In zuid Spanje ligt het prachtige Andalusië. Het is het land van de olijven, zonnebloemen, sinaasappels, mooie bergketens en valleien. Met leuke witte dorpjes en gezellige pleintjes is Andalusië een brug tussen de continenten Afrika en Europa. De plek waar de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee elkaar ontmoeten. Over het algemeen heeft dit land een mediterraan klimaat. Doordat het een van de warmste en droogste streken van Europa is, is het enorm geliefd bij veel vakantiegangers. Om te beoordelen wat de beste vakantieperiode voor jou is, geven we je hier wat meer uitleg over het klimaat.

Geen duidelijk klimaat

Zoals je hebt gelezen heeft Andalusië over het algemeen een mediterraan klimaat. Echter door de grootte van het land, verschillende bergen en de invloed van de Atlantische Oceaan én Middellandse Zee, kan er niet specifiek over één klimaat gesproken worden. In het binnenland zijn er hete, droge zomers en milde winters. Gemiddeld valt er maar zeer weinig neerslag. De bergketens in Andalusië kennen daarentegen mildere zomers en koele winters. Hier heerst dan ook een bergklimaat. Meestal ligt daar vanaf december tot eind april veel sneeuw.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Temperaturen

Een mediterraan klimaat kent hoge temperaturen. In de zomer zijn die in het binnenland nog hoger dan aan de kust. In de maanden juli en augustus is het heel normaal dat in provincies als Sevilla, Jaen en Córdoba het kwik stijgt tot 40 graden. In de nacht koelt het nagenoeg ook niet af. Voor wie dit veel te heet is, zal een verblijf in de bergketens aantrekkelijker zijn. Temperaturen daar zullen in de zomermaanden rond de 20 tot 22 graden liggen. Vanaf december tot eind april schommelt de temperatuur er tussen de -1 en 3 graden. Dit is een groot verschil met het binnenland, waar het ’s winters nog rustig zo’n 16 tot 20 graden blijft.

Regen

In Andalusië valt gemiddeld heel weinig neerslag. Het oosten is sowieso al droger dan het westen. In de provincie Almería kom je zelfs woestijngebied tegen. Terwijl het in de provincie Cadiz weer veel groener is omdat daar meer neerslag valt. Over het algemeen kun je stellen dat de maanden mei, juni, juli, augustus en september de droogste maanden in Andalusië zijn. Er valt dan gemiddeld 6 tot 30 mm regen per maand.

Zonuren

Het is logisch dat in het binnenland het aantal zonuren hoger ligt dan in de bergketens. Bij de eerder genoemde temperaturen van rond de 40 graden mag je rekenen op gemiddeld elf tot twaalf uren zon per dag. In de bergketens is dat iets minder, maar met gemiddeld tien tot elf uur zon per dag is het weer er nog steeds heel aantrekkelijk. Wat de beste periode is om naar Andalusië te gaan is dus heel persoonlijk. Als je specifiek een bepaalde streek wilt bezoeken, kun je bekijken in welke periode daar voor jou het meest aantrekkelijke weerbeeld is.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be