Catacomben van Rome
Volgens de Romeinse wetten mocht men zijn doden niet begraven binnen de stadsmuren. Om die reden begroeven vele inwoners van Rome hun familieleden langs uitvalswegen. Men groef grafkamers uit in de zachte tuf. Rond die periode telde Rome meer dan één miljoen inwoners, je kan je dus voorstellen welke afmetingen deze begraafplaatsen na verloop van tijd aannamen. Kilometerslange gangen met dikwijls vijf of zes grafnissen boven elkaar, telkens afgesloten met een grote stenen plaat.
Deze catacomben zijn op verschillende plaatsen te bezichtigen. De ietwat lugubere sites liggen soms vol met mensenlijk overschot maar zijn zeker de moeite waard voor wie een idee wil hebben van hoe men vroeger omging met de doden. Wij raden alvast aan San Callisto te bezoeken, hier zijn de scripties en fresco’s heel goed bewaard gebleven. Bovendien is dit één van de langste catacomben van Rome!
Dit voorjaar nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!
- Adres
- Via Appia Antica, 110
00179 Roma
Italië - Web
- http://www.catacombe.roma.it
Arco di Constantino
De triomfboog van keizer Constantijn is de meest recente van de drie resterende keizerlijke triomfbogen in Rome. De triomfboog werd opgericht door de Romeinse senaat om de overwinning van keizer Constantijn op het superieure leger van Maxentius te vieren. De boog bevat onderdelen van andere monumenten en gebouwen uit die tijd, iets wat toen nog niet eerder gedaan werd. De afbeeldingen op de boog weerspiegelen de overwinning van Constantijn. Dit statige monument maakt een heel imposante indruk, en bevindt zich vlak bij het Forum Romanum, ideaal te combineren dus!
- Adres
- Piazza del Colosseo
Roma
Sixtijnse Kapel
De Sixtijnse Kapel is onderdeel van de Vaticaanse musea en ligt in de residentie van de Paus zelf, het Apostolisch Paleis. Het werd in de 15de eeuw gebouwd door Giovanni di Dolce, maar is uiteraard wereldvermaard omwille van de fresco’s van Michelangelo op het gewelf.
Om de Sixtijnse Kapel te betreden heb je een toegangsticket nodig waarmee je alle Vaticaanse musea kan bezoeken. Om lange rijen te vermijden raden we aan dat je online een ticket besteld.
- Adres
- Viale Vaticano
Vaticaanstad - Web
- http://mv.vatican.va/3_EN/pages/CSN/CSN_Storia.html
Sint-Pietersbasiliek
Gelegen aan het overbekende Sint-Pietersplein ligt de Sint-Pietersbasiliek: één van de 7 pelgrimskerken van Rome en een meesterwerk waar oa. Michelangelo, Bernini, Bramante en Rafaël aan meewerkten. Tot 1989 gold het ook als de grootste kerk ter wereld. De kerk werd tijdens de Renaissancistiche/Barokke stijlperiode afgewerkt, in 1626.
- Adres
- Piazza San Pietro
Vaticaanstad - Web
- http://www.vatican.va/various/basiliche/san_pietro/index_it.htm
Fontana di Trevi
Zonder twijfel de grootste en bekendste fontein van Rome, ze meet 26m op 22m. In opdracht van paus Clemens XII werd de fontein ontworpen door de bekende architect Bernini. De naam Trevi vindt zijn oorsprong in het feit dat hier drie wegen (tre via) samen kwamen.
De bekende mythe rond de fontein vertelt dat je met de rechterhand twee muntjes over de linkerschouder in de fontein moet gooien, dan zal men in Rome zijn geliefde vinden. Behoorlijk wat mensen zijn nog op zoek, aan het aantal munten op de bodem van de fontein te zien.
- Adres
- Fontana di Trevi
Piazza di Trevi
00187 Roma - Web
- http://www.turismoroma.it/cosa-fare/2742?lang=en b
Monument van Victor Emmanuel II
Opgericht ter ere van de eerste koning van het eengemaakte Italië, maar door de Romeinen zelf niet echt geapprecieerd wegens te kolossaal. Zij noemen het dan ook nog steeds spottend ‘de typemachine’. Het ligt tussen het Piazza Venezia en het Capitolijn en herbergt het museum over de eenwording van Italië. In het midden staat een ruiterstandbeeld van Victor Emmanuel II, gemaakt door Enrico Chiaradia. Links en rechts van het gebouw staan fonteinen die de Adriatische en Tyrrheense zee symboliseren.
- Adres
- Piazza Venezia
00187 Roma
Colosseum
Wat algemeen gekend is onder de naam ‘Colosseum’ heet eigenlijk het ‘Amphitheatrum Flavium’, de opdracht tot het bouwen van dit enorme bouwwerk kwam namelijk van de Flavische keizers. Bedoeling van het grote ellipsvormige theater was er spelen te organiseren om het volk geamuseerd en kalm te houden (panem et circenses). Zelfs volledige zeeslagen werden nagespeeld nadat men de arena had laten vollopen met miljoenen liters water.
Hoewel het huidige Colosseum door eeuwenlange aftakeling al lang niet meer de grandeur en zelfs niet de afmetingen heeft van het oorspronkelijke bouwwerk is het nog steeds een zeer imposant geheel. In 2007 werd het verkozen tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen.
Tip: Online een toegangskaartje bestellen kan je heel wat tijdswinst opleveren!
- Adres
- Colosseum
Piazza del Colosseo
00184 Roma - Web
- http://www.the-colosseum.net/around/visit.htm
Forum Romanum
Het Romeinse marktplein, het centrum van Rome in de Oudheid en dus volgens de Romeinen het centrum van de wereld op dat moment. Op het hoogtepunt van het Romeinse Rijk was het zowel het politieke, religieuze als commerciële centrum van de stad. Nu is het een toeristische trekpleister waar, dankzij archeologische opgravingen vanaf 1800, vele restanten van gebouwen uit de vroegere Romeinse geschiedenis te bekijken zijn.
Er zijn (online) combi-tickets beschikbaar om zowel het Forum Romanum én het Colosseum te bezoeken. Als je dan toch niet op voorhand een kaartje hebt besteld, schuif je beter aan in de veel kortere rij aan het Forum Romanum.
- Adres
- Via della Salaria Vecchia, 5/6
Roma - Web
- http://www.coopculture.it/en/heritage.cfm?id=4
Bekijk ook:
TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.
Goedkope citytrip boeken dit voorjaar?
Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be