De Oostenrijkse stad Salzburg is niet extreem ver van België verwijderd en vormt hiermee een ideale bestemming voor een stedentrip of korte vakantie. Maar niet alleen de ligging van de stad is een groot voordeel, ook de stad zelf heeft enorm veel te bieden. En dit komt vooral vanwege de uitgebreide geschiedenis van Salzburg.

Middeleeuwse en barokke gebouwen komen samen met de moderne elementen van de stad, waardoor een unieke combinatie ontstaat. Dit maakt Salzburg een must voor elke geschiedenisliefhebber en voor alle andere liefhebbers van stedentrips. De stad staat vol met unieke bezienswaardigheden, zoals de vesting Hohensalzburg, de geboorteplaats van Mozart en de prachtige Residenzplatz.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

De bijzondere stad heeft bovendien niet alleen op het gebied van architectuur, maar ook op cultureel, landschappelijk en culinair gebied veel te bieden. In dit artikel gaan wij in op de meest speciale bezienswaardigheden en attracties in deze Oostenrijkse stad.

Paleis Hellbrunn

Aan de rand van de stad is er een bezienswaardigheid die je absoluut niet mag missen: Paleis Hellbrunn. Ondanks dat de drempel voor het bekijken van deze plek iets hoger is, moet je zeker even een bezoek brengen aan dit indrukwekkende paleis met zijn uitgestrekte park.

Bij aankomst is het vaak geen verrassing om te ontdekken dat het paleis inmiddels al ruim 400 jaar oud is. De architectuur is prachtig en er zijn vele rondleidingen voor bezoekers beschikbaar. Tijdens een van deze rondleiding krijg je direct een goed beeld van de mensen hier vroeger leefden en zich vermaakte. Hoewel het paleis zelf al erg bijzonder is, zijn de waterspelen hier de echte toeristische trekpleister.

Deze waterspelen zijn over de hele wereld bekend en zorgen voor de nodige vermaak in het park dat naast het paleis is gelegen. Zo vind je er spetterende fonteinen, watermachines en grotten die zijn versierd met prachtige beeldhouwwerken. Daarnaast is er nog het Mechanisch Theater dat met bijna 200 door water aangedreven figuren een kleine stad vormt. Tot slot zijn er nog de karakteristieke fonteinen in het Hellbrunn Paleis die zijn voorzien van figuren uit de Griekse mythologie.

Vesting Hohensalzburg

Midden op de imposante berg boven de stad is een bouwwerk gelegen dat absoluut tot een van de iconen van de stad behoort. De Hohensalzburg is een burchtcomplex uit de 11e eeuw, dat de titel van landmark van Salzburg heeft gekregen.

De vesting is zo goed bewaard gebleven dat het een van de grootste bestaande kasteelcomplexen in Europa is en jaarlijks duizenden toeristen vanuit de hele wereld aantrekt. Het complex werd gebouwd aan het einde van de 11e eeuw en diende om de vorsten te beschermen tegen vijandelijke aanvallen. En met succes, want tot op de dag van vandaag is het fort nooit door militairen ingenomen. Iets wat uniek is gezien de historie van de meeste andere Europese kastelen.

Als er een bezienswaardigheid is die absoluut op je lijstje zou moeten staan dan is het deze wel!

De oude stad van Salzburg

Gescheiden door de rivier de Salzach is de oude binnenstad van Salzburg in twee delen opgedeeld. En voor deze opdeling is niet heel lang nagedacht voor de benaming. De oude binnenstad bestaat namelijk uit de linker oude stad en de rechter oude stad.

Het linker gedeelte van de stad, dat is gelegen ten westen van de Salzach, vormt de oude en historische kern van de stad. De rechter oude stad, dat ligt ten noordoosten van de Salzach, is nieuwer, maar heeft ook veel oude gebouwen te bieden. De linkse en rechtse oude stad maken overigens beiden deel uit van het UNESCO-werelderfgoed.

Het oude gedeelte van de stad staat – hoe verrassend – vol met historische gebouwen, kerken, oude klooster en de overblijfselen van vestingwerken. Maar daar houdt het zeker niet bij op. Ook de beroemde Getreidegasse, de Residenzplatz, de Festspielezaal en de Salzburger Dom zijn hier te vinden.

Ook is dit gedeelte van de stad een ware aanrader in de wintermaanden. Op de Rathausplatz wordt in het adventseizoen namelijk de kerstmarkt gehouden. Tijdens deze tijd van het jaar is de hele oude stad prachtig gedecoreerd en heeft de stad een warme en schitterende uitstraling.

In het nieuwere gedeelte van de stad kom je andere belangrijke bezienswaardigheden tegen, zoals het kasteel van Mirabell, kerken, historische pleinen, kloosters en prachtige tuinen. Het is dus zeker de moeite waard om beide kanten van de oude stad van Salzburg te bezoeken.

Het geboortehuis van Mozart

De Getreidegasse is ongetwijfeld de bekendste straat in de oude stadskern van Salzburg. Vreemd is dit zeker niet, want het is precies daar waar de geboorteplaats van Mozart, de beroemdste componist en musicus van de Weense klassiekers, zich bevindt.

Wolfgang Amadeus Mozart werd halverwege de 18e eeuw in het huis in Hagenau geboren en bracht daar een aanzienlijk deel van zijn leven door. Je zit dus precies in de vier muren waar Mozart zijn eerste stappen zette en uiteindelijk uitgroeide tot het muzikale genie zoals wij hem kennen. Het is dan ook geen wonder dat het bijbehorende museum momenteel een van de meest bezochte musea ter wereld is.

Ga er zeker even een paar uur kijken, want als bezoeker leer je alle belangrijke details over het leven van Mozart kennen en krijg je zelfs belangrijke originele portretten, documenten en verschillende violen van de muzikant te zien. Een bijzondere ervaring, zelfs als je geen liefhebber van klassieke muziek bent!

Dierentuin van Salzburg

Een grote stad vol met bezienswaardigheden kan natuurlijk niet zonder een dierentuin. In het zuiden van de Oostenrijkse stad ligt dan ook een 14 hectare grote dierentuin waar meer dan 1.500 dieren van in totaal 150 soorten leven. Strikt genomen is de dierentuin zelfs een zogenaamde Geozoo te noemen.

Dit type dierentuinen hebben het hun taak gemaakt om de woonplaatsen van de dieren zoveel mogelijk op de natuurlijke omgeving te laten lijken. De dierentuin is – zoals bij veel dierentuin het geval is – verdeeld op basis van verschillende continenten. Europa, Azië, Afrika, Amerika en Australië; ze komen allemaal aan bod.

Een groot voordeel: de dierentuin is gelegen op het terrein van het paleis Hellbrunn waar we het eerder in dit artikel al even over hebben gehad. Na een bezoek aan het indrukwekkende paleis heb je dus ook meteen de mogelijkheid om de dierentuin te ontdekken!

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be