Rocamadour ligt in het Franse Centraal Massief. Inmiddels is de plaats uitgegroeid tot een van de populairste bedevaartsoorden van Frankrijk. Qua populariteit moet het eigenlijk alleen de iconische plaats Lourdes voor zich dulden. De populariteit van Rocamadour is niet altijd vanzelfsprekend geweest. Lange tijd was de stad niets meer dan een doorreisplaats voor mensen die een bedevaartstocht naar Santiago de Compostela ondernamen. Gaandeweg ontdekten mensen echter de schoonheid van deze stad en werd Rocamadour ook in religieus opzicht belangrijk. Tegenwoordig trekken duizenden mensen naar de stad om de kerken te bezoeken. Ook voor niet-religieuze doeleinden is Rocamadour een aanrader, want er is hier voor iedereen genoeg te doen.

Wie ligt er toch begraven?

Rocamadour kapel

Rocamadour is vernoemd naar de heilige sint Amadour. Rocamadour’s grootste trekpleister, de Chapelle Notre-Dame, is de eeuwige rustplaats van Saint Amadour. Althans: dat denkt men. Er is geen consensus over wie daar nu werkelijk begraven ligt. De meeste mensen denken dat het Saint Amadour is, maar anderen menen dat Sint Zacheüs hier rust. De Chapelle Notre-Dame is dus met recht een bijzondere kerk te noemen, want het zou zomaar kunnen dan dat hier een andere heilige begraven is dan de heilige waar de kern naar is vernoemd. De waarheid zullen we waarschijnlijk nooit weten.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Wandel de bedevaartsroute

De bedevaartsroute is de belangrijkste reden waarom de meeste mensen naar Rocamadour komen. Het is een prachtige wandelroute die je over hoog en laag meeneemt naar de religieuze hoogtepunten van de stad en de omgeving. Met behulp van de stadsplattegrond weet je zeker dat je langs alle kerken en kapellen komt. De wandeltocht is voor bijna iedereen goed te doen, maar het is wel verstandig om bovenaan te beginnen. Rocamadour is als het ware gebouwd op drie plateaus en kunt dus aanzienlijke hoogteverschillen. Bovenaan beginnen is het eenvoudigst wandelen. Je kunt je wandeling dan afsluiten met de bedevaardertrap. Naar beneden lopen is hier eenvoudiger dan omhoog gaan. Wil je toch beneden beginnen, dan is er altijd een lift die je naar boven kan brengen.

Er is voor iedereen wat te doen

Ook als je geen bedevaartsroute wilt lopen, is Rocamadour beslist een bezoek waard. Allereerst heeft de stad een charmant oud centrum met leuke winkeltjes en authentieke eet- en drinkgelegenheden. Ook is er een toeristentreintje dat je langs alle hoogtepunten en uitzichtpunten brengt.

Geloof is niet het enige dat ver teruggaat in Rocamadour: vroege mensen leefden hier en in de grotten in de omgeving zijn rotstekeningen gevonden die wel 25.000 jaar oud zijn. Een bezoek aan de grotten is dan ook beslist een aanrader. Rocamadour is populair bij gezinnen vanwege het leuke en toegankelijke apenpark La Forêt des Signes. Ben je een dierenliefhebber, dan kom je hier sowieso aan je trekken, want je kunt ook de Roches des Aigles bezoeken, waar je wilde roofvogels kunt spotten, of een bezoek brengen aan de ganzenkwekerij. Let wel: in deze kwekerij worden ganzen gekweekt voor foie gras, iets waar lang niet alle mensen achter staan.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be