Wanneer jij op reis gaat is het belangrijk om te weten wat je allemaal moet regelen. Uiteraard moet je daarbij denken aan kleding, inentingen en andere dingen. Je komt echter nergens zonder de juiste reisdocumenten. Voor veel reizen heb je een internationale reispas of visum nodig. Wanneer je welke nodig hebt en hoe je deze aanvraagt, proberen we je hier uit te leggen.

Het onderscheid

We kennen verschillende documenten als het gaat om reizen. De identiteitskaart, het paspoort en de reispas, hebben allen hun eigen functie. Iedere Belg is wettelijk verplicht in het bezit te zijn van de identiteitskaart. Hiermee kan je je dan ook altijd legitimeren in België. Het paspoort en de internationale reispas zijn hetzelfde document. Het zijn simpelweg twee verschillende benamingen voor het boekje dat je gebruikt om de hele wereld over te reizen. Hierin zal ook een stempel worden gezet als je een land bezoekt. Dit betekent dat het voor de echte wereldreiziger, soms een soort verzamelboekje wordt.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Paspoort aanvragen

Wanneer je een nieuw paspoort aanvraagt, zal je deze doorgaans binnen vijf werkdagen ontvangen. Dit kan wel iets verschillen per gemeente, dus vraag het altijd even na. Voor een flinke meerprijs is er ook een spoedprocedure, voor wanneer jij die super-last-minute hebt gevonden. Die wil je niet laten schieten. Alle nieuwe paspoorten zijn zeven jaar geldig, voor minderjarigen is dit vijf jaar. Die minderjarigen hebben ook een internationale reispas nodig.

Internationale reispas vereist?

Het is niet altijd nodig een internationaal paspoort te laten zien als je een land bezoekt. Binnen de EU is dit dankzij verdragen niet nodig, maar ook daarbuiten kunnen landen afspraken met elkaar maken. Gelukkig is er een handige lijst, waarop je kan zien of er een paspoort of misschien zelfs een visum, verplicht is. Deze website vind je hier.

De identiteitskaart

Voor die landen waar een internationaal paspoort niet nodig is, wordt meestal wel gevraagd om een identiteitskaart. Het is belangrijk, wanneer je met een identiteitskaart reist, de vervaldatum te weten. De kaart moet in elk geval geldig zijn tot na jouw terugkomst. Als dat niet het geval is, mag je al helemaal niet vertrekken. Sommige landen hebben nog aanvullende eisen, zo heeft Turkije de eis dat jouw kaart nog minstens zes maanden geldig is, na vertrek uit dat land.

Aanvullende eisen

Voor het reizen naar sommige landen kunnen er meerdere eisen zijn. Zo zijn er landen waarvoor het nodig is een visum aan te vragen. Ook kan er gevraagd worden om bewijsstukken, dat alle nodige inentingen zijn ontvangen. Soms zijn er erg veel aanvullende eisen en in sommige gevallen zijn deze erg onduidelijk. Om je te helpen is er daarom deze website, waar je rustig kan nalezen wat jij moet doen voordat je op reis gaat.

 

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be