De Tower of London, gelegen net ten noorden van de Tower Bridge, is een van de bekendste en meest bezochte monumenten van Londen. Dit kasteel staat al sinds 1988 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is vooral bekend om de kroonjuwelen die hier te bezichtigen zijn, de raven die er verblijven en de vele tragische verhalen over de mensen die hier gevangen zaten en geëxecuteerd zijn. In dit artikel vertellen we je meer over de geschiedenis van dit markante gebouw en geven we je alle praktische informatie die je nodig hebt als je een bezoek plant aan dit kasteel.

Geschiedenis

Tower of London en Tower Bridge Panorama

De Tower of London werd in 1066 gebouwd door Willem de Veroveraar. In de eeuwen daarna werd het steeds verder uitgebouwd tot het grote complex zoals we het tegenwoordig kennen. In eerste instantie was de Tower of London een koninklijk verblijf, maar vanaf 1100 werd het een gevangenis. Hier hebben vele beroemde Britten gevangen gezeten, zoals Elizabeth I, Edward V en Anne Boleyn. Zowel binnen het complex als buiten het complex, op Tower Hill, werden gevangenen geëxecuteerd. Sinds de Tweede Wereldoorlog is het complex niet meer als gevangenis gebruikt en werd het geopend voor het publiek.

Wat is er te zien?

De Tower of London is een groot complex waar vooral geschiedenisliefhebbers hun hart kunnen ophalen. We zetten de hoogtepunten hier even voor je op een rijtje.

  • De Kroonjuwelen van het Verenigd Koninkrijk

De Kroonjuwelen zijn te zien in het Jewel House. Hier zie je onder andere de Imperial State Crown en St. Edward’s Crown. In totaal zijn er 23.578 edelstenen en diamanten te zien.

  • De Tower Green

Deze open ruimte tussen de verschillende gebouwen van het complex is de locatie waar tien executies plaats hebben gevonden, waaronder die van Anne Boleyn. Tegenwoordig staat hier een herdenkingsbeeld voor deze mensen.

Ook zien hier de raven te zien die de Tower of London beschermen.

  • De White Tower

Dit is het oudste gedeelte van de Tower en was vroeger de verblijfplaats van de koning. Het bestaat uit 3 verdiepingen en hier vind je ook de kapel van St. John. Bovendien vind je in de White Tower ook een deel van de Royal Armouries, waar je onder andere verschillende middeleeuwse harnassen kunt bewonderen.

Praktische informatie

De Tower of London is het makkelijkst via het openbaar vervoer te bereiken. Neem de District (groen) of Circle (geel) metrolijn naar de halte Tower Hill. Vanaf hier is het zo’n 5 minuten lopen naar de Tower of London. Ook kun je met de bus gaan. Neem dan bus 15, 42, 78, 100 of RV1. Tourbussen stoppen ook allemaal bij de Tower of London.

Entreetickets kun je daar ter plaatse kopen of vooraf op de website van de Tower of London. Als je je tickets vooraf koopt ben je iets goedkoper uit. Voor kinderen tot 5 jaar oud is de toegang gratis en kinderen tussen 5 en 15 jaar oud krijgen korting op de toegangsprijs. Ook studenten, gepensioneerden en invaliden krijgen korting.

De Tower of London is het hele jaar open, met uitzondering van 1 januari en 24, 25 en 26 december. De laatste toegang is altijd een half uur voor sluitingstijd.