Firenze is een prachtige stad die zich kan beroepen op een groot aantal sterke troeven. In eerste instantie is er natuurlijk haar bijzondere ligging in het hart van het uitnodigende Toscane. Dat is echter niet alles. Ondanks het feit dat deze regio er voor zorgt dat je kan rekenen op heel wat natuurpracht is het namelijk ook zo dat ze heel wat interessante, culturele hoogtepunten voor haar bezoekers in petto heeft. Tel daar ook nog eens het heerlijke, mediterrane klimaat bij op en het mag duidelijk zijn dat Firenze een stad is welke je absoluut eens moet bezoeken. Ben jij vooral geïnteresseerd in de culturele troeven waar deze stad over beschikt? Wij hebben de belangrijkste bezienswaardigheden van Firenze op deze pagina alvast even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

1. Galleria Degli Uffizi

De eerste bezienswaardigheid van Firenze welke je niet over het hoofd mag zien tijdens een citytrip is natuurlijk de ‘Galleria Degli Uffizi’. In eerste instantie deed dit statige gebouw nog dienst als kantoorgebouw voor de groothertog ‘Francisco de Medici’, maar door de jaren heen is er heel wat veranderd. Op vandaag is het Galleria Degli Uffizi dan ook één van ’s werelds oudste en bovendien ook rijkste musea. In het bijzonder is de Galleria Degli Uffizi een bijzonder interessant museum voor liefhebbers van de renaissancekunst. Je vindt hier immers de grootste collectie ter wereld van deze kunstvorm terug. Let wel, lange wachtrijen zijn hier dagelijkse kost. Reserveren is dan ook noodzakelijk wanneer je wil kunnen rekenen op een vlotte doorgang.

2. De Santa Maria Novella-Apotheek

De oudste apotheek van Europa luistert naar de naam ‘Santa Maria Novella’. Deze apotheek werd reeds in de zestiende eeuw gesticht door de Dominicanermonniken. De apotheek maakte toen deel uit van het klooster van Santa Maria Novella. Tegenwoordig is er niet alleen een winkel terug te vinden boordevol met historische apotheekproducten, daarnaast kan je ook een bijzonder uniek en boeiend museum in het pand terugvinden. Absoluut een aanrader dus om even te ontdekken tijdens een citytrip Firenze!

3. Het Nationaal Museum van ‘Bargello’

Het nationaal museum genaamd ‘Bargello’ is terug te vinden in het prachtige ‘Palazzo del Bargello’. Het paleis deed in het verleden onder meer dienst als legerkazerne evenals als gevangenis. Ze werd gebouwd in het jaar 1255 met als oorspronkelijk doel het vormen van de zetel voor de ‘capitano del popolo’. Het pand kenmerkt zich in eerste instantie door een ietwat sombere, maar wel harmonieuze uitstraling. Het nationaal museum is in Bargello gevestigd vanaf het jaar 1865.

4. Via Dante Alighieri

Tijdens een bezoek aan de Via Dante Alighieri maak je kennis met de huizen die in het verleden toebehoorden aan de familie ‘Alighieri’. De overlevering leert ons bovendien dat in één van de panden die hier zijn terug te vinden ooit één van ’s werelds belangrijkste dichters is geboren, namelijk Dante Alighieri. Op dit ogenblik is er in het gebouw ook een bescheiden Dantemuseum terug te vinden. Hier zijn onder meer meerdere versies van ‘La Divina Commedia’ terug te vinden. Deze worden aanzien als het absolute meesterwerk van de dichter.

5. Giardino di Boboli

Een prachtig stukje groen ontdekken is in de omgeving van Firenze absoluut een mogelijkheid. Je hoeft er echter eigenlijk helemaal de stad niet voor uit te komen, in tegendeel. Het is namelijk zo dat je er eveneens voor kan kiezen om een bezoek te brengen aan de zogenaamde ‘Giardino di Boboli’. Het betreft hier een prachtige tuin welke werd aangelegd in de zestiende eeuw in opdracht van Cosimo I. In de praktijk maak je hier kennis met een typisch Italiaanse tuin waar niet alleen cipressen in zijn terug te vinden, maar ook kunstmatig aangelegde grotten, tuintempels en vooral een ongelofelijke hoeveelheid aan beelden. Niet voor niets wordt de tuin in haar totaliteit vaak bestempeld als één groot openluchtmuseum.

6. Palazzo Medici-Riccardi

Het Palazzo Medici-Riccardi is wellicht één van de minder bekende bezienswaardigheden van Firenze. Dat maakt ze echter niet minder interessant, in tegendeel. Dit paleis was verschillende jaren de woning van de bekende familie ‘Medici’. Het gebouw is gelegen in de buurt van de Basilica di San Lorenzo en werd gebouwd in het jaar 1444. De bouw kwam er overigens in opdracht van Cosimo de Medici de Oude. Na ongeveer één eeuw werd besloten om het paleis te verkopen aan de familie Riccardi. Een interessant, extra detail is dat het Palazzo Medici-Riccardi het oudste renaissancepaleis is van Firenze.

7. Duomo Santa Maria del Fiore

Wie Firenze zegt denkt uiteraard ook aan de ‘Duomo Santa Maria del Fiore’. Deze vormt dan ook het absolute herkenningspunt van de stad. Met de bouw van de duomo werd gestart ten tijde van de veertiende eeuw door Brunelleschi. Het mag gezegd, ze vormt ook vandaag de dag nog steeds één van ’s werelds absolute hoogtepunten op vlak van architectuur. Het is bij het aanschouwen van deze bezienswaardigheid ook meteen duidelijk dat Brunelleschi een voorbeeld heeft genomen aan het Pantheon in de Italiaanse hoofdstad Rome. De Duomo Santa Maria del Fiore is gelegen op het Piazza del Duomo

Voordelig alles zien?

Voordelig de belangrijkste bezienswaardigheden zien? Met de Florence City Pass heb je toegang tot alles via een handige kaart op je smartphone. Ontdek er meer over

 

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be