Als je aan Lissabon denkt, de hoofdstad van Portugal, zie je waarschijnlijk al die prachtige blauwe hemel en warme zon voor je. Het is inderdaad vaak lekker weer in Lissabon, waardoor er zowel in de zomer als de winter veel mensen de stad bezoeken. Het is echt zo’n stad die je het hele jaar door kunt bezoeken, afhankelijk van het soort vakantie dat je wil hebben. In dit artikel vertellen we je alles over het klimaat in de stad, en welk seizoen het beste is voor welk type vakantie.

De zomer in Lissabon

Als je van warme en droge zomers houdt, is Lissabon een uitstekende bestemming voor een citytrip of vakantie. Met temperaturen van gemiddeld 28 graden overdag, die vaak zonder problemen boven de 30 uitkomen, zul je al snel een echt zomergevoel krijgen. ‘s Avonds koelt het een beetje af, maar is het alsnog heerlijk vertoeven buiten. Als je in juli of augustus de stad bezoekt, kun je ook ‘s avonds laat nog van een glaasje wijn op een terrasje genieten. 

Regen komt amper voor in juli en augustus. Het regent dan maar gemiddeld 2 dagen per maand. Met 11 zonuren per dag weet je dat je hier niet alleen voor de mooie stad, maar ook voor het lekkere weer op vakantie gaat. 

Er zijn te veel bezienswaardigheden in Lissabon om ze allemaal op te noemen. Maar we raden je vooral het Oceanarium aan. Dit is een geweldig uitje voor het hele gezin. Ook is het leuk om met de tram te rijden. Zo ontdek je in no time de leukste wijken van de stad. 

Lissabon zomer

De herfst in Lissabon

Vanaf oktober begint het opeens veel vaker te regenen, gemiddeld 11 dagen per maand. Qua temperatuur blijft het wel lekker, zo’n 23 graden overdag, en 15 graden ‘s nachts. Veel zachter dan de herfst in België dus. In november liggen de temperaturen overdag gemiddeld onder de 20, en schijnt de zon nog maar zo’n 5 uur per dag. Met 100 à 200 mm regen in november kan een paraplu of regenjas wel goed van pas komen. Een dikke jas is echter niet nodig in de herfst.

De winter in Lissabon

Het regent best veel in de winter, maar de temperaturen zijn zacht. Veel mensen gaan in de winter naar Lissabon omdat ze slecht tegen de kou in bijvoorbeeld België kunnen. Met 15 graden overdag is het heerlijk weer in januari / februari. Het schijnt ook dat mensen met gewrichtspijn minder klachten hebben in een warmer klimaat. Portugal is dus een fijn land om te overwinteren als je dit soort klachten hebt.

Ondanks de regen kun je alsnog veel van de stad zien in de koelste maanden. Zo heb je het Museu Nacional de Azulejo (tegelmuseum) en het Museu dos Coches (koetsenmuseum). 

Ook heb je in de winter geen excuus om niet te genieten van de heerlijke Portugese keuken. Deze gerechten zijn niet alleen zeer smaakvol, maar vaak ook gezond en ook nog eens goedkoop. Een zoetigheid die je echt niet mag missen is de ‘Pastel de Belém’. Met een kopje koffie en dit gebakje voel je je al snel helemaal thuis in Lissabon.

De lente in Lissabon

In april komen we alweer bij de 20 graden in de buurt. De zon schijnt dan zo’n 8 uur per dag, en ook de UV-index ligt dan tussen de 6 en 8. De maand mei wordt nog als lente gezien, ook al is de zon dan al aardig warm. Met een UV-index tussen de 8 en 10, net als in de zomermaanden, is het duidelijk dat je je hier goed tegen moet beschermen. 

In mei en juni regent het niet zo veel meer, maar een paar dagen per maand. De zon laat zich zo’n 9 à 10 uur per dag zien, en het echte zomergevoel begint.

Met temperaturen van gemiddeld 22 à 25 graden is het in de lente heerlijk in de stad. Perfect voor degenen die de zomer toch echt te warm en droog vinden. Dit seizoen is ideaal voor lange wandelingen en pauzes in de zon op een terrasje. Zo kun je bijvoorbeeld naar Terreiro do Paço gaan, het grootste plein van de stad. Je kunt hier ook een wandeling maken langs de rivier. Vooral in de avonduren is het hier erg gezellig.