In de Franse Ardennen ligt langs de Maas de schilderachtige dubbele stad Charleville-Mézières. Om administratieve redenen zijn deze steden samengevoegd, maar eigenlijk zijn ze heel verschillend. In totaal wonen er ongeveer 50.000 mensen. De oudste stad is Mézières en ligt in een meander van de Maas. De stad heeft altijd een belangrijke militaire rol vervuld.

Charleville is meer bekend van de handel en van de Bourgeoisie. Het is een fijne plek in Frankrijk om te ontdekken wat dit soort steden te bieden heeft. Charleville heeft veel moois en langs de kronkels van de Maas is het genieten. Ook een bezoek aan het Musée de l’Ardenne is een echte aanrader. In dit artikel geven we je iets meer informatie over de bezienswaardigheden van deze twee bijzondere steden.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

De oudste stad: Mézières

Met bochten en kronkels maakt de Maas in de Franse Ardennen een natuurlijke scheiding tussen de twee steden. Mézières is van deze twee de oudste plaats. Het militaire verleden van de stad zie je goed terug in de vestingwerken. In Mézières werd tijdens de Eerste Wereldoorlog het hoofdkwartier van het Duitse leger ondergebracht. In het aanpalende Charleville verbleef keizer Willem II regelmatig. De ligging van de stad is fantastisch: in een bocht van de Maas, met de rug tegen een steile heuvel. Een mooie bezienswaardigheid die zeker genoemd mag worden is de basiliek Notre-Dame-d’Espérance. Je ziet er een mix van gotiek en renaissance.

Charleville: de gezelligste stad

Ook de stad Charleville ligt in een bocht van de Maas. Een wandeling in het mooie centrum is een aangename activiteit. Je ontdekt er tal van bezienswaardigheden. De stad kreeg, toen het in 1606 werd gesticht, een plattegrond met rechte straten. Tevens kwam er een centraal plein: de Place Ducale. Al vrij gauw werd Charleville het nieuwe economische centrum van de Ardennen. Door de bijzondere aanleg en veel fraaie gebouwen is het tegenwoordig ook een belangrijke toeristische trekpleister. Bezoek zeker het marionettentheater met het marionetten uurwerk, de basiliek Notre-Dame-d’Espérance en restanten van de vestingwerken.

Plein als centraal punt

Charleville-Mézières is voor jong en oud leuk om te bezoeken. De Maas stroomt maar liefst vier keer door de stad heen. Erg leuk is om een tochtje met een rondvaartboot over deze rivier te maken. Het al eerder genoemde grote plein Place Ducale is het centrum van Charleville-Mézières. De weg rond dit plein is op zondag autovrij en het hele jaar door staat er een ouderwetse carrousel. Tevens vind je op dit centrale plein het Musée de l’Ardenne en staan er verschillende ijs- en pannenkoekstalletjes.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be