek, maar nooit vervelend: altijd levendig en gezellig druk.

Bezienswaardigheden Rouen

De historische binnenstad is grotendeels autovrij. De Kathedraal Notre-Dame en de Place du Vieux Marché zijn de voornaamste hoogtepunten. De vakwerkhuizen, Rue du Gros Horloge en het justitiepaleis zijn zaken die men automatisch tegenkomt tijdens een fikse wandeling. We raden je ook aan om een reisgids omtrent Normandië mee te nemen tijdens de trip. Zo kom je onder meer te weten dat Jeanne d’Arc om het leven kwam op de brandstapel op de oude markt. Voor de rest is Rouen een stad waar men heerlijk kan slenteren door de smalle steegjes van het historische centrum. Men kan er heerlijk dineren en shoppen vormt ook geen probleem. Vele winkelketens zijn gevestigd in het centrum.

Verrassende musea

Wie van musea houdt, komt aan zijn trekken in Rouen. Historial Jeanne d’Arc, gehuisvest in het voormalige aartsbisschoppelijk paleis, is absoluut een aanrader en eigenlijk verplichte kost. Hier vind je alles over het leven van Jeanne d’Arc en kom je meer over dit bijzondere meisje te weten. Maar ook het Museum voor Schone Kunsten en het Keramiekmuseum zijn zeker een bezoekje waard. Prachtig om te zien!

Wandelend door het onbekende

Liever wat buitenlucht? Bezoek dan eens de Rue St.-Romain. Dit prachtige straatje ligt naast de Kathedraal Notre-Dame en is een absolute must see. Verder is het Palais de Justice zeker een bezoekje waard. Echt uniek, bekend en een beetje luguber is het binnenhof (aître Saint-Maclou), omringd door panden waar op de gevels allerlei afbeeldingen te zien zijn die iets te maken hebben met de dood. Durf jij een bezoek aan? Interessant is het absoluut.

Citytrip Rouen

In sommige gevallen is het niet nodig om ver te reizen en mooie zaken te aanschouwen. Personen die een (verlengd) weekend vrij hebben zijn vaak geneigd om dichter bij huis een leuke plek op te zoeken. Wereldsteden zoals Barcelona en Lissabon kan men bezoeken op een weekend tijd, maar echt aanraden doen we dat niet. Enerzijds moet men eerst nog vliegen richting de stad en dat neemt ook al gauw een halve dag in beslag (pendelen naar de luchthaven, wachten, dan nog eens naar het hotel gaan) en bovendien zijn dergelijke steden eigenlijk te groot en er slechts een weekend vertoeven is niet voldoende om de schoonheid van die steden te vatten.

Op rijafstand in en van België kan men een hoop opmerken. In eigen land kan men onder andere Leuven, Gent, Brugge en Antwerpen bezoeken. Binnenlands toerisme floreert. Vlak over de landsgrens treft men Normandië aan. De regio in het noorden van Frankrijk met hoofdplaats Rouen is een veelzijdige regio. In dit artikel gaan we na waarom een weekend Rouen aan de orde is.

Zin in een stedentrip? Vind een goedkope citytrip in Europa bij Bebsy.be of bij Prijsvrij.be

Normandië

De regio Normandië wordt vaak in verband gebracht met de oorlogsgeschiedenis. De landingsstranden en de musea kan men voornamelijk in Laag-Normandië vinden. Er zijn vele bijzonder bezienswaardigheden uit de tweede wereldoorlog in Normandië te ontdekken. Grootstad Caen is dan de ideale uitvalsbasis. Zeker de moeite waard om ook eens te bezoeken. Nog iets verder rijden en met bereikt de Mont Saint-Michel. Een belangrijk bedevaartsoord en één van de meest toeristische trekpleisters van Frankrijk. Enkel Versailles en de Eiffeltoren doen beter qua bezoekers dacht ik. Enkele sfeerfoto’s.

In dit artikel richten we onze pijlen op Rouen en omgeving. Rouen is de hoofdplek van de regio Normandië. Vroeger was er een opdeling tussen Laag- en Hoog-Normandië, maar tegenwoordig is het gewoon Normandië. Het lager gelegen deel is voornamelijk bekend vanwege de gruwel van de oorlog vroeger (boven). Er zijn twee redenen waarom een weekend Rouen een goed idee is. Enerzijds is het een historische stad met een hoop bezienswaardigheden en anderzijds heeft de regio veel te bieden. Met de wagen wat rondtoeren in de regio is een leuk concept.

In de buurt

Rouen is een grootstad. Een hoop hoogtepunten kan men tijdens de citytrip aanschouwen, maar ook de goede ligging is van groot belang. In de onmiddellijk omgeving kan men enkele prachtige plekjes opmerken. Twee schilderachtige dorpjes zijn Honfleur en Etretat. Deze twee plaatsen kan men perfect combineren tijdens een daguitstap. Om van het ene plekje naar het andere te rijden kun je over de Pont de Normandië rijden. Een gigantische tuibrug over de Seine. Honfleur is bekend vanwege de charmante haven en in Etretat zijn de natuurlijke kliffen dan weer de publiekstrekkers. Richting Parijs merkt men de tuinen van Monet op in Giverny. Onderweg kan men halt houden aan de ruïnes van een oud kasteel in Les Andelys. Daar geniet men tevens van een mooi uitzicht. Onder een stralend zonnetje kan men hier een picknick organiseren.

Rondreis Normandië

De Franse regio Normandië is zo’n regio dat men het best per wagen bezoekt. Via secundaire wegen kan men rijden van hoogtepunt naar hoogtepunt. Alle bezienswaardigheden in Normandië liggen er vlak bij elkaar en zo hoeft men nooit lange afstanden te overbruggen. In het beste geval rij je na enkele dagen Rouen door naar Caen. Ook deze plek heeft een gigantische historische waarde en ook hier kan men spreken van een perfecte ligging. De grootstad ligt centraal en dan kan men leuke daguitstappen organiseren. Met andere woorden: een weekend Rouen is een prachtig idee, maar de verlofperiode wat verlengen en een heuse rondreis organiseren is een verstandige zet.


TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be