Dat Instagram wegen kan openen is niet nieuw, maar het Oostenrijkse dorpje Hallstatt is zowat bezweken onder zijn eigen hashtag. Op dit moment werd #Hallstatt al zo’n 567.000 keer gebruikt, terwijl het dorp amper 800 inwoners telt.

Hallstatt is een piepklein dorpje in Oostenrijk, gelegen ​tussen de grote ​Hallstätterse​e en de groene Dachsteinbergen. Het heeft een oppervlakte van 60 km2 en ís echt zo idyllisch als het eruit ziet. Tot de jaren 60 was Hallstatt enkel via het meer bereikbaar.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Ongezien massatoerisme

En het is dus niet Barcelona, Berlijn of Parijs dat we deze zomer plat liepen. Het Oostenrijkse Hallstatt kende een ongeziene opkomst van over heel de wereld, met een recordaantal bezoekers. Afgelopen jaar zakten maar liefst 1 miljoen mensen af naar het dorp en dat hebben ze vooral te ‘danken’ aan sociale media.

Naast Hallstatt zijn er nog heel wat ​pittoreske steden in Europa die het goed doen op Instagram. We lijsten er enkelen op:

En nu we toch bezig zijn: heel wat ‘grote’ steden zoals Luxemburg (#265.000), Köln (#337.000) of Leuven (#440.000) werden op Instagram zelfs minder vaak getagd dan Hallstatt.

Natuurlijk zijn horecazaken en souvenirwinkels gelukkig met de extra inkomsten, maar niet iedereen staat te springen op een massa toeristen. Bovendien is Hallstatt voor velen een tussenstop, waardoor er niet altijd wordt geconsumeerd. Toeristen maken dan snel een foto, genieten even van het uitzicht en zijn vervolgens weer weg.

Ook rijden er tientallen bussen dagelijks de stad in en uit, wat voor lawaai en vervuiling zorgt. De burgemeester wil het aantal bussen dan ook terugschroeven tot het absolute minimum en zelfs een tijdsschema invoeren. Zo kunnen ze niet zomaar op elk moment aankomen en vertrekken.

Van UNESCO-werelderfgoed tot chinese namaak

Reeds in 1997 werd Hallstatt Unesco-werelderfgoed. Pas 15 jaar later kwamen Chinese vastgoedontwikkelaars met het ingenieuze idee: Hallstatt volledig namaken. De stad werd in 2012 herbouwd in het zuiden van China, in de provincie Guangdong. Daar werd het dorp ingehuldigd in het bijzijn van de burgemeester van het ‘echte’ Hallstatt, die op zijn beurt bijzonder trots was op de replica. Toegegeven, de verschillen zijn ver te zoeken. Maar deze replica kan het huidige Chinese massatoerisme in Oostenrijk niet tegenhouden…

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be