Wanneer je op reis wilt, zul je natuurlijk een hotel en vlucht moeten boeken, maar is dit nu voordeliger als pakket of los? Die vraag komt vaker terug op Citytrip.be en dat is niet voor niets. Als Belgen (en Nederlanders) willen we altijd geld besparen en proberen dit op allerlei manieren te doen. Ook als het op de vakantie aankomt.

De vraag is dan natuurlijk of je beter kunt gaan voor een pakketreis of juist je hotel en vlucht los van elkaar moet boeken. Er is voor beide wijzen van je vakantie boeken wel wat te zeggen en soms hangt het gewoon af van het aanbod en de periode waarin je reist. Ook kan het deels persoonlijke voorkeur zijn of je voor het een of het andere kiest.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Pakketreis: makkelijke en snelle manier van boeken

Een pakketreis is een manier waarop je een vakantie kunt boeken waarbij alles in 1 keer geboekt wordt. Dit is dan sowieso het hotel en je vlucht, maar hier kan ook een huurauto onder vallen. Je boekt dan de hele reis bij 1 aanbieder en weet dan zeker dat alles snel en goed geregeld is. Een losse reis boeken kost best wat tijd en onderzoek en niet iedereen heeft daar evenveel zin in. Ook niet iedereen wil de moeite ervoor doen en vindt het niet leuk. Als jij tot deze groep behoort, kun je net zo goed voor een pakketreis gaan. Zo wordt alles voor je geregeld en hoef je enkel aan te wijzen waar je heen wilt, te boeken, te betalen en op vakantie te gaan.

Paketreis: één verantwoordelijke als aanspreekpunt

Bij een pakketreis is ook een groot voordeel dat er 1 aanspreekpunt is. Als er iets aan de hand is met je vlucht of met je hotel, dan kun je je hiervoor bij de aanbieder melden. Deze kan alles dan voor je oplossen. Als je een losse vlucht of vakantie boekt, dan zul je alles zelf moeten uitzoeken en hoef je geen hulp te verwachten. Vooral in een vreemd land kan dit een groot nadeel zijn. Als je de taal niet spreekt en niet goed duidelijk kunt maken wat er aan de hand is, zal je al snel wensen dat je toch voor een pakketreis gegaan was. Bij een pakketreis is de aanbieder verantwoordelijk voor de reis. Als iets niet goed is, zullen zij het voor je oplossen.

Wijzigen gaat makkelijker met pakketreizen

Als er toch nog iets aan je vakantie gewijzigd moet worden, is dit vaak met een zelf geboekte vakantie wat lastiger dan met een pakketreis. Je zult namelijk overal aan moeten denken en ook bekijken of er extra kosten bijkomen. Het is dan meestal nog een stuk duurder dan je misschien aan het begin dacht. Als je een pakketreis boekt, heb je bij veel aanbieders de mogelijkheid om tot een paar dagen voor vertrek nog dingen kosteloos te wijzigen. Het is in zo’n geval veel makkelijker om een reis om te boeken naar een andere datum als je niet op vakantie kunt. Het is dan wel belangrijk de voorwaarden die bij je pakketreis horen goed door te lezen. Zo voorkom je eventuele onaangename verrassingen.

Pakketreizen vallen onder het garantiefonds voor faillissement

Een ander groot voordeel van het boeken van een pakketreis is dat een aanbieder zich vaak goed verzekerd heeft. Dit is vooral het geval bij een faillissement. Wanneer de aanbieder de deuren zal moeten sluiten, zul je je geld terug krijgen. Dit is zelfs het geval als je al op vakantie bent. Je zult dus altijd weer terug thuis komen en zult niet vast komen te zitten op je vakantiebestemming. Een van de grootste verantwoordelijkheden van een aanbieder van pakketreizen is dat jouw vakantie voorspoedig verloopt. Kijk wel even of de reisorganisatie zich aangemeld heeft bij het Garantiefonds Reizen (Stichting Garantiefonds Reisgelden in Nederland). Wanneer dit het geval is, is het 100% zeker dat je je geld terug krijgt. Als je een losse vakantie boekt, heb je deze garantie niet.

Gemakkelijk online je pakketreizen boeken? Bekijk en vergelijk aanbiedingen bij Tui.be, Bebsy.be, Connections.be en Prijsvrij.be.

Los boeken is goedkoper, meer keuze en flexibeler

Wanneer je een pakketreis boekt, is het fijn dat je alles overzichtelijk toegestuurd krijgt door de aanbieder. Je weet dus precies wat je moet verwachten en hebt alles op 1 plek. Bij een losse reis zul je alles zelf moeten verzamelen en goed bewaren zodat je alles op orde hebt voor vertrek. Het kost ook meer tijd om alles te zelf uit te zoeken en te regelen.

In sommige gevallen zorgt de extra tijd die je erin steekt dat het wel goedkoper kan zijn je hotel en vlucht los te boeken. Je kunt dan bijvoorbeeld gebruik maken van een deal voor een goedkoop ticket of een paar overnachtingen in een hotel. Doordat een pakketreis al voor je samen is gesteld, kun je niet vluchten wisselen of een ander hotel erbij gebruiken. Je hebt het te doen met het pakket dat door de aanbieder samengesteld is en aan je aangeboden wordt.

Een goedkoop hotel vind je bij Booking.com. Voor de goedkoopste vliegtickets kan je het beste vergelijken bij Vliegwinkel.be, Momondo, en Cheaptickets.be.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be