Indonesië is een land in Zuidoost-Azie en Oceanië. Het land telde in het jaar 2017 iets meer dan 260 miljoen inwoners. Het grootste deel van de inwoners zijn er moslim, ondanks het feit dat de islam er niet de staatsgodsdienst is. Indonesië is een archipel, wat kortweg betekent dat het uit vele kleine eilandjes bestaat. De hoofdstad Jakarta ligt op het eiland Java.

Het klimaat in Indonesië

In het grootste deel van Indonesië heerst een vochtig tropisch klimaat. De gemiddelde temperaturen liggen er het hele jaar door tussen de 22 en 36 graden Celsius.

De Palu Vallei is het droogste gebied van het land. Er valt per jaar slechts zo’n 500 millimeter neerslag. Verder kennen nog enkele eilanden zoals Timor en Roti een lange droge periode.

Van oktober tot mei kent Indonesië over het algemeen de natte moessontijd. In die periode valt dan heel wat neerslag, elke dag een paar uur lang, om specifieker te zijn. Januari en februari zijn de natste maanden.

Van mei tot oktober heb je dan weer de droge tijd, wanneer de meeste mensen beslissen om naar Indonesië te reizen. Het is er dan zeer warm met temperaturen rond de 30 graden Celsius, maar toch valt er af en toe ook wel eens een buitje.

Wat is er te doen?

Door het verschuiven van twee tektonische platen, de Euraziatische en de Australische, liggen er voor de kust van het eiland Sumatra heel wat vulkanen. Sommige daarvan zijn nog steeds actief en kunnen redelijk gevaarlijk zijn. Pas dus op als je van plan bent om een vulkaan te beklimmen!

Voordat Indonesië bewoond werd, was het land volledig bebost. Tegenwoordig bestaat nog steeds meer dan de helft van het land uit een regenwoud. In totaal neemt dit regenwoud zo’n 140 miljoen hectare in. Het is uiteraard een echte ervaring om het eens te bezoeken, dus mag het zeker op je lijstje.

Borobudur is een boeddhistische tempel die ook sowieso op jouw lijstje met activiteiten moet komen. Deze tempel werd in de jaren 750 tot 850 na Christus gebouwd en is eigenlijk een stoepa. Een stoepa is  een boeddhistische tempel met relieken van een boeddhistische heilige. Na het bouwen van deze stoepa, is hij over de jaren heen volledig overgroeid. Pas in de 18de eeuw werd de tempel herontdekt en weer blootgelegd. Borobudur bestaat uit negen verdiepingen en is gigantisch. Je moet het gezien hebben!

Ook de Grote moskee van Baiturrahman is vast en zeker een bezoekje waard. Achter deze moskee schuilt een heel verhaal. In 1612 werd op de plek waar de Grote moskee nu staat, een andere moskee gebouwd. Die werd dan in 1873 vernietigd door de Nederlanders. Daarna, in 1879, bouwden de Nederlanders daar een nieuwe moskee om de band met de Indonesiërs terug te versterken. Veel omwonenden weigerden om in deze moskee te gaan bidden. Dit omdat hun grootste vijanden hem gebouwd hadden.

Echte avonturiers moeten zeker de Tangkuban Perahu eens beklimmen. De Tangkuban Perahu is een actieve vulkaan die in 1983 voor het laatst uitbarstte. Je kunt helemaal naar de top om de krater te ontdekken. Dat kan al wandelend of met een wagen die je naar boven brengt. Ondanks dat de vulkaan al 35 jaar lang niet meer uitgebarsten is, is deze wel nog actief. Er komt zelfs rook uit. Zeer spectaculair om eens te zien!

Yogyakarta

Yogyakarta

Een supertoeristische maar toch superleuke stad is Yogyakarta. Yogyakarta is een beetje het Gent van Indonesië. De grootste universiteit van het land is er gevestigd, dus het is een echte studentenstad. Je vindt er dus ontelbaar veel leuke restaurantjes en cafés. Daarnaast zijn er verschillende tempels en andere monumenten om te bezoeken. Ook de straten zijn gevuld met muzikanten en artiesten. Je zult je er zeker niet vervelen, sfeer verzekerd.

Raku Boto is een archeologische site in het hart van Java. De site is zo’n 16 hectare groot en was vroeger een soort van fort. Het werd waarschijnlijk niet gebouwd om religieuze redenen, maar toch zijn er een paar tempels te vinden. Raku Boto bestaat uit een heleboel verschillende gebouwen en is zeker de moeite om eens door te wandelen. Op het hoogste punt van Raku Boto vind je trouwens een paviljoentje dat het perfecte uitzicht over de Prambanan tempel en de Merapi vulkaan biedt.

Zou je deze plaatsen wel eens willen bezoeken? Dan is het tijd om een reis naar Indonesië te boeken. Dat kan heel eenvoudig door gewoon hier te klikken. Veel plezier!

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Zoek je meer inspiratie voor een citytrip of weekend weg?
Ontdek de leukste bestemmingen wekelijks in je mailbox. Mis dit niet.
Ja, ik wil de leukste bestemmingen wekelijks per email ontvangen!