San Francisco staat uiteraard bekend om de Golden Gate Bridge, de steile straten en de kabeltram. Maar bij de kust van deze grote stad ligt een heel speciaal eiland: Alcatraz. Dit is het beruchte eiland waar in de 20e eeuw vele zware criminelen hebben vastgezeten, maar tegenwoordig kun je het eiland bezoeken. Omdat je dit wel even goed moet plannen, geven we je hier alvast wat uitleg en tips.

De Alcatraz sfeer

Wanneer je langs het water loopt in San Francisco, in het meest toeristische deel van de stad, zie je veel Alcatraz souvenirs in de winkels. Je kunt bijvoorbeeld kostuums kopen voor zowel kinderen als volwassene om er als een gevangene bij de lopen. Ook zijn er boeken verkrijgbaar over de geschiedenis van de gevangenis.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

De geschiedenis van Alcatraz

Alcatraz

In 1853 begon het eiland snel te veranderen. Het fortificeren was begonnen. In 1584 werd de eerste vuurtoren van de kust van Californië op het eiland gebouwd. In eerste instantie werden er 200 soldaten naar het eiland gestuurd om de San Francisco Baai te beschermen.

Vanaf 1861 werden er wapens opgeslagen op het eiland tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Een paar jaar later, in 1867 was het eerste officiële celblok klaar. Het jaar daarna was Alcatraz een gevangenis.

Er zaten vooral oorlogsgevangenen tot 1933. Hierna werd het een federale gevangenis en werden de meest gevaarlijke criminelen naar het eiland gebracht. Dit duurde tot 1963. Wanneer je het eiland ziet, zie je al snel dat ontsnappen bijna onmogelijk is. Toch zijn er 14 pogingen gedaan. Uiteindelijk zijn 5 gevangenen nooit teruggevonden. De kans dat ze veilig aan land zijn gekomen is heel erg klein. Men gaat ervan uit dat ze zijn verdronken.

Sinds 1986 is Alcatraz een Nationaal Historisch Monument, dat je nu dus kunt bezoeken.

Alcatraz bezoeken

Je kunt elke dag van het jaar naar het gevangeniseiland, op 3 dagen na: Thanksgiving, Kerst en 1 januari. Zoals je zult begrijpen moet je met de ferry naar het eiland. Deze vertrekt meestal elk half uur. Voor de openingstijden moet je goed kijken wanneer je je tickets koopt. Deze zijn namelijk afhankelijk van de periode van het jaar.

Er zijn verschillende tours te boeken, dus bedenk je goed wat je allemaal wil zien. De Night Tour is een echte aanrader. Je maakt met de ferry een rondje om het eiland terwijl je luistert naar de verhalen over de ontsnappingen. Hierna bezoek je het celblok. Bij de Behind the Scenes Tour zie je ook verborgen ruimtes en zelfs ondergrondse cellen. Let op, want kinderen mogen alleen mee op deze tour als ze ouder dan 12 jaar zijn.

Zorg ervoor dat je je tickets op tijd boekt, ze zijn namelijk erg snel uitverkocht. Er zijn namelijk maar een beperkt aantal tickets per dag beschikbaar. We raden je dus aan om van te voren online te boeken. Eenmaal met je tickets in je hand ga je naar Pier 33, op Fisherman’s Wharf, vanaf hier vertrekt de ferry. Als je te vroeg bent kun je hier lekker eten, of genieten van het prachtige uitzicht.

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be