Museu Nacional de Arte Antiga

Museu Nacional de Arte Antiga

Het Nationale Museum voor Oude Kunst is het belangrijkste kunstmuseum in Portugal en werd opgericht in 1884. De locatie voor het museum zijn de gebouwen van de graven van Alvor en het vroegere klooster van Santo Alberto, niet ver van de rivier de Taag.

De collectie toont schilder- en beeldhouwwerken, decoratieve kunst en meubels vanaf de 12de tot de 18de eeuw. De afdeling schilderkunst toont zowel werk van Portugese schilders door de eeuwen heen als belangrijke werken van Europese kunstschilders zoals Bosch, Bruegel, Memling en van Dyck.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Adres
Museu Nacional de Arte Antiga‎
Rua das Janelas Verdes
1249 – 017 Lisbon
Web
http://www.museudearteantiga.pt
Museu Calouste Gulbenkian

Museu Calouste Gulbenkian

Het museum werd in 1969 gesticht om de indrukwekkende privécollectie van de Britse zakenman en kunstverzamelaar Calouste Gulbenkian in onder te brengen. Het was immers zijn laatste wens om zijn collectie te delen met het publiek.

De collectie bestaat uit twee grote delen: één deel met Oosterse en Antieke kunst en een deel Europese kunst met oa. werken van Rubens, Rembrandt en Manet. Maar ook boekdrukkunst, beeldhouwkunst en toegepaste kunst maken deel uit van de verzameling.

Adres
Museu Calouste Gulbenkian
Avenida de Berna 45-A
1067-001 Lisbon
Web
http://museu.gulbenkian.pt/
Centro de Arte Moderna Jose de Azeredo Perdigao

Centro de Arte Moderna Jose de Azeredo Perdigao

Vlakbij het Calouste Gulbenkian-museum ligt het museum voor moderne kunst. Het gebouw werd in 1984 geopend en ontworpen door de Engelse architect Leslie Martin.

In de collectie bevindt zich veel moderne Portugese kunst vanaf 1920 tot 1960 en fotografie, schilder- en beeldhouwkunst vanaf 1960 van Portugese en Britse oorsprong. Bij de collectie Britse kunst zit een groot stuk Pop-Art en Minimal-Art.

Adres
Centro de Arte Moderna‎
Rua Doutor Nicolau Bettencourt
1050 Lisbon
Web
http://www.camjap.gulbenkian.org/
Centro Cultural de Belém

Centro Cultural de Belém

In het cultureel centrum van Belém ligt het Berardo Collectie Museum, een vrij jong museum dat pas in juni 2007 werd geopend en zich focust op moderne en hedendaagse kunst. De naam van het museum komt van José Berardo wiens privécollectie de basis vormt van het museum.

Het museum heeft een duizendtal werken in bezit maar organiseert ook veel tijdelijke tentoonstellingen. Bedoeling is een overzicht te bieden van de belangrijkste kunststromingen uit de 20ste en zelfs al 21ste eeuw.

Adres
Centro Cultural de Belém‎ – Museu Berardo
Praça do Império
1449-003 Lisbon
Web
http://www.museuberardo.com/
Museu da Cidade

Museu da Cidade

Het ‘Museu de Cidade’ toont de bezoekers de geschiedenis van de stad Lissabon. Het is gelegen in het Pimenta-paleis, oorspronkelijk gebouwd voor Koning João V als geschenk voor zijn minnares. Het pronkstuk van het museum is een maquette van hoe Lissabon eruitzag voor de grote aardbeving van 1755.

Adres
Museu da Cidade
Campo Grande 245
1700 Lisbon
Web
http://www.museudacidade.pt/

Museu Nacional de Azulejo

Museu Nacional de Azulejo

De gebouwen waarin dit museum gevestigd is zijn de verplaatsing op zich al waard. Het ‘Museu Nacional do Azulejo’ bevindt zich immers in het oude kloostergebouw van ‘Madre de Deus’ uit de 16de eeuw.

Het museum zelf leert je alles over de geschiedenis van de geglazuurde tegelpanelen die je overal in Lissabon ziet. Het pronkstuk is een paneel bestaande uit 1 300 tegels en 23 meter lang. Het toont een panorama van de stad uit 1738, dus voor de grote aardbeving.

Adres
Museu Nacional do Azulejo‎
Rua da Madre de Deus 4
1900-312 Lisbon
Web
http://mnazulejo.imc-ip.pt/

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be