Toledo maakt deel uit van een regio in Spanje, genaamd Castilië-La Mancha, beter bekend als het huis van de idealistische Manchego ridder Don Quichot. Deze regio fungeert als een natuurlijke buffer tussen het industriële noorden van Spanje en het Moorse Andalusië. Het natuurlijke landschap is er droog, met golvende vlaktes met olijfgaarden, graanvelden en wijnstokken, terwijl diepe kloven in het landschap snijden. Toledo ligt op een rotsachtige bergrug boven de rivier de Taag, die er langs drie kanten stroomt.

De rijke geschiedenis van Toledo

Toledo stond bekend als La Ciudad Imperial, of keizerlijke stad. De stad was van groot strategisch belang voor het Romeinse Rijk, gelegen in het centrum van het Iberisch schiereiland. Toen de invloed van het Romeinse rijk echter in de 6e eeuw begon af te nemen, vond koning Athanagild, een Visigoot, de mogelijkheid om zijn hoofdstad van Sevilla naar Toledo te verplaatsen, waardoor Toledo het centrum van het katholicisme werd. Door eindeloze twisten tussen de Visigotische edelen, verlieten ze de stad en werd deze kwetsbaar voor aanvallen door de moslims. De Moren veroverden Toledo gemakkelijk na het passeren van de Straat van Gibraltar in 711. De Moren regeerden Toledo van de 8e tot de 11e eeuw, waardoor het de belangrijkste stad werd van het centrale islamitische Spanje. Het werd niet alleen een centrum van kunst en leren, maar het was een toonbeeld van vrede en religieuze coëxistentie, omdat de christenen, joden en moslims in Toledo naast elkaar leefden.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

De katholieke vorsten

In 1085 kwam Alfonso VI Toledo binnen en veranderde het in zijn voornaamste woonplaats. Het was een keuze voor de Castiliaanse monarchie en de zetel van het katholicisme in Spanje. De inquisitie was in 1492 volledig van kracht. Granada viel ten prooi aan de katholieke vorsten. De moslims en de joden in Spanje moesten zich bekeren, of werden tragisch verbannen naar andere regio’s. In de 16e eeuw overwoog Carlos om van Toledo zijn hoofdstad te maken, maar zijn opvolger Felipe II verhuisde de hoofdstad naar Madrid, waarmee het begin van Toledo’s verval begon.

Domenikos Theotokopoulos

In 1577 kwam Domenikos Theotokopoulos, de beroemde schilder beter bekend als “El Greco”, in Toledo wonen, nadat hij door Felipe II in Madrid werd afgewezen als hofschilder. Hij maakte van Toledo zijn thuis, tot zijn dood in 1614. Zijn werken waren verspreid over de stad, waar velen ervan tot op de dag van vandaag zijn gebleven.

Toledo en Unesco werelderfgoed

In 1986 erkende UNESCO de stad Toledo als een schat van de historische wereld en verklaarde de stad als een wereldmonument. Het spreekt dan ook voor zich dat je heel wat moois kan zien in de stad, waaronder het Alcazar, een prachtig en wereldberoemd fort; Plaza de Zocodover, het belangrijkste plein van Toledo; de kathedraal van Toledo; het klooster van San Juan de los Reyes; het klooster Cisterciense de Santo Domingo de Silos; Puerta de Bisagra, prachtige torentjes met het wapen van Carlos I; Synagogue El Transito, één van de weinige nog bestaande synagogen; Taller del Moro, prachtige 14e eeuwse architectuur dat nu een museum is; het museum van El Greco en het huis waar de kunstenaar woonde; het museum van Santa Cruz, een combinatie van gotische en Spaanse renaissancestijlen; Iglesia de Santo Tomé, een kerk met een wereldberoemd meesterwerk van El Greco.

Waar te verblijven in Toledo

Hoewel Toledo slechts een uur met de bus van Madrid is, breng je best minstens één nacht door in deze historische stad. Het is niet mogelijk om alle sites op één dag te bekijken, vooral als je geen deel uitmaakt van een georganiseerde reisgroep. Er zijn verschillende accommodaties mogelijk om er te huren. Zo kan je bijvoorbeeld in het hart van deze historische stad verblijven, of ook is het mogelijk om in een hotel op het platteland buiten de ommuurde stad te overnachten. Wat je verkiest, hangt uiteraard van je eigen voorkeur af.

Als je over weinig budget beschikt, is 2 sterren Hostal Casa de Cisneros heel leuk om in te verblijven. Dit is een gerestaureerd huis uit de 16e eeuw, dat gebouwd werd op de plaats van een moslimpaleis uit de 11e eeuw. Het hostal, gelegen in het centrum van Toledo, ligt op een steenworp afstand van de belangrijkste kathedraal en ook van de hartslag van Toledo. Het hostal beschikt over 10 zeer charmante kamers met badkamer, airconditioning (een must in deze stad), TV en WiFi.

Als geld geen belangrijke overweging is, boek dan het luxueuze Palacio Eugenia de Montijo, of ook gekend als het 5 sterren Hotel Fontecruz Toledo. Gelegen in het centrum van Toledo, was dit prachtige paleis uit de Renaissance ooit de thuisbasis van keizerin Eugenie de Montijo. De 39 kamers van het hotel zijn voorzien van handgemaakte tapijten, geborduurd beddengoed en werken van prestigieuze Toledo schilders.

Wat en waar te eten in Toledo

Toledo staat bekend om zijn gebraad, vlees en stoofschotels, met name patrijs, gebraden lamsvlees en speenvarken zijn er heerlijk. Men moet Toledo niet verlaten zonder “Judias Con Perdiz” te proeven, een voortreffelijke stoofpot van bonen en patrijs die typisch is voor de regio.

Wat restaurants betreft, is het aan te raden om in lokale restaurants te eten waar het niet al te toeristisch is. De restaurants bij de belangrijkste pleinen en de toeristische trekpleisters bieden weinig lokale specialiteiten en viseren zich meer op inkomsten van toeristen. In het hotel waar je verblijft, zullen ze jou zeker een aanbeveling kunnen doen omtrent lokale restaurants waar je de lekkerste specialiteiten kan eten.

La Abadia is een voorbeeld van een goed restaurant in Toledo. Het hotel ligt aan Plaza St. Nicolas en is gevestigd in een oorspronkelijk paleis uit de 16e eeuw. Hun vaste menu van de dag is er ontzettend goedkoop, inclusief brood en wijn. Je kan er ook kiezen voor het duurdere, maar uitgebreidere à-la-cartemenu, met heerlijke en zeer typische gerechten uit de regio. Het eten is er heerlijk en onvergetelijk, de lokale wijn die door de ober wordt aanbevolen is er uitstekend en de service is er efficiënt en vriendelijk.

Als je wilt eten in een echt juweeltje van een restaurant, met de meest verbazingwekkende warme en koude tapas, is Bar Ludena aan te raden. Het is een kleine bar en restaurant waar je zeker op tijd moet zijn om er een plaatsje te bemachtigen, vooral als je er buiten op de binnenplaats wilt eten.

Wat te kopen in Toledo

Toledo heeft een overvloed aan souvenirwinkels die verspreid zijn over de schijnbaar claustrofobische straten. Bepaalde dingen zijn echter de moeite waard om daar te kopen. Deze stad smeedde door de jaren heen een reputatie voor het maken van de beste stalen messen in Europa. Sommige delen van Toledo zijn ook beroemd geworden voor het produceren van aardewerk van hoge kwaliteit. Andere producten die je er ook in overvloed kan kopen, zijn kant en geborduurde materialen. Toledo is ook de perfecte plaats om te zoeken naar een prachtige Spaanse mantilla of hoofdsluier, gemaakt met grote pure zijden vierkanten met geborduurde bloemmotieven op het lichaam en lange franjes langs de randen. Er zijn ook minder dure alternatieven beschikbaar in polyester. De mantilla’s zijn gemakkelijk om in te pakken. Ze wegen niet veel en ze zijn een mooie herinnering aan degenen die naar Toledo reizen.

Wanneer kan je Toledo het beste bezoeken

Als je kan kiezen wanneer je naar Toledo reist, is het goed om tijdens de week te gaan. In het weekend is het er namelijk ontzettend druk. Als je er een evenement wilt meemaken, moet je er naartoe gaan tijdens het feest van Corpus Christi. Dit is hun beroemdste festival. De straatparades zijn er steeds kleurrijk en interessant, maar je moet dan wel vechten tegen de drukte langs de smalle, geplaveide straten in Toledo. In de zomer is het er extreem warm en in de winter is het er koud en vochtig.

Reizen naar Toledo

Toledo ligt op slechts 70 kilometer ten zuiden van Madrid. Je kan er vanuit Madrid naartoe gaan met de bus of de wagen. Dan rijdt je er ongeveer 1 uur over. Met de hogesnelheidstrein is het slechts een half uur rijden van Madrid naar Toledo. De snelle AVE trein rijdt vaak naar Toledo vanaf het Atocha station in Madrid. Vanuit de trein kan je genieten van het landschap in Castille-La Mancha. Ook de bussen rijden vaak tussen beide steden. Het is niet nodig om je rit op voorhand te boeken. Toeristen die dit wensen, kunnen ook een taxi nemen.

In Toledo zelf is het lastig om met de wagen te rijden. De stad is een virtueel labyrint van smalle, kronkelige straatjes, pleinen en doodlopende weggetjes waar alleen de lokale bevolking goed kan navigeren.

Toledo voor toeristen

Kortom, als je een geschiedenis- of kunstliefhebber bent, is een citytrip Toledo een echt pareltje en zal de stad je zeker niet teleurstellen. Probeer je bezoek te plannen in de lente of de herfst, want dan is het klimaat er ideaal. Als je niet van de drukte houdt, is het goed om er buiten het weekend naartoe te gaan, of niet tijdens grote feesten zoals Pasen of Corpus Christi. Voor sommige mensen neemt de claustrofobische drukte in de relatief kleine ruimte van de ommuurde stad een beetje de aandacht weg van deze prachtige historische stad.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be