Voor een citytrip of weekendje weg reis je ideaal met de trein naar Londen! Met de Eurostar ben je binnen 2 uur in hartje Londen.

Met de trein naar Londen. Lekker achteroverleunend, relaxed een boekje lezen en je komt aan midden in de stad, op St. Pancras Station. Het is iets minder snel dan vliegen, maar met alle veiligheidscontroles en de reis naar het vliegveld zal het weinig schelen. Een weekendje weg naar Londen is goed te doen met de trein. Lees hier hoe je dat regelt.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Vertrek

Met de Eurostar vertrekt vanaf station Brussel Zuid. Hierna hoef je niet meer over te stappen; deze trein gaat rechtstreeks naar Londen. Ook is het een optie om in te stappen in het Franse Rijsel (Lille-Europe) als dat beter uitkomt. De Eurostar vertrekt tot wel tien keer per dag, het is dus erg makkelijk om de tijd te kiezen die jou het beste uitkomt.

Als je je Eurostar ticket koopt is het mogelijk om, met een kleine toeslag, een kaartje te kopen vanaf ‘elk Belgisch station (EBS)’. Hiermee kun je een trein van de NMBS nemen naar Brussel-Zuid. Je hoeft dan dus niet meer los een kaartje te kopen om vanaf je vertrekplaats naar Brussel-Zuid te geraken.

Als je alleen een Eurostar ticket koopt, dus zonder EBS, en je wil met de trein naar Brussel-Zuid reizen moet je wel nog een extra treinkaartje kopen voor je reis naar Brussel-Zuid.

Tickets – Een treinkaartje boeken doe je zo

Een treinkaartje boek je via de website van NMBS International. Je boekt een treinkaartje voor de Eurostar trein. Je moet, afhankelijk waar vandaan je komt, vanuit Nederland overstappen in Brussel Zuid/Midi, maar dat wordt goed aangegeven. Vanaf hier pak je de Eurostar. De totale reis duurt ongeveer twee uur. Vanaf 2017 gaat er ook een rechtstreekse trein naar Londen vanuit Amsterdam. Je kunt al voor € 60,- retour met de trein!

Als je met de Eurostar reist kun je kiezen uit drie verschillende reisformules, namelijk een Standard ticket, Standard premier ticket of Business premier ticket.

Met alle tickets is er gratis wifi beschikbaar in de trein. Het grootste verschil tussen de Standard tickets en de Standard premier en Business premier tickets is dat de laatste twee iets ruimere zitplaatsen hebben en er een maaltijd en drankjes inbegrepen zijn bij de prijs.

Met een Standard ticket is dit niet het geval maar kun je wel snacks of drankjes kopen in het barrijtuig.

Over de Eurostar trein

De Eurostar is een hogesnelheidstrein die dagelijks vanuit Brussel-Zuid/Midi naar Lille, Ashford, Ebbsfleet en uiteindelijk Londen rijdt. Met meer dan 300 kilometer per uur steek je in een klein halfuurtje de Kanaaltunnel over. Belangrijk is wel dat je een halfuur voor vertrek aanwezig bent. Maar daarover straks meer. Je hebt in de trein drie klassen: Standaard, standaard premier en de business premier. Deze laatste klasse heeft toegang tot de lounge in Brussel en Londen. Je kunt daar hapjes en drankjes krijgen en je telefoon opladen. Aan boord van de Eurostar richting Londen bevinden zich stopcontacten, zodat je nog snel even je telefoon kunt opladen. En je kunt wat eten in de bar van de trein.

St Pancras International station

Dit station, gelegen in het hartje van Londen, is sinds 2007 de nieuwe Eurostar terminal in Londen. Het is een prachtig, gerenoveerd Victoriaans station en hier zijn ook heel wat winkels, bars en restaurants te vinden. De perfecte plaats om even bij te komen na de reis dus.

Maar wil je liever meteen de stad in? Ook dat is heel makkelijk vanuit dit station. Dit station heeft namelijk een overdekte verbinding met King’s Cross metrostation. Vanaf hier gaan er vele metro’s naar de verschillende wijken van de stad. Ook zijn hier volop bussen en taxi’s te vinden.

Hoeveel bagage mag je mee?

In de eurostar mag je twee middelgrote koffers mee en één stuk handbagage. Er zijn speciale bagageruimtes aanwezig waar je je koffer in kwijt kunt. Heb je extra grote bagage of wil je toch nog een extra koffer meenemen? Deze dien je aan te melden bij het bagagekantoor in Brussel Zuid of Londen. Je kunt de bagage na 24 uur ophalen. Deze regels gelden ook als je een fiets wilt meenemen. Wat betreft huisdieren mag alleen een blindengeleidehond mee. De rest is niet toegestaan.

Moet je je nog inchecken?

Als je in Brussel Zuid gaat opstappen in de Eurostar, volg je op Brussel Zuid gewoon de bordjes waar Eurostar op aangegeven staat. De trein vertrekt meestal van spoor 1 of 2. Je hebt hier wel een speciale incheckbalie en een douane die de bagage en paspoorten controleert. Zorg dat je zeker 30 minuten voor vertrek er bent. Houd ook rekening met eventuele vertraging vanuit Nederland.

De auto mee? Ja, dat kan!

Jazeker, je kunt zeker de auto meenemen op de trein. Je moet dan wel zelf naar de Eurotunnelterminal in Calais rijden. Daar neem je trein. Binnen een halfuur kom je aan in Folkstone. Vanaf daar is het nog zeker 1,5 uur rijden naar Londen. Denk eraan dat je op het Britse land aan de linkerkant van de weg moet rijden. Je betaalt ongeveer € 50,- retour om je auto mee te mogen nemen op de trein.

Wat mag je niet vergeten?

Een visum hoef je (nog) niet te hebben voor Londen, maar vergeet je paspoort niet. Ook al ga je met de trein, je gaat toch buiten de Nederlandse grenzen en er vindt controle plaats. Daarnaast kan het verstandig zijn om alvast wat Britse ponden op zak te hebben. Als je aankomt, hoef je dan niet gelijk te pinnen. In Londen maken ze gebruik van een ander stopcontact, dus vergeet niet een wereldstekker in te pakken voordat je in de trein stapt. En het allerbelangrijkste is natuurlijk je treinkaartje. Houd je treinkaartje dicht bij je en je stedentrip naar Londen kan beginnen!

In principe is dit een gemakkelijke en ontspannende manier van reizen. Je stapt in de trein in Nederland, hoeft waarschijnlijk maar één á twee keer over te stappen en binnen vijf uur sta je in hartje Londen. Het is ideaal voor een stedentrip, het kost je geen extra tijd dan vliegen en voor de kosten hoef je het ook niet te laten. Vanuit St. Pancras Station loop je de stad in of je pakt een metro naar de plek van bestemming. Nog een kleine twijfel? Lees dan mijn  blog over stedentrips met de trein. Ben je al wel overtuigd? Wacht dan niet te lang en boek dan je ticket via NMBS Internationaal.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be