Zuid-Afrika, één van de mooiste landen ter wereld. Ben je van plan om het land te bezoeken? Hier vind je al een eerste overzicht van wat je zeker niet mag missen.

Over het algemeen is Zuid-Afrika een zeer droog land, al zijn er regio’s waar er toch zo’n 1.000mm regen per jaar kan vallen. Het land heeft meerdere klimaatzones: een tropisch-, subtropisch-, mediterraan-, en een woestijnklimaat. Ondanks het feit dat de temperaturen in Zuid-Afrika het hele jaar door redelijk hoog liggen, kan het er ’s avonds of ’s nachts toch fris zijn. Mispak je dus niet en steek zeker ook wat warme kledij in je koffer.

Wat is er allemaal te doen in Zuid-Afrika?

Kaapstad, Zuid Afrika

Cape Point of Kaap de Goede Hoop is niet het meest zuidelijke punt van Zuid-Afrika, zoals vaak gedacht wordt. Maar dat maakt het niet minder indrukwekkend om te bezoeken. Deze klif is het perfecte punt om van een overweldigend uitzicht en de woeste zee te genieten. Tussen juni en november is het ook een goede plaats om walvissen te spotten.

Het Apartheid Museum in Johannesburg is een must-do als je wat meer te weten wil komen over de geschiedenis van Zuid-Afrika. Want je kunt pas echt van een land genieten als je ook wat achtergrondinformatie kent, niet? Gelukkig bestaat de apartheid nu niet meer, maar toch is het belangrijk om erover te leren. Trek dus zeker een paar uur uit om dit prachtige museum in Johannesburg te bezoeken.

Naast het Apartheid Museum, is het Robbeneiland zeker een bezoekje waard. Op dit eiland werd de alom bekende Nelson Mandela twintig jaar lang opgesloten tijdens het apartheidsregime. De gevangenis werd in 1996 gesloten en is sinds 1999 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het Krugerpark is het bekendste (en misschien ook wel mooiste) nationale wildpark van Zuid-Afrika. Het ligt aan de grens met Zimbabwe en Mozambique en is een thuis voor honderden verschillende soorten wilde dieren. Ga er op safari en ontdek de dieren van dichtbij. Met z’n 20.000 km² kun je er zeker een paar dagen vullen. In het park leeft trouwens de grootste populatie Afrikaanse olifanten ter wereld.

Dierenliefhebbers zetten het best ook Boulders Beach op hun to-dolijstje. Dit strand wordt namelijk bewoond door een kolonie zwartvoetpinguïns. Ze zijn er in 1982 toegekomen en vonden het er blijkbaar zo leuk dat ze niet meer weg wilden. Te dicht bij de dieren gaan, is niet aangeraden. Het zijn en blijven namelijk wilde dieren.

Zin in nog meer avontuur? Dan is de Tafelberg van Kaapstad misschien iets voor jou. Ja, dat heb je correct gelezen, de Tafelberg. Deze berg is zo’n 1.086 meter hoog en de top is maar liefst 3 kilometer breed. Met z’n unieke vorm is de “Table Mountain” ondertussen het logo van Kaapstad geworden. Een kabelbaan brengt je zonder veel moeite naar de top van de berg waar je van het fantastische landschap kunt genieten. Maar echte avonturiers, die klimmen uiteraard zelf naar boven!

De “Motouleng Cave” is een grot in het stadje Clarens. Hij wordt door velen als heilig aanzien en er komen mensen van verschillende nationaliteiten en geloven samen om te bidden. Binnenin de grot zijn hier en daar rieten slaapplaatsen gebouwd waar profeten soms jarenlang verblijven. In Motouleng Cave hangt een zeer unieke sfeer waarvan je helemaal tot rust komt.

“The Big Hole” in de Zuid-Afrikaanse stad Kimberley is dé plaats om indrukwekkende foto’s te nemen. Deze ondertussen verlaten diamantmijn is volgens sommige bronnen het grootste door de mens gemaakte gat ter wereld. De mijn is nog steeds te bezoeken en je kunt er enkele van de opgegraven diamanten bewonderen. Zeker de moeite waard!

Dit was maar een tipje van de sluier, want Zuid-Afrika heeft nog veel meer te bieden. Met de prachtige natuur en vele reservaten is het onmogelijk om Zuid-Afrika kort samen te vatten. Maar één ding is zeker: je moet er ooit geweest zijn. Wanneer vertrek je?

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.