Bij de zoektocht naar een Europese bestemming in het kader van een citytrip zullen enkele steden meermaals verschijnen tijdens het opzoekingswerk. Denken we maar aan Rome, Parijs en Barcelona. Ook Lissabon hoort zeker in het lijstje thuis van absolute top steden. Bij een vergelijking van Madrid en Barcelona kwam men niet echt tot een conclusie. Beide steden waren aan elkaar gewaagd en dan is het uiteraard interessant om ook beide steden ooit eens een bezoekje te brengen. In dit artikel bespreken we de twee Portugese steden: hoofdstad Lissabon en Porto.

Lissabon

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik deze stad hoger inschat dan Barcelona. Lissabon is een streling voor het oog. Het centrum beslaat een gigantisch oppervlak en er valt ook veel te beleven. Hier kan men moeiteloos 3 dagen vertoeven en bovendien is een uitstap richting Sintra ook een must. In de buurt zijn ook enkele mooie stranden en dat heeft de stad een extra dimensie. Grootsteden met stranden hebben een extra troef. In het hoogseizoen kan men daar verfrissing zoeken.

De hoofdstad van Portugal is gebouwd op 7 heuvels. Een stadswandeling gaat dus gepaard met aardig wat hoogtemeters. De verschillen in relief zijn ook de oorzaak voor aardig wat uitkijkposten. Het gigantische centrum is een opeenstapeling van bezienswaardigheden. Bij voorbaat wordt de stad bezocht onder een stralend zonnetje en dan is het heerlijk vertoeven op één van de vele pleinen en/of terrassen.

Porto

Iets meer naar het noorden – gelegen aan de Douro – kan men Porto opmerken. De stad is opmerkelijk kleiner dan Lissabon. Daar waar we zeker 3 à 5 dagen probleemloos kunnen vertoeven in de hoofdstad zonder het gevoel te krijgen dan men het allemaal in minder tijd had kunnen zien, zal men in Porto met 2 à 3 dagen genoegen nemen. Lissabon kunnen we vergelijken met Rome en Barcelona. Porto dan weer met steden als Nice, Gent en Bologna. Het is iets kleiner, maar zeker niet minder de moeite om eens een bezoekje te brengen.

De stad is op de oevers van de Douro gebouwd en ook daar kan men reliëfverschillen opmerken. Aan de overkant van de Douro – in Vila Nova de Gaia – heeft men dan ook een prachtig zicht op Porto.

Reizen mag weer, maar waar naartoe?
Ontvang inspiratie en tips eenvoudig via e-mail. Mis dit niet.
Ja, verstuur mij inspirerende reistips via email!

In het beste geval reis je na het bezoeken door naar hoofdstad Lissabon. Een treinritje neemt ongeveer 3 uur in beslag (275 kilometer). Indien het echt noodzakelijk is om een keuze te maken, opteer dan voor Lissabon. Mochten er maar twee dagen beschikbaar zijn, verkies dan Porto en dan kan men op een later tijdstip – wanneer er eens 4 à 5 vrije dagen zijn – afzakken naar de hoofdstad. Want geloof ons: Lissabon is absoluut meer dan 3 dagen waard.

TIP: Zin in een citytrip of weekendje weg? Bekijk de aanbiedingen en vind een goedkope hotel (en vlucht of treinreis)

Goedkoop op citytrip?

Zin in een stedentrip? Vind een goedkope citytrip in Europa bij Bebsy.be of bij Prijsvrij.be

Vond je dit interessant? Abonneer je nu op de wekelijkse nieuwsbrief en ontvang meer inspiratie en tips eenvoudig via e-mail. Mis dit niet → Ontdek het hier!