Topkapi Paleis

Topkapi Paleis

Dit paleis was lange tijd het verblijf van de sultans in Istanbul. De opdrachtgever was sultan Mehmet II die in 1459 een Oosters paleis wou met uitzicht over de Bosporus. Het gebouw bestaat uit vier verschillende hoven die telkens een eigen ingangspoort hebben. Belangrijk onderdeel van het paleis is het ‘Paviljoen van de Heilige Mantel’ waar relieken van de profeet Mohammed en de eerste kaliefen worden bewaard. Vandaag is het Topkapi paleis één van de grootste musea van Istanbul. De site bestaat uit prachtige paviljoenen, grote binnenplaatsen en sierlijke tuinen.

Adres
Topkapı Sarayı‎
Cankurtaran Mh.
34122 Istanbul
Web
http://topkapisarayi.gov.tr/en
Archeologisch Museum

Archeologisch Museum

Niet ver van het Topkapipaleis ligt het archeologisch museum van Istanbul. Het is gehuisvest in een 19de eeuwse galerij waar in 1991 een nieuwe vleugel werd bijgebouwd. Met meer dan 1 miljoen objecten is de collectie één van de grootste ter wereld.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Het museum bestaat eigenlijk uit drie afdelingen: het archeologisch museum zelf, het museum van het oude Midden-Oosten en het Tegelpaviljoen. Enkele van de belangrijkste stukken uit de collectie zijn: de sarcofaag van Alexander de Grote, stukken van de ketting van Constantinopel en het eerste grensverdrag van Kadesh.

Adres
Archeologisch Museum – Istanbul Arkeoloji Müzesi‎
Cankurtaran Mh.
34122 Istanbul
Web
http://www.istanbularkeoloji.gov.tr/main_page
Museum voor Turkse en Islamitische Kunst

Museum voor Turkse en Islamitische Kunst

In het 16de eeuwse paleis van Ibrahim Pasha zit het ‘Türk-Islam Eserleri Müzesi’. Dit gebouw was het grootste privépaleis van het Osmaanse Rijk. De collectie van het museum bestaat uit allerlei kunstige voorwerpen uit de Ottomaanse kunst: tapijten, Korans, beeldhouwwerken, glas, keramiek, houtwerk en andere. Dit vanaf de 8ste eeuw tot het einde van het Ottomaanse Rijk.

Eén van de topstukken is de deur van de Grote Moskee van Jazira, een belangrijk kunstwerk uit de Zangidische periode.

Adres
Türk İslam Eserleri Müzesi İbrahim Paşa Sarayı‎
Binbirdirek Mh.
34122 Istanbul
Istanbul Modern Art Museum

Istanbul Modern Art Museum

Het museum voor moderne kunst van Istanbul werd ingehuldigd op 11 december 2004 en toont vooral werk van Turkse kunstenaars. Het was het eerste museum in zijn soort in Turkije. Op de bovenste verdieping wordt de permanente collectie van het museum getoond. Het gelijkvloers wordt gebruikt voor tijdelijke tentoonstellingen, je vindt er ook een cinemazaal en kunstbibliotheek.

Adres
Istanbul Modern Sanat Müzesi‎
Meclis-i Mebusan Cad. Liman İşletmeleri Sahası Antrepo No:4
Karaköy, 34433 Istanbul
Web
http://www.istanbulmodern.org/en/f_index.html
Pera Museum

Pera Museum

Het ‘Pera Museum’ is een privaat kunstmuseum en kunstgallerij in 2005 opgericht door de ‘Suna and Inan Kiraç Foundation’. Dit museum vond een onderkomen in het voormalige ‘Bristol Hotel’ uit 1893.

Het museum heeft drie permanente collecties: de ‘Anatolian Weights and Measures’, een collectie ‘Kütahya’ tegels en keramiek en Oriëntaalse kunst. Deze laatste bestaat uit meer dan 300 schilderijen, ook van Europese artiesten die beïnvloed werden door de Ottomaanse cultuur.

Adres
Pera Müzesi‎
Evliya Çelebi Mh.
Meşrutiyet Caddesi 65
34430 Istanbul
Web
http://en.peramuzesi.org.tr/

Rahmi M. Koc Museum

Rahmi M. Koc Museum

Een groot industrieel privémuseum in Istanbul, opgericht door Rahmi M. Koç in 1991. Het eerste deel van het museum op de Gouden Hoorn opende zijn deuren in 1994, een tweede deel in 2001. De inspiratie voor dit museum was het Henry Ford Museum in Michigan.

Een groot deel van de collectie bestaat uit transportmiddelen, zowel voor de weg, het spoor, de lucht als het water. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan industriële machines en innovaties en de geschiedenis van communicatiemiddelen.

Adres
Rahmi M. Koç Müzesi‎
Keçeci Piri Mh.
Hasköy Caddesi 5
34445 Istanbul
Web
http://www.rmk-museum.org.tr/english/index.html

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be