Bezienswaardigheden in Malaga die je zeker moet gaan zien en niet mag missen!

De Spaanse kuststad Málaga: een uitvalsbasis voor een zonnig bezoek aan het prachtige Andalusië, maar tegelijkertijd ook een bezienswaardigheid op zich. Málaga is namelijk een stad boordevol historische kastelen en gebouwen, een schitterende haven en een eigen strand. Denk bijvoorbeeld aan de oude vesting Alcazaba of het Picasso Museum. Maar ook de arena speciaal voor het stierenvechten en de botanische tuin maken een bezoek aan Málaga de moeite absoluut waard.

Als je van plan bent een korte reis naar Spanje te maken, dan ben je in het hart van de Costa del Sol aan het juiste adres. Deze levendige kuststad combineert niet alleen op een bijzondere manier traditie en moderniteit, maar biedt ook een veelzijdige vakantie-ervaring.

Omgeven door prachtige heuvellandschappen en heerlijke zandstranden komen zowel rustzoekers als cultuurliefhebbers aan hun trekken. Welke bezienswaardigheden je zeker niet mag missen tijdens je citytrip Málaga ontdek je in het onderstaande artikel!

Kasteel van Alcazaba

Het is een van de blikvangers en meest kenmerkende gebouwen van de stad: het Alcazaba kasteel. Dit imposante kasteel is al decennialang een ware topbestemming onder toeristen en vakantiegangers – en dat is zeker geen verrassing te noemen. Het kasteel is gelegen op grote hoogte en steekt letterlijk en figuurlijk gezien met kop en schouders boven haar omgeving uit. Vanaf de berg Gibralfaro – waar het kasteel op is gelegen – krijg je direct een panoramisch uitzicht over de gehele stad. Toegegeven, de klim naar de top kan een flinke uitdaging zijn, maar de beloning is des te mooier.

Een bezoek breng je natuurlijk niet alleen om de omgeving te bekijken. Gelukkig heeft het kasteel zelf ook meer dan genoeg te bieden. Het historische gebouw is afkomstig van de Arabische heersers die jarenlang de dienst uitmaakten in grote delen van Andalusië. Overal in de regio kom je invloeden en bouwstijlen vanuit deze roerige tijd tegen – en het Alcazaba kasteel is hier een indrukwekkend voorbeeld van. De Moorse bouwstijl en de kleurrijke bloemen maken het tot een geweldige bestemming. Bovendien worden er regelmatig verschillende tentoonstelling in het kasteel gehouden.

Als je overigens alles in het paleizencomplex hebt gezien, mag ook een bezoek aan de ruïnes van het Castillo de Gibralfaro, die er vlak naast liggen, eigenlijk niet ontbreken. Hier kun je alles te weten komen over de voorgeschiedenis en de betekenis van dit eveneens historische locatie. Bovendien heb je aan de voet van de berg de mogelijkheid om het Romeinse theater van Málaga van dichtbij te bekijken.

Kortom, de berg Gibralfaro heeft meer dan genoeg te bieden voor een dagje uit.

Picasso Museum

Van het ene historische hoogtepunt gaan we door naar het andere. Het Picasso-museum in Málaga is de vervulling van een levenslange droom van de kunstenaar die in de Andalusische stad werd geboren. Met de hulp van de familie van Picasso kon de stad aan het einde van de vorige eeuw het zogenaamde Museo Picasso Málaga openen. Het museum biedt een uitgebreide tentoonstelling van de vele kunstwerken van deze wereldberoemde schilder. Nu ruim twintig jaar later is het nog altijd een van de populairste attracties van Málaga.

De permanente collectie van het museum omvat honderden schilderijen, tekeningen en sculpturen die een goed inzicht geven in de artistieke carrière van Picasso. En als dat nog niet genoeg is, kun je ook een kijkje nemen bij de steeds wisselende tijdelijke tentoonstellingen met vaak als thema de hedendaagse kunst.

Iedereen met een culturele interesse kan ook regelmatig deelnemen aan educatieve en culturele programma’s zoals lezingen en workshops. Voor de cultuurliefhebbers onder ons mag een bezoek aan dit museum dan ook eigenlijk niet ontbreken.

Botanische tuin van Málaga

Hoewel Málaga jaarlijks een groot aantal toeristen en reizigers ontvangt, is dit eigenlijk niets in vergelijking met toeristische steden als Barcelona en Valencia. Toch kan het soms fijn zijn om even te ontsnappen aan de drukte van de stad en even heerlijk te ontspannen. De botanische tuin van Málaga, ook wel de Jardín Botánico-Histórico La Concepción genaamd, biedt hiervoor de ideale mogelijkheid.

In het gebied, dat een ongelooflijke oppervlakte beslaat, komt een kleurrijke verscheidenheid van planten uit de hele wereld voor. De geweldige sfeer van de tuin en de kleurrijke omgeving maken het tot een haast perfecte locatie. Te midden van olijf- en sinaasappelbomen, palmen, cactussen of orchideeën kun je je heerlijk ontspannen en even ontsnappen aan de drukte van de stad.

Naast de vele plantensoorten vind je er ook een aantal watervallen en fonteinen die de uitstraling van het park compleet maken. Bovendien heb je direct de kans om het Casa Palacio van dichtbij te bewonderen!

Centre Pompidou de Málaga

In 2015 opende het Centre Pompidou in Málaga zijn deuren voor kunstliefhebbers. Sindsdien is het uitgegroeid tot een van de meest unieke locaties in de stad.

Ruim 70 werken van het oorspronkelijke Centre Pompidou in Parijs en tot drie tijdelijke tentoonstellingen worden hier jaarlijks gepresenteerd, tot grote vreugde van kunstliefhebbers en geïnteresseerden van alle soorten.

Zo zijn er diverse werken uit de 20e en 21e eeuw te bewonderen, die allemaal een goed overzicht van de kunstgeschiedenis van de afgelopen eeuwen. Elke 2,5 jaar worden de werken vervangen door andere werken uit het Centre Pompidou in Frankrijk, wat ervoor zorgt dat een bezoek bijna nooit hetzelfde zal zijn.

Tot slot zijn er ook regelmatig workshops en cursussen waaraan kan worden deelgenomen. Ook is de omgeving en de wijk waarin het museum is gelegen geweldig te noemen.

Stierenvechtarena

Op bijna iedere foto van de stad is het iconische Plaza de Toros Málaga wel te zien. Het gebouw is misschien wel het meest kenmerkende gebouw van de stad. De arena werd gebouwd aan het einde van de 19e eeuw is sinds de oprichting het toneel geweest voor verschillende evenementen – waaronder uiteraard vele stierengevechten.

De arena biedt plaats aan bijna 10 duizend toeschouwers en heeft eigen stallen voor de stieren en paarden. Inmiddels wordt het Plaza de Toros nauwelijks meer gebruikt voor het stierenvechten, maar zijn er jaarlijks nog altijd een aantal data waarop dit wel gebeurt. Uiteraard zal niet iedereen staan te springen om dit bij te wonen, maar gelukkig is een bezoek ook zeker de moeite waard als er geen evenement wordt gehouden.

Zo is alleen al het ontwerp van het gebouw bijzonder om te zien en is het een aanrader om de vele stallen en ruimtes te ontdekken. Daarnaast kun je direct meer leren over de geschiedenis van het stierenvechten en is er een klein museum dat kan worden bezocht.

Haven van Málaga

Van de bezienswaardigheden in het centrum van de stad zijn we inmiddels aanbeland bij het kustgebied van Málaga. De stad beschikt namelijk ook over een eigen haven. En hoewel deze haven niet de grootste en meest indrukwekkende is, is de haven van Málaga wel beeldschoon te noemen. Bovendien brengt de haven de nodige historie met zich mee – iets wat gezien de vele moderne invloeden waarschijnlijk niet direct zou worden verwacht.

Ondanks de moderne invloeden straalt de haven van Málaga namelijk een bijzondere historische charme uit, aangezien de natuurlijke haven al meer dan 3000 jaar geleden door de Feniciërs werd gebruikt. Het is hiermee een van de oudste havens van de Middellandse Zee en een van de topattracties van Málaga.

Op de met palmbomen omzoomde promenade kun je genieten van de mediterrane sfeer en is het maken van een wandeling een aanrader. Met name in de avonduren wordt de promenade en de haven prachtig verlicht. Tijdens je wandeling kom je waarschijnlijk ook uit bij de Muelle Uno die in de afgelopen jaren is aangelegd. Hier zijn talrijke jachten, verschillende restaurants en winkels te vinden waar je heerlijk kunt ontspannen en genieten van de schitterende omgeving!

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be