Keulen is een Duitse stad met veel geschiedenis en prachtige bezienswaardigheden. Omdat de stad op ongeveer 2 uur rijden van Brussel ligt, is het een zeer geschikte bestemming voor een citytrip. Je kunt zelfs op één dag heen en weer, omdat het zo dicht bij ligt, zolang je maar vroeg vertrekt in de ochtend. Toch is het leuker om een heel weekend te gaan zodat je meer tijd hebt om alles te bezoeken, maar ook om wat Duitse specialiteiten te proeven in één van de vele restaurants.

Nu wil je natuurlijk wel dat het lekker weer is tijdens je bezoek aan Keulen. Om je een idee te geven van het klimaat in de stad hebben we hier een samenvatting gemaakt voor elk seizoen. Je vindt er ook wat handige bezienswaardigheden tips!

De zomer in Keulen

Dit is de meest populaire periode voor een bezoek aan Keulen. Veel mensen hebben vakantie, en willen van het zonnige weer genieten om een nieuwe stad te ontdekken. In juli en augustus is het vrijwel altijd warm in de stad. Gemiddeld is het er zo’n 23 graden, maar temperaturen rond de 30 graden zijn zeker niet uitgesloten.

Het hele jaar door is er kans op regen in de stad, en zo ook in de zomer helaas. Toch wordt het tijdens een bui meestal niet erg koud, dus kun je met een paraplu alsnog leuke dingen doen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om te gaan shoppen of om een museum te gaan bezoeken tot het stopt met regenen.

Van mei tot en met augustus ligt de UV-index tussen de 6 en 8. Dat betekent dat je je goed moet beschermen tegen de zon, vooral wanneer je besluit om op een terrasje te gaan zitten, of om langs de prachtige rivier te wandelen. Met 6 à 7 zonuren per dag bestaat de kans op verbranden (maar ook op bruin worden) wel degelijk.

De herfst in Keulen

In september dalen de temperaturen best snel, ook laat de zon zich nog maar voor gemiddeld 5 uur per dag zien. De kans op warm weer bestaat nog wel, maar wordt een stuk kleiner. Je kunt alsnog dagen verwachten met temperaturen rond de 20/25 graden. Maar ook frisse dagen zullen geen uitzondering zijn. De UV-index daalt naar de 3 tot 6, dus je zult het niet zo snel warm hebben in het zonnetje. Daarom is het in de herfst wel lekker om een grote wandeling te maken in de zon, omdat het in de schaduw nogal fris is. Met een vestje is een bezoek aan de stad goed te doen, vooral in september.

In oktober en november wordt het best fris in Keulen. In oktober is het gemiddeld 15 graden overdag, en in november is dat nog maar 9 graden. Ook dalen de temperaturen in de nacht tot ver onder de 10. De avonden en vroege ochtenden zijn dus koud, en een jas en winteraccessoires zijn zeker nodig.

De winter in Keulen

Keulen winter

In de winter is het koud in Keulen, en vriest het regelmatig. In januari en februari is de kans op sneeuw best groot. Dat is natuurlijk heel mooi om te zien, maar niet altijd handig tijdens een citytrip. Het is dus maar net of je het fijn vindt om door de sneeuw te lopen of niet. 

In december zijn er meerdere kerstmarkten en kerst gerelateerde evenementen in Keulen, waardoor er toch aardig wat toeristen de stad een bezoek brengen. Het koude winterse weer hoort daar natuurlijk helemaal bij en maakt het alleen maar gezelliger.

De lente in Keulen

De lente is, net als de herfst, best wispelturig. In het begin van het voorjaar kan het ‘s nachts nog vriezen, maar overdag zal de zon alles snel opwarmen. Het regent in deze periode minder dan in de herfst of winter, maar er zitten zeker nog natte en bewolkte dagen tussen. 

In mei begint het qua weer al wat aantrekkelijker te worden om een dag in Keulen door te brengen. Met maximum temperaturen van zo’n 19/20 graden is het goed vertoeven in het voorjaarszonnetje. Wel is het in de ochtend en avond nog fris, dus een diner op het terras zal voor veel mensen uitgesloten zijn. 

Wat je het hele jaar door kunt bezoeken in Keulen

Of het nu lekker weer is of niet, er zijn een paar dingen die je echt niet mag missen tijdens je bezoek aan Keulen. De meest bekende bezienswaardigheid is toch wel de enorme kerk: de Dom van Keulen. Ook is het Rathaus (stadshuis) een bezoek waard, en mag een wandeling door Altstadt, het historische gedeelte van de stad, zeker niet ontbreken. Als je naar de andere kant van de rivier wil kun je over de Hohenzollernbrücke lopen. Een mooie brug die vol hangt met slotjes. Deze zijn geplaatst door verliefde koppeltjes.