De plannen van het allereerste ruimtehotel zijn onthuld. En ja, het ziet er zo futuristisch als we dachten. Het Von Braun Space Stationzou up and running moeten zijn in 2025.

Het ruimtehotel is ontworpen door The Gateway Foundation. Deze organisatie wil voortbouwen op technologie die al gebruikt wordt in het International Space Station (ISS): het ruimteschip dat op dit moment rond de aarde draait en waar astronauten wetenschappelijke missies voltooien.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

Maar wonen in het ISS zou hetzelfde zijn als wonen in een groot huis met vijf slaapkamers, twee badkamers, een fitnessruimte, wetenschappelijke laboratoria en een grote erker voor het bekijken van de aarde. NASA gebruikt dit station om te leren over het leven en werken in de ruimte. Het ISS heeft dus enkel een wetenschappelijke reden en dat kan niet gezegd worden van het Von Braun Space Station.

Ruimteschip of cruiseschip?

Uiteraard wordt het ruimtehotel deels voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt. Zo willen de ontwerpers er een plaats geven aan educatieve seminaries. Maar dit verhaal heeft toch vooral een commerciële kant. Het Von Braun Space Station is meer een cruiseschip dan een ruimteschip en heeft alle faciliteiten die een luxehotel moet hebben: restaurants, cocktailbars en zelfs een bioscoop. Verder is het de bedoeling dat de gasten zich ‘thuis’ voelen: het hotel zal dan ook een zacht interieur krijgen met warme kleuren.

In tegenstelling tot het ​ISS ​is het de bedoeling dat dit ruimtehotel een ​kunstmatige zwaartekracht heeft, zodat gasten op een normale manier kunnen rondlopen. Dit zou het verblijf er op lange termijn mogelijk maken en een kort verblijf veel comfortabeler maken. De vraag is nu: wat kost zo’n nachtje in de ruimte?

Circle in space

Het ontwerp komt van de Duitse raketpionier ​Wernher von Braun​. Reeds in 1952 kwam hij met de creatie van een majestueus wiel dat boven de aarde zou draaien om kunstmatige zwaartekracht te leveren.

In het recente ontwerp heeft het wiel een diameter van 190 meter. Het is de bedoeling dat dit wiel draait, zodat het een soortgelijke zwaartekracht creëert als die op de maan. Het wiel bestaat uit 24 modules met slaapgelegenheid. In het ruimtehotel zou plaats zijn voor 400 astro-toeristen. De makers hopen alvast 100 gasten per week te ontvangen, die dan met een space shuttle worden afgezet aan de ingang.

Een weg naar de toekomst

Zodra het ruimtehotel operationeel is, is de Gateway Foundation van plan om uit te breiden. “​Na 2030 is het Von Braun Space Station proof of concept voor het volgende project: een nog groter hotel waar meer dan 1.400 mensen kunnen verblijven.​” zegt Tim Alatorre, designer van het project. “​Met het ruimtehotel willen we vooral het pad openen naar de toekomst: echte steden creëren, die op hun beurt een aanloophaven zijn voor mensen die van de maan komen of naar Mars gaan.”​

Maar daarvoor zullen we wel nog wat geduld mogen hebben. Het eerste voertuig dat in de nabije toekomst operationeel zal zijn, is het ​Starship van SpaceX​. Het heeft een geplande capaciteit van 100 mensen voor reizen naar Mars, hoewel de definitieve specificaties nog moeten worden vrijgegeven. ​Het project was voorheen bekend als de Mars Colonial Transporter (MCT)​.

https://twitter.com/elonmusk/status/1175812366019244032/photo/1

CEO en oprichter van SpaceX Elon Musk hoopt zijn Starship tegen eind 2020 in een baan om de aarde te krijgen, met bemande lanceringen die hopelijk een paar jaar later plaatsvinden.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be