Wanneer je in Krakau of omgeving bent, is een bezoek aan de voormalige concentratiekampen Auschwitz en Birkenau (onderdeel van Auschwitz) eigenlijk verplichte kost. Nee, dit is geen gezellig, zorgeloos uitje. Dit is echter wel een kans om een onnoemelijk belangrijk stuk geschiedenis van Europa mee te maken. Een duistere, verschrikkelijke geschiedenis die nooit vergeten mag worden. Iedereen die wel eens een van deze kampen heeft bezocht, zal je hetzelfde vertellen: het zal absoluut een van de meest indrukwekkende ervaringen uit je leven worden.

Wees je bewust van wat je bezoekt

Het is voor sommige mensen lastig om zich goed voor te bereiden op een bezoek aan Auschwitz / Birkenau. Je zult hier de restanten zien van een van de gruwelijkste dingen waartoe mensen in de moderne geschiedenis in staat zijn geweest. Dat begint al wanneer je Auschwitz betreedt. Je loopt door de port waar de iconische uitspraak “Arbeit macht Frei” te lezen valt. Hoewel de gruwelen van Auschwitz en de Tweede Wereldoorlog gelukkig al lang achter ons liggen en het niet is voor te stellen dat er ooit nog dergelijke genocide in de westerse wereld plaats zal vinden, kun je als bezoeker nog steeds overvallen worden door de grimmige sfeer.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Het is niet uitzonderlijk om emotioneel te worden van een bezoek aan dit concentratiekamp. Accepteer dat en gebruik een bezoek vooral om de herinnering aan een duistere periode in onze geschiedenis levend te houden.

Je hebt hier de mogelijkheid om de diverse blokken van dichtbij te zien. Je vindt hier lugubere restanten zoals in beslag genomen voorwerpen, maar ook afgesneden hoofdhaar van mensen die het kamp niet overleefd hebben. Ook kun je diverse ruimtes bezoeken waar bizarre experimenten werden uitgevoerd of onschuldige mensen ter dood werden gebracht met Zyklon B-Gas.

Ingang Birkenau

Het bizarre kamp Birkenau

Auschwitz bestaat uit twee gedeelten: het hoofdkamp Auschwitz 1 en het grotere kamp Auschwitz 2, ook bekend als Birkenau. Hier kun je met een shuttlebus naartoe. In Birkenau kwamen de nietsvermoedende, onschuldige burgers met massa’s in treinen aan. Zij werden onmiddellijk van elkaar gescheiden, aan het werk gezet in verschrikkelijke omstandigheden of naar de gaskamers gestuurd. Wanneer je ervaart hoe groot dit kamp is, zul je maar moeilijk kunnen bevatten dat de gruwelijkheden op deze schaal plaats hebben kunnen vinden.

Een moeilijke, maar dankbare ervaring

Een bezoek aan Auschwitz laat zich het beste omschrijven als een moeilijke, maar dankbare ervaring. Het herinnert je eraan dat dergelijke gruwelijkheden nooit meer mogen plaatsvinden. Ook voor oudere kinderen is het een waardevolle ervaring: bereid hen echter wel goed voor op wat hen te wachten staat.

Het is mogelijk om op eigen gelegenheid Auschwitz vrij te bezoeken. Toch is het aan te raden om een begeleide tour te volgen. Op die manier krijg je meer te horen over de geschiedenis en hoor je meer over Auschwitz op een persoonlijke wijze.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be